Paraiškas paramai gauti pagal minėtą veiklą galima pateikti šių metų rugsėjo mėnesį Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) teritoriniuose padaliniuose.

Šiam etapui skirta per 10 mln. eurų paramos iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto.

ŽŪM 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Dambrauskas pabrėžė, kad šiemet pareiškėju bus ne Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, o savivaldybių administracijos.

Be to, vienam pareiškėjui ir jo projektui galės būti skirta iki 200 000 eurų (su PVM), o kompensuojama iki 80 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Taisyklėse yra ir kitų pakeitimų.

Važiuodavo per duobes

Net ir kilometras išasfaltuoto žvyrkelio gali pagerinti gyvenimo kokybę kaime. Tuo įsitikino Šilutės rajono Žakainių gyvenvietės žmonės. Jie džiaugiasi, kad artimiausią pagrindinį kelią dabar gali pasiekti nelaužydami automobilių ir nelydimi dulkių debesies. Pernai buvo išasfaltuotas apie kilometro ilgio žvyrkelis, vedantis nuo Žakainių iki kelio Žemaičių Naumiestis–Švėkšna. Tam buvo gauta KPP parama, skirta vietiniams keliams pagerinti.

„Gyvenvietės žmonės dabar yra labai patenkinti. Judėjimas keliu yra didelis. Duobėtas žvyrkelis labai dulkėdavo. Ypač sudėtinga būdavo važiuoti po lietaus, kai atsiverdavo duobė ant duobės“, – kalbėjo Žakainių seniūnaitis Sigitas Jakštas.

Jis prisiminė, kad kaimo gyventojai daug metų prašė valdžios rekonstruoti šį žvyrkelį. Dar prieš dešimtmetį buvo surinkti žmonių parašai, bet reikalai nejudėjo iš vietos.

„Padėtis pasikeitė tik gavus europinę paramą. Jos labai reikia kaimo keliams asfaltuoti“, – įsitikinęs seniūnaitis.

Žvyrkelis

Kaimą garsina piliakalnis

Gražios gamtos apsuptoje Žakainių gyvenvietėje, įsikūrusioje pusiaukelėje tarp Švėkšnos ir Žemaičių Naumiesčio, yra apie 15 sodybų. Netoliese stūkso Tenenio upės juosiamas Žakainių piliakalnis, ant kurio vyksta Gardamo seniūnijos bendruomenės šventės, edukaciniai užsiėmimai.

S. Jakšto pastebėjimu, kaimo žmonės viliasi, kad bus asfaltuotas ir per Žakainius einantis žvyrkelis, seniai laukiama ir kitų seniūnijos kelių rekonstrukcijos.

„Kai prašai ir nenuleidi rankų, įmanoma pasiekti norimą rezultatą“, – sakė seniūnaitis.

Paramos taisyklėse – pasikeitimai

ŽŪM atstovų pastebėjimu, praeitą kartą sulaukta paraiškų paramai vietiniams regionų keliams tiesti ir remontuoti didesnei sumai, nei buvo skirta lėšų. Ši KPP priemonė yra populiari, nes dar daug kaimo vietovėse gyvenančių žmonių vargsta dėl prastų kelių.

Šiemet šios paramos teikimo taisyklėse buvo atlikta pakeitimų. Dabar savivaldybių administracijos gali teikti paraiškas, prašydamos paramos savo valdomos kaimo vietovės ribose esantiems vietinės reikšmės viešiesiems keliams tvarkyti.

Padidintas ir paramos intensyvumas – finansuojama iki 80 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Didžiausia paramos suma vienam pareiškėjui ir pareiškėjo projektui įgyvendinti negali viršyti 200 000 eurų (su PVM).

Projekto tinkamų finansuoti išlaidų dalis, kurios nepadengia projektui skiriamo finansavimo lėšos, turi būti finansuojama iš pareiškėjo lėšų. Netinkamas finansuoti projekto išlaidas pareiškėjas turi finansuoti savo lėšomis.

M. Garucko nuotr.

Praplėstas finansavimas

Remiamos veiklos sritys: remiamas kaimo vietovės ribose esančio vietinės reikšmės viešojo kelio (-ių) ir (arba) jo ruožo (-ų) rekonstravimas, ir (arba) gatvės (-ių) su žvyro danga rekonstravimas ir (arba) kapitalinis remontas (asfaltavimas). Be to, remiami kelio elementai – kelkraščiai, pėsčiųjų ir dviračių takai, šaligatviai, apšvietimo įrenginiai.

Tinkamos finansuoti projekto bendrosios išlaidos yra apribotos – finansuojama bendrųjų išlaidų dalis gali būti ne daugiau kaip 10 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų ir ne didesnės kaip 3 tūkst. eurų.

Finansuojamos projekto viešinimo išlaidos, patirtos vadovaujantis Viešinimo taisyklėmis ir neviršijančios jose nustatytos didžiausios išlaidų, skirtų viešinimo priemonėms, sumos.

Paramos gavėjai turi įsipareigoti gyvendinti projektą per 36 mėnesius nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos, bet ne vėliau kaip iki 2023 m. birželio 30 d.

Vienas kriterijų – gyventojų skaičius

Mažiausias atrankos balų skaičius – 30. Tiek balų nesurinkus paraiškos bus atmetamos.

Vienas iš paraiškų atrankos kriterijų – gyventojų skaičius. Jei kaimo vietovės, kurioje planuojama kelio ir (arba) jo ruožo, ir (arba) gatvės rekonstrukcija ir (arba) kapitalinis remontas, gyventojų skaičius siekia daugiau nei 201, suteikiama 30 balų; nuo 101 iki 200 (įskaitytinai) – 25 balai; nuo 71 iki 100 (įskaitytinai) – 20 balų; nuo 51 iki 70 (įskaitytinai) – 15 balų; nuo 31 iki 50 (įskaitytinai) – 10 balų; mažiau negu 30 (įskaitytinai) – 5 balai.

Kai kelias ir (arba) jo ruožas, ir (arba) gatvė, kuriai rekonstruoti, atlikti kapitalinį remontą prašoma paramos, yra gyvenvietės ribose, skiriama 10 balų.

Balai skiriami ir atsižvelgiant į tai, kokią dalį projektą teikiančioje savivaldybėje sudaro keliai su žvyro danga (kuo daugiau žvyrkelių, tuo daugiau balų skiriama), ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)