Šioje šventėje ypatingas dėmesys buvo skiriamas ekologiškiems ir pagal nacionalinę žemės ūkio bei maisto kokybės sistemą pagamintiems produktams, taip pat maisto produktams, paženklintiems saugomomis – geografine, kilmės vietos ir garantuoto tradicinio gaminio – nuorodomis.

Renginys naudingas ne tik ūkininkas, bet ir kokybiško maisto pirkėjams – darželiams ir mokykloms, nes Žemės ūkio ministerija skatina, kad šios įstaigos rinktųsi kuo daugiau mūsų šalyje užaugintų produktų. Šventėje apdovanoti ir geriausi šios produkcijos gamintojai bei populiarintojai.

Renginio metu vyko konferencija, skirta visuomenei, savivaldybių atstovams, viešųjų pirkimų organizatoriams, maisto pramonės technologams, kokybės ir gamybos, pardavimų ir marketingo vadovams, viešojo maitinimo atstovams.

„Atidarydamas Kokybiško maisto šventę, džiaugiuosi, kad jau trečius metus Lietuvoje vyksta tradicine tapusi konferencija, skirta propaguoti ir formuoti pozityvų požiūrį į ekologiškus, pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus bei maisto produktus, paženklintus saugomomis nuorodomis“, – šventėje sakė žemės ūkio ministras Andrius Palionis.

Jis pabrėžė, kad Lietuva nuo seno garsėja tradicijomis ir kokybišku maistu. Ministerija siekia išlaikyti tradicijas, puoselėti amatus ir sudaryti sąlygas, kad mes, mūsų vaikai, valgytume kuo daugiau čia užaugintų ir pagamintų kokybiškų produktų.

Jis pabrėžė, kad Lietuva nuo seno garsėja tradicijomis ir kokybišku maistu. Ministerija siekia išlaikyti tradicijas, puoselėti amatus ir sudaryti sąlygas, kad mes, mūsų vaikai, valgytume kuo daugiau čia užaugintų ir pagamintų kokybiškų produktų.

„Aš pats dažnai darbuojuosi šeimos ūkyje, todėl nuo pat vaikystės žinau koks skonis yra ką tik nuskinto obuolio, ar iš lysvės ištrauktos morkos. Labai norisi, kad kuo daugiau žmonių valgytų šviežią ir kokybišką maistą. Ministerija nuolat deda pastangas, siekdama, kad Lietuvoje atsakingai, ekologiškai, su meile užaugintas maistas atsidurtų ant mūsų stalų. Jau ne kartą raginome Aplinkos ministeriją suaktyvinti „žaliuosius“ viešuosius pirkimus, siūlėme patobulinti jų kriterijus įtraukiant daugiau ekologiško maisto, o taip pat ir pagaminto pagal nacionalinės kokybės sistemos reikalavimus bei trumposiomis grandinėmis“, – dėliojo ministras.

Tuo pačiu jis pabrėžė, kad imamasi priemon

ių, jog būtų apsaugota ir mūsų vidaus rinka.

„Jau nuo 2003 m. esame įvedę mėsos ženklinimą, kuriame yra ir aukščiausia rūšis. Su Europos Komisijas turime ginčą, kad dėl šio ženklinimo kitų šalių tiekėjams sudėtinga atvežti produkciją, kurie būna nerūšiniai. Savo ruožtu, mūsų vartotojai į ženklinimą kreipia dėmesį“, – aiškino A. Palionis.

Tačiau ne viskas taip šviesu. Diskusijoje dalyvavęs Saulius Daniulis, Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos vadovas sakė, kad procesai nevyksta žaibiškai. Sveikintina, kad ministerija remia ekologiško maisto vartojimą darželiuose, tačiau reikia planuoti iš anksto. Pavyzdžiui, sudaryti sutartis su žemdirbiais prieš metus, kad jie galėtų išauginti to, ko prašoma.

„Tos įstaigos, kurios turi bėdų su tiekėjais, kreipkitės į mūsų asociaciją. Augintojai iš vienos pusės inertiški, iš kitos, turi savo senus pirkėjus. Dabar didžiausi nuostoliai patiriami, kai yra perprodukcija, dėl to labai atsargiai didinami plotai“, – pastebėjo Zofija Cironkienė, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė.

Šventėje apdovanoti konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2020“ nugalėtojai ir nominantai:

„Lietuviškas varškės sūris „Senolių“ 22% rieb.“, gamintojas UAB „Lukšių pieninė“ – laimėtojas saugomą nuorodų grupėje.

„Ekologiškas batonėlis iš grikių su brokoliais ir svarainiais“, gamintojas UAB „Ekofrisa“ – laimėtojas ekologiškų produktų grupėje.

„Vyšnių uogienė“, gamintojas ūkininkas Mindaugas Šlapkauskas – prizas už geriausią produktą tarp produktų, pagamintų vadovaujantis nacionalinės kokybės sistemos reikalavimais. Pernai šis ūkininkas buvo apdovanotas už produktą – nugalėtoją „Šaldytos aviečių sultys su cukrumi“, laimėjusį toje pačioje produktų grupėje.

Žemės ūkio ministras įteikė ir padėkos raštus įmonėms, pasižymėjusioms šiame konkurse:

UAB „Rokiškio pienas“

UAB „Miltinuko receptas“

UAB „Ustukių malūnas“

UAB „Straikas“

UAB „Biogami“

Tačiau šventėje buvo pagerbti ne tik gamintojai. Padėkos raštai įteikti ir darželiams, kurie laikosi principo pirkti ne pigiausią, bet ypatingos kokybės maistą.

Už vaikų maitinimą ekologiškais ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintais produktais ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose pagerbti:

Ukmergės vaikų lopšelis-darželis „Žiogelis“ ;

Ukmergės vaikų lopšelis-darželis „Nykštukas“;

Panevėžio r. Ramygalos lopšelis-darželis „Gandriukas“;

Panevėžio r. Krekenavos lopšelis-darželis „Sigutė“;

Panevėžio r. Velžio lopšelis-darželis „Šypsenėlė“ ;

Panevėžio r. Naujamiesčio lopšelis-darželis „Bitutė“ ;

Lazdijų r. Veisiejų Sigito Gedos gimnazija;

Lazdijų r. Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazija;

Vilniaus lopšelis-darželis „Žvangutis“;

Kauno r. Garliavos lopšelis-darželis „Eglutė“

Už aktyvų ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų gaminimo, populiarinimo ir vartojimo skatinimą simboliniais prizais apdovanotos ir progresyvų požiūrį į vaikų maitinimą turinčios savivaldybės:

Ukmergės rajono savivaldybė;

Panevėžio rajono savivaldybė;

Lazdijų rajono savivaldybė;

Kauno rajono savivaldybė;

Vilniaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją