Mobiliosios patariamosios komandos, kurios tikslas – padėti ūkininkams spręsti konkrečias problemas, jiems patarti ir paaiškinti, įkūrimą inicijavo žemės ūkio ministras Giedrius Surplys. Susitikimų su ūkininkais metu jis pastebėjo akivaizdžią tendenciją – iškilus sunkumams žemdirbiai pasigenda konkrečios pagalbos. Anot ministro, mobilioji komanda turi ūkininką nuvesti ten, kur jam reikia, išsamiai paaiškinti, kokia parama ūkis gali pasinaudoti, ko galima tikėtis ja pasinaudojus, patarti, kokia kryptimi ūkiui būtų geriau vystytis ir pan.

Mobiliąją grupę sudaro ŽŪM atstovai, Nacionalinės mokėjimo agentūros, Nacionalinės žemės tarnybos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Valstybinės augalininkystės tarnybos ir kitų įstaigų specialistai.

Geriau pažįsta ūkininkų kasdienybę

Daugybei ūkininkų labai svarbi operatyvi ir konkreti specialistų pagalba. Tuo įsitikino prieš mėnesį darbą pradėjusi mobilioji ŽŪM pagalbos ūkiams grupė, kuri jau apsilankė įvairiuose šalies rajonuose. Žemdirbiai vis aktyviau prašo mobiliosios komandos pagalbos. Į kai kuriuos rajonus suspėta nuvykti po du kartus.

„Kviečiasi konsultuoti dėl pasėlių deklaravimo, laukų melioracijos, ekologinio ūkininkavimo, sausros patirtų nuostolių, šernų padarytos žalos ir kitais ūkininkams aktualiais klausimais. Praktiškai kiekvieno susitikimo metu kalbame dėl pasinaudojimo europine parama galimybių. Suskaičiavome, kad per vieną vizitą, kurio metu susitinkame ne su vienu ūkininku, gauname apie 100 klausimų įvairiomis temomis“, – sakė mobiliajai komandai vadovaujantis žemės ūkio ministro patarėjas Jonas Pupius.

Pasak jo, susitikimai labai naudingi ir konsultantų komandai, nes ŽŪM ir jai pavaldžių įstaigų specialistai gali geriau pažinti ūkininkų kasdienybę.

„Mes mokomės, būdami šalia ūkininkų, ir galime greičiau priimti efektyvius sprendimus. Štai į mus kreipėsi nuo nesąžiningų supirkėjų nukentėjęs ūkininkas iš Žemaitijos. Žemdirbiams žinomi atvejai, kai produkcija pristatoma, o pinigų negaunama, nes pirkėjas yra bankrutuojantis, nesumokėjęs mokesčių ar turintis didelių skolų „Sodrai“. Dabar ministerija, greitai susiderinusi su reikiamomis institucijomis, parengė informaciją, kaip prieš sudarant sandorį būtų galima pasitikrinti reikiamus duomenis interneto svetainėje“, – pasakojo mobiliosios komandos vadovas.

Sulaukia nelengvų užduočių

ŽŪM mobiliosios komandos ekspertams tenka sukti galvą, ką patarti ir su itin didelėmis problemomis susidūrusiems žemdirbiams. Štai Kėdainių rajone viename ūkyje dėl afrikinio kiaulių maro (AKM) teko sunaikinti beveik 1 tūkst. kiaulių. Tačiau ši didelė bėda dar nesibaigė, nes ūkininkų šeima turi nemalonumų su greta įsikūrusia didele įmone. Ši pateikė ieškinį teismui ir ketina prisiteisti kompensaciją dėl patirtų nuostolių, kurie atsirado nustačius AKM židinį ir įvedus apribojimus.

Kita situacija – Kazlų Rūdos savivaldybėje tris dešimtmečius sėkmingai veikusio pieno ūkio savininkai dėl sausros patirtų nuostolių ir produkcijos kainų sezoniškumo susidūrė su apyvartinių lėšų trūkumu, atsirado problemos su bankais.

Operatyvios ŽŪM komandos pagalbos jau prašo ne tik ūkininkai, bet ir įmonės. Kėdainių rajone dirbančios bendrovės „Agrošiltnamiai“ direktorius Paulius Andriejavas išsakė problemą dėl nelygiavertės konkurencinės kovos su importuotomis daržovėmis, ant pakuotės klaidingai nurodant jų lietuvišką kilmę.

Bendradarbiauja su kitomis ministerijoms

Ekspertai ne visuomet gali pateikti greitą sprendimą – kartais iškeltos problemos peržengia ŽŪM valdymo ribas. Ką tik mobilioji grupė dar kartą vyko į susitikimą su ūkininkais Kazlų Rūdos savivaldybėje, kur aiškinosi situaciją dėl išardytų kelio nuovažų.

„Netoli Jankų kaimo rekonstruojant kelią buvo nuardytos senos nuovažos, vedančios į dirbamus laukus. Ūkininkai atsiuntė visą susirašinėjimą su Lietuvos automobilių kelių direkcija, kurios atsakymai jų netenkino. Atvykę įvertinome situaciją, surinkome dokumentus, o dabar kalbėsimės su Susisiekimo ministerijos atstovais, kaip galima būtų padėti šiems žemdirbiams. Į susitikimą atėjo aštuoni ūkininkai, su kuriais diskutavome ir kitais aktualiais klausimais“, – komentavo J. Pupius.

Kviečia rodyti iniciatyvą

Žemės ūkio ministro patarėjo manymu, žemdirbius turėtų aktyviau informuoti galbūt ir savivaldybių administracijų žemės ūkio skyrių bei seniūnijų darbuotojai. Turbūt kartais pritrūksta ir pačių ūkininkų pastangų.

„Visa reikalinga informacija yra internete, todėl galima pabrėžti ir kompiuterinio raštingumo klausimą. Kai kurie ūkininkai, netgi gavę visą reikalingą informaciją, svarsto, ar verta daryti, netiki sėkme. Reikia ir pačiam žmogui rodyti iniciatyvą. Mes ir į per facebook‘ą pateiktus klausimus atsakinėjame, padedame spręsti ūkininko problemas“, – tvirtino J. Pupius.

Jis priminė, kad ūkininkai, norintys pasikviesti mobiliąją ŽŪM komandą, gali lengvai užpildyti ministerijos tinklapyje nurodytą formą, nurodant savo kontaktus bei pažymint aktualius vieną ar kelis klausimus, temas ir atsiųsti nurodytu el. paštu. Jei ūkininkas sau aktualios temos ten neranda, gali įrašyti savo temą.

Pagal tai, kokia yra aktualija, priklauso ir tuo metu vykstančios komandos sudėtis, kiek per dieną galima aplankyti ūkininkų. Jei pagalbos prašančių ūkių užsiregistruoja labai daug, prioritetas teikiamas tiems, kurie turi finansinių sunkumų ir/ar ieško atsakymų į kuo daugiau klausimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją