VĮ Valstybinių miškų urėdija vykdo kompleksinę miškų ūkio veiklą ir yra svarbi šalies miškų ūkio sektoriaus plėtros dalyvė. Pagal galiojančius teisės aktus įmonė didžiąją dalį, daugiau nei 93 proc., pagamintos medienos ir miško kirtimo liekanų realizuoja didmeninės prekybos aukcionuose, kuriuos administruoja valstybės valdoma UAB „Baltpool“. Ir tik 7 proc. nuo metinio parduodamos medienos kiekio įstatymų numatyta tvarka leidžiama realizuoti mažmeninėje rinkoje, rašoma pranešime.

„Parduodami medieną mažmeninėje rinkoje, prioritetą skiriame gyventojų aprūpinimui malkine mediena. Gyventojai žaliavos kurui pigiausiai gali įsigyti tiesiogiai iš Valstybinių miškų urėdijos pirkdami nenukirsto miško arba miško ruošos liekanų, tai yra nuopjovų, medžių viršūnių, šakų, ir patys pasiruošti malkų. Ir vienu, ir kitu atveju vidutinė žaliavos kaina yra apie 3 eurus už kubinį metrą. Aišku, tokiu atveju gyventojai turi patys pasirūpinti miško ruošos atliekų ar malkų išvežimu, ir vis tiek tai yra keliasdešimt kartų pigiau nei perkant paruoštas malkas“, – sako Valstybinių miškų urėdijos direktorius Marius Pulkauninkas.

Vadovas primena, kad dėl nenukirsto miško arba medienos ruošos liekanų gyventojai gali kreiptis tiesiogiai į Valstybinių miškų urėdijos padalinių girininkijas.

Pasak direktoriaus, malkinės medienos gyventojai gali įsigyti ir jau minėtuose „Baltpool“ vykdomuose prekybos aukcionuose, nes juose gali dalyvauti ne tik juridiniai, bet ir fiziniai asmenys.

Valstybinių miškų urėdija kainų biržoje nenustato. Kainos susiformuoja priklausomai nuo paklausos ir pasiūlos. Lemiamą įtaką kainoms biržoje formuotis turi pirkėjų siūlomos medienos įsigijimo kainos. Malkinės medienos mažmeninė kaina (t. y. ir kaina gyventojams) nustatoma po medienos pardavimo aukcionų. Pagal LRV patvirtintas Žaliavinės medienos ir kirtimo liekanų pardavimo tvarkos aprašą, ji negali būti mažesnė už didmeninę kainą.

Įvykus 2018 m. antrojo pusmečio aukcionams, rinkoje susiformavo vidutinė 33 eurų už kubinį metrą malkinės medienos didmeninė pardavimo kaina. Už tokią kainą malkinę medieną didmeninėje rinkoje gali pirkti ir gyventojai, ir didmenininkai, ir galutinių produktų, tai yra malkų, gamintojai ir pardavėjai.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad jei gyventojai nenori ar neturi galimybių dalyvauti aukcionuose, malkinę medieną gali pirkti tiesiogiai Iš Valstybinių miškų urėdijos padalinių. Šiuo atveju kaina nustatoma pagal LR Vyriausybės patvirtintą tvarką ir yra artima to laikotarpio biržos kainai“, – kainodaros principus aiškina Valstybinių miškų urėdijos vadovas. Pasak Marius Pulkauninko, pirkdami malkinę medieną iš Valstybinių miškų urėdijos regioninių padalinių, gyventojai moka tik apie 5 proc. daugiau nei biržos kaina.

Valstybinių miškų urėdija 2017 metais iš viso pardavė 3,68 mln. kubinių metrų žaliavinės medienos. 17 proc. šio kiekio, arba 610 tūkst. kubinių metrų, buvo malkinė mediena. 2017 m. tiesiogiai iš Valstybinių miškų urėdijos gyventojai nupirko 100 tūkst. kubinių metrų malkinės medienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)