„Tai patys pirmieji smidrai, kurie tik šiandien atvežti pas mus. Mažesnis 200 gr pundelis kainuoja 3,9 euro, pusės kilogramo pundelis 6,9 euro. Turime įvairių spalvų. Pavasarį jų laukia ir jau ankstyvą pavasarį žmonės klausinėja, kada bus šios daržovės, o šių metų pavasaris buvo vėlyvas. Tai bus šio sezono topas“, – aiškina Paupio turguje prekiaujantis ekomarket.lt atstovas Liudvikas Misiukas.

Jis sako, kad jų specializacija žalumynai ir vieni iš pagrindinių klientų žaliavalgiai.

Simonas Klinavičius, ūkio „Geras šparagas“ savininkas, pasakoja, kad baltuosius šparagus, kurie parduodami jau senokai, o žalieji dar tik prasideda. Baltuosius, kurie ankstyvesni ir auga po priedanga, tačiau lietuvių dar nelabai mėgiami, pardavinėja porą savaičių, o žalių didesnį kiekį nupjovė tik vakar.

„Sezonas jau keletą metų vėlyvas. Savo krašte (netoli Vilniaus red. past.) pokyčių nejaučiu, nes visada skinu pakankamai vėlai, tačiau kolegė prie Marijampolės žaliuosius pradėdavo skinti balandžio viduryje, o šiemet derlių ėmė tik užvakar. Taip pat tragedija Vokietijoje ir Nyderlanduose, kur tik prieš gerą savaitę skynė derlių, kai įprastai pirmuosius, auginamus po plėvele, parduodavo dar vasarį. Iš kitos pusės, tikiuosi, kad sezonas bus ilgesnis“, – prognozuoja S. Klinavičius.

Simonas Klinavičius

Pasak ūkininko, baltųjų šparagų derlius puikus, tačiau juos parduodant reikia šviesti vartotojus, mokyti kaip nuskusti. Jie saldesni ir švelnesni nei žalieji, kurie prasidėjo tik šiomis dienomis. Jų išdygę labai daug ir jei tik bus šilumos ir saulės, derlius bus didelis, nes žiemos su dideliu sniego sluoksniu palankios šiam augalui. Be to, šiemet, skirtingai nei pernai metais, nebuvo šalnų.

Ūkininkas neslepia ir kainų. Už baltųjų kilogramą pradžioje prašė 16 eurų (8 eurai pundelis), dabar jos nukritę iki 8 eurų už kilogramą.

„Rinkoje tokia nuomonė, jog žalia šparagai vėluoja ir jų kaina turėtų būti 12 eurų už kilogramą. Su tuo sutinku, tačiau aš savo klientams parduodu po 8 eurus. Be to, matau, kad vis daugėja augintojų ir šių daržovių gali būti perteklius. Parduodu daigus ir matau, jog paklausa milžiniška“, – dėlioja S. Klinavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)