Tai garantuoja, kad augalas puikiai jausis žiemą. Egzistuoja kelios bendros genėjimo taisyklės.

Genėjant jų ir reikėtų laikytis:

Per žiemą sudžiuvusias šakeles būtina pašalinti, kaip ir pažeistas vietas;

Krūmą būtina kruopščiai apžiūrėti: reiktų rasti kelias stiprias šakas, ant kurių matosi sveiki pumpurai;

Stiprias šakas reikia patrumpinti iki pirmo sveiko pumpuro;

Reikia pašalinti visus ūglius, augančius į krūmo vidų, taip pat ir tas šakas, kurios neaugs – jos tik vartos augalo naudingas medžiagas;

Tada reikia suformuoti rožės vainiką, augalo centras turi būti atviras.

Genėjant rožes būtina atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius veiksnius. Visų pirma, labai svarbus klimatas. Šaltuose regionuose augalai per vasarą nespėja stipriai paaugti. Be to, svarbų vaidmenį atlieka ir rožių veislė.

Pavyzdžiui, erškėtrožes rekomenduojama trumpinti maždaug 10−30 centimetrų, arbatines, kamienines ir angliškas rožes – iki 100 centimetrų, o floribundines ir aukštaūges angliškas rožes – iki 50 centimetrų.

Kad rožės normaliai augtų, labai svarbu pavasarį jomis tinkamai pasirūpinti. Genėjimo metu būtina laikytis kai kurių rekomendacijų. Pirma, vertėtų pasirinkti labai aštrų instrumentą. Geriausia naudoti sekatorių. Taigi, keli patarimai:

Šakas genėti reikia keli centimetrai virš pumpuro;

Pjovimas turėtų būti įstrižas, nukreiptas ten pat, kur ir pumpuras;
jeigu nupjovus ūglį nematyti sveikos baltos medienos, reikia pjauti dar kartą – tai kartojame tol, kol pasirodys sveikas audinys;

Galutinai suformuoti krūmo vainiką reikia tik po to, kai ūgliai ataugs 5 centimetrus;

Jeigu iš vieno pumpuro išaugo keli ūgliai, vieną reikia pašalinti;

Pabaigus genėjimą visus krūmus reikia apdoroti vario sulfato tirpalu;

Jeigu nakties metu numatomos šalnos, rožes reikia uždengti plėvele.

Atramų statymas

Pavasarinė rožių priežiūra – tai ne tik genėjimas. Svarbu laiku pastatyti atramas. Specialistai rekomenduoja naudoti nuolatines ir tvirtas konstrukcijas, kurios leidžia be ypatingų sunkumų parišti rožes.

Kiekvieną pavasarį būtina patikrinti, kokia atramų būklė. Jeigu kažkas sulūžę, būtina suremontuoti. Priešingu atveju netvirta atrama paprasčiausiai neatlaikys šakų svorio. Parišimui reikia naudoti žalią sodo vielą, kuri pati užsifiksuoja.

Tręšimas ir mulčiavimas

Kad rožės po žiemos gerai augtų, būtina jas patręšti. Šiems augalams būtinas fosforas, magnis, azotas ir kalis. Tokių trąšų galima įsigyti bet kurioje specializuotoje parduotuvėje.

Trąšų asortimentas labai didelis, tad jeigu negalite išsirinkti, vertėtų atkreipti dėmesį į sudėtį. Tokios sudėties trąšomis augalus tręšti galima kelis kartus per metus. Pavasarį tai reikia daryti tuo metu, kai prasideda aktyvus augimas. Taip pat tręšti reikia ir vasarą, po pirmo žydėjimo.

Trąšos įterpiamos tik į drėgną gruntą. Jeigu dirvožemis dėl kažkokių priežasčių būna sausas, galima jį sudrėkinti. Pakanka palaistyti gruntą aplink krūmą. Galima šalia rožės palikti laistymo žarną su nedidele srovele. Po kelių valandų dirvožemis bus pakankamai sudrėkintas ir jau galima tręšti.

Rožes nugenėjus ir patręšus, būtina krūmus mulčiuoti. Tam reikia aplink rožes tolygiai paskirstyti sodo kompostą. Po kiekvienu krūmu išskirstoma po kibirą komposto. Ant jo užpilamas nedidelis sluoksnis pjuvenų.

Verta pažymėti, kad mulčiavimui naudojama medžiaga neturi uždengti kamieno pagrindo. Priešingu atveju augalo šaknys negaus pakankamai drėgmės ir šilumos.

Teisingas mulčiavimas užtikrins mineralų, šilumos ir drėgmės išsaugojimą dirvožemyje, taip pat apsaugos šaknų sistemą. Dėl to gerokai pagerės rožių išvaizda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)