Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), atsižvelgdama į žemdirbių pasiūlymus, sudaro vis palankesnes sąlygas europinei paramai gauti ir ūkiams modernizuoti. Dar labiau supaprastintos sąlygos ir pagal veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“.

Paraiškų teikėjai gali tikėtis gauti iki 50 tūkst. eurų vienam projektui. Šiam paraiškų priėmimui, kuris tęsiasi iki balandžio 30 d., skirta 25 mln. eurų paramos lėšų.

Parama skiriama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto lėšų.

Galovėjai prikrečia pokštų

Lazdijų rajone įkurtame kauniečio A.Salyklio ekologiniame ūkyje ganosi į meškinus panašių galovėjų banda, kurios pagrindas – apie 40 motininių karvių. Tai – viena seniausių mėsinių galvijų veislių, kuri išvesta Škotijoje. Ūkininkams juos paranku auginti, nes šie egzotiški galvijai yra ištvermingi, gali gyventi pusiau laukinėmis sąlygomis, nebijo šalčio. Jiems užtenka pavėsinės, kuri labiau reikalinga vasarą apsisaugoti nuo kepinančios saulės.

„Galovėjus atsivežiau iš Vokietijos prieš 13 metų. Draugai ir pažįstami iš pradžių negalėjo patikėti, kad tuo užsiimu, o man tai tapo labai įdomu. Šie galvijai yra nelepūs ir taikūs, bet iškrečia pokštų. Štai kartą jaučiai buvo pabėgę iš miško, net policijai teko pranešti. Jau manėme, kad jų nebematysime, bet visi sugrįžo atgal“, – šypsojosi ūkininkas.

Vargo be technikos

A.Salyklis prisipažino, kad ilgą laiką jį labiausiai vargino pašarų ruošimas, nes neturėjo reikiamos technikos. Jai įsigyti stigo lėšų.

„Techniką tekdavo nuomotis. Vargo buvo nemažai, nervai nebelaikydavo, kai tekdavo pašarų ritinius ir rankomis ridenti, su lengvuoju automobiliu tampyti. Atrodydavo, kad prapulsiu“, – sudėtingą laikotarpį prisiminė galvijų augintojas.

Situacija ūkyje kardinaliai pasikeitė, kai ūkininkas pasinaudojo KPP parama. Gavęs ją ūkininkas nusipirko modernų daugiafunkcinį traktorių su frontaliniu krautuvu, šienapjovę, rulonų vyniotuvą bei didelę priekabą paruoštam pašarui vežti.

„Dabar viską galima pasidaryti savo jėgomis. Ne pirmą kartą naudojuosi europine parama ir galiu drąsiai sakyti, kad ji duoda labai didelį impulsą. Be paramos būčiau įstengęs nebent kokią seną techniką įsigyti, bet su tokia nemažai vargo“, – džiaugėsi A. Salyklis.

Rengiant projektą ūkininkui prireikė konsultantų pagalbos. Ateityje galovėjų augintojas žada vėl prašyti europinės paramos, tačiau tik po to, kai baigs išsimokėti paskolą.

Algirdo Salyklio ūkis

Patinka prekyba turgeliuose

A. Salyklis turi įsirengęs mėsos išpjaustymo cechą, tad gali greitai paruošti kokybiškos produkcijos. Ūkininkas tvirtino, kad galovėjų mėsą pirkėjai greitai išgraibsto. Jis prisiminė, kad veiklos pradžioje net neužtekdavo galvijienos jos mėgėjams. Tačiau vėliau retų mėsinių galvijų ūkių padaugėjo, atsirado konkurencija ir tiesioginė prekyba iš ūkio pradėjo mažėti.

„Tada nusprendžiau prekiauti Vilniaus ir Kauno mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose. Tai pasiteisino. Čia smagu dirbti ir su pirkėjais pabendrauti. Mūsų produkciją žmonės giria, mes stengiamės ją pateikti labai kokybišką“, – aiškino jis.

Ūkininkas stengiasi skersti tik jaunus – 17–18 mėnesių amžiaus – jautukus. Pagrindinė ūkio produkcija – žalia mėsa, tačiau jo šeimininkas eksperimentuoja ir svečius pavaišina savo pagamintais delikatesais.

Jauniesiems ūkininkams – daugiau paramos

Per šį paraiškų priėmimo etapą išlieka tie patys prioritetiniai sektoriai ir toks pats paramos intensyvumas – gyvulininkystės, sodininkystės, daržininkystės ir uogininkystės projektai finansuojami 50 proc., o augalininkystės – 40 proc. tinkamų finansuoti išlaidų vertės.

Geri pokyčiai jauniesiems ūkininkams, investuojantiems penkerių metų laikotarpiu po įsikūrimo, – jiems paramos intensyvumas didinamas 20 proc.

Algirdo Salyklio ūkis

Svarbus ekonominis valdos dydis

Paramos prašyti gali juridiniai ir ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus fiziniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla. Juridiniai asmenys turi būti savo vardu įregistravę valdą, o fiziniai – ūkininko ūkį ir valdą. Reikalavimas įregistruoti savo vardu valdą netaikomas pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, kurie superka ir realizuoja iš savo narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus arba pastaruosius perdirba ir realizuoja iš jų pagamintus maisto ir ne maisto produktus.

Reikalaujama, kad iki paraiškos pateikimo pareiškėjas būtų nepertraukiamai vykdęs žemės ūkio veiklą ir iš jos gavęs pajamų ne trumpiau kaip 12 mėnesių. Taip pat būtina sąlyga – pareiškėjo valdos ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, turi būti didesnis kaip 8 000 eurų. Tai netaikoma minėtiems žemės ūkio kooperatyvams.

Remia naujos technikos įsigijimą

Parama skiriama ne tik žemės ūkio produktų gamybai, bet ir prekiniams žemės ūkio produktams, pagamintiems ar išaugintiems valdoje, apdoroti (rūšiuoti, pakuoti, surinkti ir t. t.), perdirbti ir tiekti rinkai.

ŽŪM 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausioji specialistė Milda Jusienė pabrėžė, kad šiemet vėl remiamas naujos žemės ūkio technikos įsigijimas. Taigi paramos gavėjai galės pirkti naujus traktorius, kombainus ir kt.

Tinkamų finansuoti išlaidų kategorijai priskiriami ir nauji technologiniai įrengimai, nauja statyba (su tam tikromis išimtimis), rekonstravimas ar kapitalinis remontas, daugiamečių augalų įsigijimas ir jų sodinimo darbai bei bendrosios išlaidos.

Statybos pagal fiksuotą įkainį

M. Jusienė priminė, kad dabar, kaip ir per praėjusių metų pabaigoje vykusį paraiškų priėmimą, yra nustatyti fiksuotieji statybų įkainiai dviejų išlaidų kategorijoms – pieno ūkio fermų ir plokščiadugnių grūdų saugojimo bokštų statybai. Tai gana reikšmingas paramos gavimo sąlygų palengvinimas.

„Nereikia vykdyti konkursų, teikti komercinių pasiūlymų išlaidų vertei pagrįsti. Ūkininkas tiesiog pritaiko nustatytą įkainį, apskaičiuoja tinkamų finansuoti išlaidų vertę, šiuo atveju statybų, ir nuo tos vertės suskaičiuojama parama“, – aiškino ŽŪM atstovė.

Paramos gavėjams labai paranku ir tai, kad skiriama suma gali būti išmokėta ir sąskaitų apmokėjimo būdu.

Projekto priežiūros rodikliuose neliko finansinių rodiklių, taigi priežiūros laikotarpiu nekontroliuojamos pardavimo pajamos ir pelningumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)