Parama skiriama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto lėšų.

Didžiausia suma vienam projektui – iki 100 tūkst. eurų

Norint profesionaliai ūkininkauti miške dabar neišsiverčiama be kokybiškos šiuolaikinės technikos. Ji padeda ne tik išlikti konkurencingais rinkoje, bet leidžia tikslingiau atlikti miške numatytus darbus, efektyviau tausoti miško paklotę.

Vis tik modernios miško technikos kainos Lietuvos miškų savininkams dažniausiai būna sunkiai įkandamos. Todėl čia didelę svarbą vaidina 2014–2020 m. KPP priemonės „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos srities „Investicijos į miškininkystės technologijas“ parama.

Paraiškas gali teikti privačių miškų valdytojai, savivaldybės ir labai mažos bei mažos įmonės.
Kai pareiškėjas yra fizinis arba juridinis asmuo (išskyrus savivaldybes), jis turi atitikti labai mažos arba mažos įmonės statusą ir kartu su paramos paraiška pateikti Smulkiojo ir vidutinio verslo subjekto statuso deklaraciją.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausiasis specialistas Žilvinas Jasiulevičius priminė, kad didžiausia paramos suma vienam projektui negali viršyti 100 tūkst. eurų, o per visą 2014–2020 m. laikotarpį – 200 tūkst. eurų.

„Ši veiklos sritis yra populiari, šiemet tai jau bus antrasis kvietimas teikti paraiškas. Miško darbams atlikti reikalinga galinga ir brangi technika, tad paramos poreikis yra nemažas“, – pastebėjo ŽŪM atstovas.

Įsigijo efektyvesnę techniką

Šiauliuose įsikūręs miško savininkų kooperatyvas „Privati girininkija“ jau du kartus pasinaudojo šia parama. Tai padėjo sustiprinti įvairiose Lietuvos vietovėse 500 hektarus miško valdančios ir miško savininkams paslaugas teikiančios įmonės gamybinę bazę.

Prieš trejus metus kooperatyvas, pasinaudojęs minėtos priemonės veiklos srities parama, įsigijo modernų traktorių ir medvežę priekabą.

„Nauja technika leidžia dirbti efektyviau, mažiau genda. Aišku, ji nėra skirta tik miško darbams. Speciali technika būtų tobulesnė, bet ir žymiai brangesnė – kaina prasideda nuo 350 tūkstančių eurų. Tiek investuoti mūsų mažas kooperatyvas, net ir gaudamas paramą, neturėjo galimybės“ , – aiškino kooperatyvo „Privati girininkija“ vadovas Richardas Viršila.

Kompensuos medkirčių stygių

Antrą kartą paramos pagal 2014–2020 m. KPP priemonės „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ kooperatyvas kreipėsi pernai ir įsigijo apie 70 tūkst. eurų kainuojančią medžių kirtimo mašiną.

„Šį kirtimo agregatą teko pirkti, nes susiduriame su medkirčių trūkumu. Agregatas nėra didelio našumo, bet tinka pjauti plonus medžius. Jis leidžia pakeisti trijų ar keturių pjovėjų darbą. Šiemet pradėjome mokytis su juo dirbti, o įgudę pajusime, kokią gauname naudą“, – pasakojo kooperatyvo vadovas.

R. Viršilo pastebėjimu, jei nebūtų europinės paramos, mūsų miškuose dažniausiai matytume naudotą vakarietišką techniką.

Penkiolika metų rinkoje dirbantis penkių miško savininkų kooperatyvas žvalgosi ir į kitas 2014–2020 m. KPP priemones – pateikė paraišką dėl paramos jaunuolynų ugdymui.

Į ką galima investuoti paramos lėšas?

ŽŪM vyriausiasis specialistas Ž.Jasiulevičius vardijo, kad paramą galima investuoti į miškų ūkio modernizavimą, miško kirtimo, apvaliosios medienos ir medienos biokuro ruošos technologijų diegimą, paslaugų miškų sektoriuje teikimą, minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymą.

