aA
Vilniaus paukštynas“ – pirmasis mėsinių viščiukų augintojas Baltijos šalyse, pritaikęs viščiukų perinimo paukštidėje ant kraiko technologiją. Tai vienas inovatyviausių, pasaulyje pamažu populiarėjančių metodų, kuriuo siekiama užtikrinti dar aukštesnio lygio gyvūnų gerovę.
Viščiukų perinimas
Viščiukų perinimas
© Organizacijos nuotr.

„Turime unikalią gamybos grandinę nuo lauko iki stalo, kuri apima ne tik vištienos produktų gamybą, bet ir inkubacinių kiaušinių gamybą bei mėsinių viščiukų auginimą. Stebime paukščių auginime diegiamas inovatyvias technologijas ir gerąsias praktikas stengiamės pritaikyti savo veikloje. Viščiukų perinimas paukštidėje ant kraiko – vienas naujausių metodų, siekiant užtikrinti dar aukštesnio lygio gyvūnų gerovę, nuo kurios priklauso ir galutinio produkto kokybė. Birželio pradžioje pirmieji Baltijos šalyse šią technologiją išbandėme savo paukštidėse“, – pažymi Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų generalinis direktorius Darius Gudačiauskas, rašoma pranešime.

Kaip pasakoja „Vilniaus paukštyno“ Paukščių auginimo tarnybos vadovas Tomas Miškinis, pasaulyje vyraujanti praktika viščiukus perinti inkubatoriuose. „Nors inkubatoriuose suteikiamos palankios sąlygos viščiukams išsiristi iš kiaušinių, visgi tai yra dirbtinis procesas. Tuo tarpu paukštidėje viščiukai išsirita natūraliomis sąlygomis, laisvi ant kraiko ir iš karto turi tiesioginę prieigą prie lesalo bei vandens, tad patenkinami visi jų natūralūs fiziologiniai poreikiai“, – aiškina T. Miškinis.

Viščiukų perinimas
Viščiukų perinimas
© Organizacijos nuotr.

Kaip jis pasakoja, naujoji technologija išbandyta netoli Vievio – Alesninkų kaime – įsikūrusioje „Vilniaus paukštyno“ paukštidėje. „Perinant paukštidėje viščiukus, būtina užtikrinti aukščiausios kokybės reikalavimus, kad sėkmingai išsiristų sveiki ir kokybiški viščiukai. Pastoviai turi būti stebima paukštidžių temperatūra, ventiliacija ir mikroklimatas, nes menkiausias svyravimas gali lemti, jog viščiukai išsiris nekokybiški, o tai savo ruožtu lemtų galutinį mėsinio viščiuko sveikatingumą ir mėsos kokybę“, – aiškina „Vilniaus paukštyno“ Paukščių auginimo tarnybos vadovas.

Kaip pasakoja T. Miškinis, ant kraiko išskildinta beveik 30 tūkst. iš tėvinių pulkų surinktų kiaušinių. Planuojama šią technologiją pritaikyti ir kitose Vilniaus bei Kaišiadorių paukštynų paukštidėse.
Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai valdo beveik 400 tūkst. kvadratinių metrų paukštidžių, išsidėsčiusių skirtingose Lietuvos vietovėse. Jose per metus laisvai ant kraiko išauginama iki 47 mln. mėsinių viščiukų. Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai 70 proc. produkcijai pagaminti reikalingų paukščių užaugina nuosavose paukštidėse, likusią dalį superka iš Lietuvos ūkininkų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
5.0000

Nugriauta Salantų užtvanka atlaisvins 46 km ilgio kelią saugomoms žuvims (3)

Aplinkos ministerija ruošiasi didžiausiam iki šiol Lietuvoje įgyvendinamam užtvankos...

Čili pipirai, paprika – kodėl juos sėti reikia anksčiau už pomidorus

Vilija Juškevičienė, žinoma pomidorų kolekcininkė, sako, nuo ko reikia pradėti sėją. Tai...

Ekologiškas viešasis maitinimas bus sertifikuojamas kitaip – nebereikės naudoti vien ekologiškas žaliavas (2)

Lietuva ekologiško viešojo maitinimo veiklą yra reglamentavusi nacionaliniu teisės aktu –...

Ūkininkų aukso laikas – grūdų kaina didžiausia nuo 2013 m. (40)

Metų pradžia pasaulio grūdų rinkose prasidėjo kainų pasiutpolke – šią savaitę kviečių...

Kokią paramą gali gauti perkantys veislinius gyvulius (4)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skelbia apie paraiškų priėmimą dėl planuojamų...

Top naujienos

Orai: žiema vėl paklos šviežio sniego (9)

Keletą dienų besitęsiantis atlydys gerokai suplonino, o kai kur ir beveik visai sutirpdė sniego...

Viktorija Rimaitė | D+

Ankstyva ir keista mirtis: ar garsų bolševiką ir teroristą pražudė gėdinga liga (1)

1924 m. sausio 21 d., būdamas 53 metų amžiaus, likus vos keliems mėnesiams iki 54 gimtadienio,...

Lietuvą šiurpinusios gaujos narys – vėl teisėsaugos akiratyje: klampina pareigūnų agentų liudijimai (54)

Prieš daugiau kaip du dešimtmečius Lietuvoje plačiai išgarsėjusios vadinamosios...

Siekia pažaboti bankų koncentraciją Lietuvoje: negali būti „per didelių, kad žlugtų“ (74)

Lietuvos bankas galėtų įgyti naują įrankį, kuris ateityje leistų užkardyti perteklinį...

Sabonis nusimušusį taikiklį kompensavo atkovotų kamuolių gausa (39)

Domantas Sabonis sužaidė nerezultatyviausias sezono rungtynes, o jo atstovaujama Indianos...

Ekspertai apie pavojingus ženklus dėl vakcinų: kai kurios šalys praranda kantrybę (257)

Skirtinga COVID-19 vakcinų prieiga pasaulio mastu kelia susirūpinimą, kad užsitęsęs...

Kodėl kelius barstyti būtina dar prieš iškrentant sniegui (24)

Intensyvus pastarųjų savaičių snygis ir situacija keliuose priminė – kelių priežiūra taip...

Iš psichiatrinės ligoninės pabėgęs pavojingas ligonis sulaikytas Naujojoje Vilnioje esančioje parduotuvėje „Maxima“   (200)

Sekmadienio vakarą, apie 19.50 val., iš psichiatrinės ligoninės Vilniuje, Parko g. 21, pabėgo...

Sulaukusi pasiūlymo tekėti moteris priėmė griežtą sprendimą: prieš akis vis iškildavo jaunystės orgija (62)

Pirmąją pasakojimo dalį galite perskaityti čia – „Bulviakasis moteriai įstrigo visam...

Žinutė „Žalgiriui“: lietuvius neutralizavęs Valensijos klubas sutalžė „Baskonia“ (19)

Valensijos „Basket“ (14-6) ekipa prieš Eurolygos rungtynes su Kauno „Žalgiriu“ sužaidė...