Lietuvoje beveik 40.000 ūkių valdo nuo 10 iki 50 ha ploto ūkius. Dar 5.500 ūkių turi nuo 50 iki 100 ha. Galiausiai, 4.500 ūkių turi po daugiau nei 100 ha. Kadangi technika sudaro iki 25 proc. veiklos išlaidų, svarbu atsakingai įvertinti, kiek ir kokių priemonių reikia tam tikram ūkiui.

„Rinkoje esant dideliam prekių pasirinkimui, galima prisipirkti per daug ar netinkamos, nebūtinos technikos, kuri vietoje didesnio efektyvumo tik išaugins ūkio išlaidas. Svarbiausia suprasti ir įvertinti savo poreikius, domėtis bei palyginti pasirinkimus“, – aiškina Rytis Darginavičius, žemės ūkio technikos prekybos, nuomos ir aptarnavimo bendrovės „Nova rent“ vadovas.

Reikalinga technika

Vienas iš pagrindinių technikos įrenginių, naudojamų tiek grūdinės kultūros, tiek gyvulių auginimui, be kurio neįsivaizduojamas joks ūkis – traktorius. Traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų ir jų priekabų registre rodoma, kad Lietuvoje yra beveik 160.000 traktorių. Tačiau, sklandžiam darbui 100 ir daugiau hektarų ūkyje traktoriaus neužtenka, reikalinga skirtingiems darbams pritaikyta specializuota įranga:

Krautuvas – sunkių medžiagų pakrovimui ar perkėlimui.

Kultivatorius – žemei purenti, grumstams išlyginti.

Plūgas – dirvos arimo padargas.

Purkštuvas – naudojamas laukus purkšti pesticidais.

Akėčios – sujudina žemę bei paruošią ją sėklai.

Sėjamoji – padeda sėklas į tam tikrą gylį žemėje, bei tolygiai jas paskirsto.

Barstytuvas – paprastai naudojamas sėklų, kalkių, trąšų barstymui.

Volai – prikabinami prie traktoriaus ir užtvirtina, jog žemė būtų paruošta sėklai. Taip pat, po barstytuvo naudojimo, galima praeiti su volais, kad sėkla geriau sukibtų su dirva.

Kombainas – mašina, skirta derliui nuimti. Pjauna ir kulia, išvalo grūdus ir juos surenka į bunkerį.

Galvijų augintojams

Taip pat technika gali skirtis, priklausomai nuo ūkio paskirties. Pavyzdžiui, mišriame ūkyje prisidėtų ir galvijų auginimas, todėl reikėtų papildomų įrenginių. Štai keletas svarbiausių:

Šieno presas.

Priekaba arba puspriekabė šienui vežti.

Mėšlo kratytuvas.

Gyvulių pervežimo priekaba/puspriekabė.

Pašarų maišytuvas ir dalytuvas.

Be abejo, žemės ūkio technikos poreikis priklauso nuo ūkio dydžio, veiklos ir naujausių technologijų sekimo. Todėl technikos skaičius ir įvairovė priklauso nuo kiekvieno poreikių ir ūkininkavimo strategijos. Be to, stambieji ūkiai turi gerokai daugiau technikos, kad efektyviai nudirbtų visą turimą žemės plotą ir tinkamai pasirūpintų turimais gyvuliais.

Kai pritrūksta lėšų

Kad ūkininkai galėtų investuoti į naujos technikos įsigijimą ir taip siektų didesnio našumo, jiems gali prireikti papildomo finansavimo. Dalis ūkininkų techniką atsinaujino pasinaudodami Kaimo plėtros 2014-2020 m. programos teikiamomis lėšomis, kiti – bendradarbiaudami su bankais, kredito unijomis, lizingo bendrovėmis ir kitomis finansų įstaigomis.

Laimonas Noreika, tarpusavio skolinimo platformos „HeavyFinance“ vadovas, pasakoja, kad ūkininkams dažnai prireikia paskolų sąlyginai trumpam laikotarpiui (angl. bridge loans).

„Prasidedant sezonui ar jam jau įsibėgėjus ūkininkams ypatingai svarbus suteikiamų paslaugų greitis, nes kiekviena laukimui, kelionėms į Vilnių ar bereikalingai biurokratijai skirta diena kainuoja pinigus“, – aiškina specializuotas paskolas žemės ūkiui teikiančios bendrovės vadovas Laimonas Noreika.

Pasak jo, finansavimo priemonės smulkiems ir vidutinio dydžio ūkininkams vis dar nepatogios dėl nedidelės konkurencijos rinkoje. Todėl „HeavyFinance“ suteikia ūkininkams galimybę pasiskolinti sunkiosios technikos įsigijimui per savaitę. Be to, visi dokumentai sutvarkomi neprašant ūkininko atkeliauti į Vilnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)