Taip pat remiamas vidinės miškotvarkos ir miško želdinimo ir žėlimo projektų, kaip savarankiškos investicijos, rengimas ar tikslinimas.

Reikėtų įsidėmėti, kad projektų rengimas ar tikslinimas finansuojamas tik tuo atveju, jei jis nesusijęs su kitomis, paraiškoje numatytomis investicijomis pagal kitas remiamas veiklas.

Atliekant miškų ūkio modernizavimo, miško kirtimo, apvaliosios medienos ruošos technologijų diegimo, paslaugų miškų sektoriuje tiekimo veiklą, gali būti finansuojama 50 proc. tinkamų išlaidų.

O minkštųjų lapuočių jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymo bei vidinės miškotvarkos, miško želdinimo ir žėlimo projektų rengimo ar tikslinimo paramos intensyvumas gali sudaryti iki 65 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Už ką skiriami balai?

Privalomas mažiausias projektų atrankos balų skaičius – 30. Tiek nesurinkus, paraiška atmetama.

Jeigu paramos prašo privataus miško savininkas, nuosavybės teise valdantis iki 10 ha miško, ar labai maža įmonė, skiriama 10 balų. 20 balų gali gauti privataus miško savininkas, nuosavybės teise valdantis 10 ha ir daugiau miško, arba miško savininkų kooperatyvas.

Jei numatytas minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymas ne mažesniame kaip 0,5 ha plote, suteikiama 15 balų.

Tiek pat (15) balų galima gauti ir tokiu atveju, jeigu įsipareigojama, kad įgyvendinus projektą, kuriame numatytos investicijos į miškininkystės technologijas, ūkio subjekto grynasis pelningumas bus didesnis kaip 4 proc.

Balai skiriami ir už sukurtas bei išlaikytas darbo vietas. Jei įgyvendinus projektą sukurta naujų darbo vietų ir jo kontrolės laikotarpiu išlaikytas ne mažesnis nuolatinis vidutinis metinis darbuotojų skaičius: iki 3 darbuotojų imtinai – suteikiama 10 balų; daugiau nei 3 darbuotojai – 20 balų.

Papildomų balų galima gauti, jeigu pareiškėjas prašo mažesnio paramos intensyvumo, nei nustatytas galimas didžiausias paramos intensyvumas – už kiekvieną sumažintą procentinį punktą pareiškėjui suteikiamas 1 balas, bet ne daugiau kaip 15 balų.

Pranašumų turi ir pareiškėjas, kuris yra miško savininkų asociacijos arba miško savininkų kooperatyvo narys, – tokiu atveju skiriami 5 balai.

Verta žinoti

Projektą įgyvendindamas skolintomis lėšomis paramos gavėjas kartu su paraiška turi pateikti finansų įmonės arba kredito įstaigos paskolos ir (arba) išperkamosios (finansinės) nuomos suteikimo galimybės patvirtinančius dokumentus (karantino dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimo grėsmės metu pareiškėjas kartu su paramos paraiška gali pateikti pareiškėjo pasirašytą pažymą dėl projekto finansavimo iš skolintų lėšų), o iki mokėjimo prašymo, kuriame prašoma kompensuoti skolintomis lėšomis įgyvendintas investicijas, pateikimo turi pateikti su finansų įmone arba kredito įstaiga pasirašytą paskolos ir (arba) išperkamosios (finansinės) nuomos sutartį arba raštu patvirtinti, kad atitinkamą projekto dalį įgyvendins nuosavomis lėšomis.

Jei projekte numatyta teikti paslaugas, parama teikiama su sąlyga, kad investicijos teiks naudą daugiau nei vienai miško valdai (pateikiamos viso projekto kontrolės laikotarpio preliminarios paslaugų teikimo sutartys, visoms iš paslaugų planuojamoms pajamoms pagrįsti, kurių apimtys turi atsispindėti verslo plane).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)