Patikros vyko šalies keliuose (tikrintos transporto priemonės), mėsos perdirbimo įmonėse, parduotuvėse, turgavietėse, sandėliuose, taip pat stebėti skelbimai interneto portaluose, rašomas pranešime.

Iš viso šių metų sausio ir vasario mėnesiais VMVT inspektoriai atliko per 400 patikrų ir įvertino apie 900 t įvairios mėsos produkcijos, taip pat patikrinta daugiau nei pusšimtis privačių skelbimų interneto portaluose apie parduodamą šviežią mėsą ar jos gaminius. Šių patikrų metu dažniausiai buvo nustatyti higienos, tinkamumo vartoti terminų pažeidimai, produktų laikymo netinkamomis sąlygomis atvejai. Dėl to uždrausta realizuoti beveik 46 000 kg mėsos ir jos gaminių.

Didžiausias dėmesys buvo skiriamas produktų atsekamumui, saugai ir kokybei, taip pat atrinkta daugiau kaip 360 šaldytos ir šviežios kiaulienos, jautienos ir paukštienos mėginių ištirti laboratorijoje dėl kenksmingų medžiagų liekanų (antibiotikų likučių) ir mikrobinės taršos (salmonelių, listerijų ir kt.).

Patikrų metu buvo išaiškinti 3 atvejai, kuomet asmenys gamino ir prekiavo mėsos gaminiais (jautienos konservais, kiaulienos gaminiais ir kt.) nelegaliai – neturint reikalingų leidimų, neužtikrinant tinkamų maisto tvarkymo sąlygų, naudojant neaiškios kilmės žaliavas ir pan. Iš šių asmenų konfiskuota ir sunaikinta daugiau kaip 675 kg jau paruoštų mėsos gaminių ir žaliavų.

Dažnai VMVT leidimų vykdyti veiklą neturėjo ir skelbimus interneto portaluose talpinę asmenys. Daugelis jų teigė, jog parduoda asmeninėms reikmėms augintos produkcijos perteklių ir nežinojo, kad tokią veiklą reikia registruoti.

„Įvertinę riziką, pirmąjį kovos su šešėliu maisto grandinėje etapą šiemet pradėjome griežtindami mėsos ir jos produktų kontrolę. Kaip rodo mūsų tarnybos ir kitų institucijų kaupiami duomenys, būtent nelegalus mėsos ir jos produktų tvarkymas ir realizavimas yra vienas dažniausių pažeidimų, kuomet kalbama apie šešėlinės ekonomikos maisto grandinėje apraiškas. Be to, operatyviai reagavome į situaciją kaimyninėje Lenkijoje. Paaiškėjus faktams, jog šios šalies rinkoje galėjo būti realizuojama ir į kitas šalis išvežama galimai nesaugi mėsos produkcija, atrinkome gerokai daugiau mėginių tyrimams, nei buvo planuota šios akcijos pradžioje. Šių priemonių dėka nustatyti keli nelegalios veiklos atvejai, o gaminta nesaugi produkcija nepateko ant vartotojų stalo“, – sako VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius.

Pasak M. Staškevičiaus, kitais patikrų etapais toliau bus vykdomi lietuviškos, lenkiškos ir iš kitų šalių atvežtos mėsos laboratoriniai tyrimai, tikrinamas mėsos ir jos gaminių kilmės vietos atsekamumas, vertinama produktų sauga ir kokybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)