Tai buvo pirmasis žingsnis perkeliant šią ministeriją iš sostinės į antrą pagal dydį Lietuvos miestą. Tiesa, pastaruoju metu kraustymosi klausimas yra tarsi nesvarumo būsenoje ir jau kilo konfliktas tarp Vilniuje ir Kaune dirbančių ministerijos tarnautojų.

Nors sprendimai dėl ŽŪM perkėlimo yra patvirtinti tiek Vyriausybės, tiek Seimo, šio projekto būtinybe suabejojo Prezidentūra bei antradienį prisiekęs naujasis Žemės ūkio ministras Andrius Palionis. Tuo tarpu Ramūnas Karbauskis tikina, kad perkėlimas įvyks.

Veidrodinė ministerija Kaune – akių dūmimas?

Žemės ūkio ministerijos profesinės sąjungos atstovai, dirbantys sostinėje, džiaugiasi, kad ministerijos perkėlimas kelia vis daugiau abejonių. Laikinai einantis pirmininko pareigas Zigmas Medingis tikina, kad veidrodinės ministerijos Kaune atidarymas tebuvo gudrus šios idėjos šalininkų žingsnis.

„Nelabai suprantame veidrodinės ministerijos paskirties. Greičiausiai jį buvo įkurta tam, kad imituoti, kad jau čia viskas įvykę. Pavyko visuomenei paskleisti tą žinią. Vis dažniau kalbama, kad ministerija jau iškelta, baksnojama į tuos 20 darbuotojų: žiūrėkite, jau dirba. Čia taktinis manevras apdumti visiems akis, kad viskas čia jau įvyko, nesipriešinkite“, – DELFI kalbėjo Z. Medingis.

ŽŪM profesinės sąjungos vadovas šiuo metu nemato aiškios ministerijos perkėlimo į Kauną naudos ir paneigia šios reformos šalininkų deklaruojamus argumentus.

Atidaroma "veidrodinė" Žemės ūkio ministerija Kaune

„Buvo kalbama, kad taip bus taupomi valstybės pinigai, po to užsikabinta dėl regioninės plėtros. Pasirodo nei vienas, nei kitas – nepagrįsti argumentai, skleidžiama tikrovės neatitinkanti informacija.

Visų pirmą, gėda Kauną vadinti regionu. Tai yra antras pagal dydį, pagal išsivystymą miestas Lietuvoje, kai kuriais kriterijais netgi lenkiantis Vilnių. Ministerijos perkėlimas niekaip neprisidės prie regioninės plėtros.

Kalbant apie taupymą, Ministras Pirmininkas dabar jau pareiškė, kad tikslas nėra taupyti, nes pamatė, kad kvadratinio metro nuoma Kaune kainuoja 5-6 kartus brangiau nei išlaikyti ministeriją Vilniuje. Ekonominis efektas akivaizdus“, - ironizuoja Z. Medingis.

Tarnautojai Kaune dirbti nenori

Specialistas pateikia skaičius. Dar šių metų pradžioje buvo atlikta visų ministerijos darbuotojų apklausą. 85 proc. darbuotojų pasiryžę palikti darbą ministerijoje, jei ji bus iškeliama į Kauną. Dalis darbuotojų jau paliko darbą dėl minties apie ministerijos iškėlimą. Nuo reformų pradžios 73 darbuotojai jau išėjo iš ministerijos. Profsąjungos pirmininkas pakartojo pirminę darbuotojų poziciją – jie nemato ministerijos iškėlimo į Kauną prasmės.

„Mes suprantame, kad esame priklausomi nuo optimalių sprendimų valstybei. Tačiau, kur yra analizė, kuri atsakytų į klausimus, kiek tai kainuos, kas už tai mokės, kokia to nauda administracine prasme? Premjeras sako, kad analizė atlikta. Nėra jos.

Mes nesame prieš ministerijos perkėlimą, bet mes nepalaikome su valstybės interesais nesutampančius neargumentuotus sprendimus“ – sako Z. Medingos.

Vilniečiai diskriminuojami?

Kylant vis daugiau abejonių dėl perkėlimo ŽŪM profesinė sąjunga gavo Kaune jau dirbančių ministerijos darbuotojų laišką, kuriame prašoma labiau juos palaikyti ir tuo pačiu pritarti perkėlimui.

„Mes gavome signalą iš Kaune esančių profsąjungos narių. Jie piktinasi, kad mes neatstovaujame jų interesų. Tik mes nesuprantame, kur mes neatstovaujame. Kol kas nėra kito sprendimo, kad ministerija nebus iškelta.

Mes, vilniečiai, esame diskriminuojami kauniečių, atžvilgiu. Siekiant pritraukti kauniečius dirbti Vilniuje, jie gauna mobiliuosius telefonus, jie gauna kompiuterius, jie turi kabinetus Vilniuje ir Kaune, jie turi valstybinį automobilį, skirta 20 žmonių, jiems kompensuojamos kelionės. Vilniečiai nieko to neturi.

Dabar kauniečiai džiaugiasi, kad jiems nereikia gaišti laiką 3 valandas per dieną važiuojant į Vilnių ir atgal. Tai žmogiška, bet tuomet 260 žmonių turės važiuoti iš Vilniaus į Kauną. Kauniečiai nori, kad ministerija būtų Kaune, bet jų yra apie 20. Ar adekvatu? Tai neturi jokio ekonominio pagrindo“, - teigia Z. Medingis.

Vyras įsitikinęs, kad ministerijoje Kaune dirbantys tarnautojai yra geras valdžios instrumentas kaišioti pagalius dirbantiems Vilniuje, kurie deda pastangas, kad ministerija išliktų sostinėje.

„Iš šitos pusės jie nėra mums gerieji partneriai, gerieji kolegos, jie oponuoja mums. Dėl labai aiškių savanaudiškų paskatų, žmogiškųjų paskatų. Jiems suteikta viltis, kad už mokesčių mokėtojų pinigus jie turės galimybę dirbti Kaune, nors jie daug metų važinėjo į Vilnių. Sutinku, kad jie turi turėti tokią viltį, bet nieko daugiau.

Bet niekas nesako, kad tai yra teisinga socialiai, ekonomiškai ir valstybiškai. Jiems tai patiko, jie anksčiau nekėlė problemos, kad patys pasiryžo dirbti Vilniuje ir važinėti tą atstumą. Dabar jie sako, kad jais nesirūpinama, kad bus verčiami važinėti iš Kauno į Vilnių. Aš neturiu argumentų ką atsakyti tokiems žmonėms“, – kalba Z. Medingis.

Profsąjungos vadovas pasidžiaugė, kad dabar darbinė atmosfera pagerėjo, kuomet buvo pasakyta Prezidento ir naujojo ministro, kad jie nemato ministerijos perkėlimo į Kauną prasmės. Z. Medingis įsitikinęs, kad tai tėra pinigų leidimas neaišku kam tuo metu, kai pinigų trūksta mokytojams, medikams, socialiniams tarnautojams.

„Turiu viltį, kad valstybėje yra sveikas protas ir argumentų kalba, o ne kažkieno ambicijos ir pasitarnavimas politiniams rėmėjams rinkimų metu už mokesčių mokėtojų pinigus. Jei ponas Visvaldas Matijošaitis ir ponas Ramūnas Karbauskis tai darytų už savo pinigus, tai velnias nematė. Aš turiu viltį, kad visuomenė bus informuojama tinkamai apie pasekmes, kuri laukia, jei toks keistas sprendimas bus įgyvendintas“, – DELFI kalbėjo Z. Medingis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)