Pasitarimas surengtas po to, kai vienoje po kitos vietovėje skirtinguose šalies rajonuose geriamame vandenyje buvo aptikta didesnė, nei leistina, arseno norma, kurios maksimali leistina riba yra vienoda ES.

„Situacija tikrai kelia nerimą. Po pasitarimo pasidarė akivaizdu, kad ir šiandien tiksliai nėra žinoma, kiek savivaldybių geriamas vanduo daugiau, nei leistina, užterštas arsenu. Nė viena įstaiga negali pasakyti, koks yra taršos šaltinis, jo kilmė, paplitimo mastas. Galų gale ne visi, kas privalo, atlieka tiekiamo vandens užterštumo arsenu tyrimus, o būna ir taip, kad skirtingi to paties mėginio tyrimų rezultatai labai skiriasi. Tokia situacija netoleruotina ir būtina kuo skubiau atlikti išsamų taršos monitoringą visoje Lietuvoje“, – po pasitarimo kalbėjo žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad, naujausiais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, iki šiol daugiau kaip 30-yje vandenviečių visoje šalyje nėra atlikti arseno tyrimai. Vandens tiekėjai esą įpareigoti juos atlikti iki šių metų pabaigos.

Be to, tarnyba nustatė, kad 14 vandenviečių Marijampolės, Širvintų, Joniškio, Kelmės, Kauno r., Kalvarijų sav.(duomenys esą negalutiniai) arseno kiekis neviršija nustatytos ribinės vertės. Šie geriamo vandens tiekėjai įpareigoti užtikrinti vandens stebėseną, dažniau atlikti laboratorinius tyrimus.

Vis dėlto pasitarime dalyvavę vandens tiekėjai atkreipė dėmesį, kad skirtingos laboratorijos tame pačiame mėginyje gali rasti 3 kartus besiskiriantį arseno kiekį. Taigi kyla klausimų ir dėl jų tyrimų patikimumo.

Pasitarime VMVT taip pat informavo vis dar renkanti informaciją apie arseno tyrimų rezultatus (konkrečios reikšmės) Šilalės, Tauragės, Jurbarko, Kelmės, Kėdainių, Radviliškio, Jonavos, Ukmergės, Raseinių r. sav. vandenvietėse 2014-2018 metų laikotarpiu, duomenys analizuojami.

2018 m. rugpjūtį papildomai VMVT atliko Raseinių rajono gyventojų privačių gręžinių geriamo vandens tyrimus. Didesnis, nei leistina, arseno kiekis nustatytas Poškiškės ir Ražaitėlių kaimuose esančiuose privačiuose gręžiniuose, arti ribinės vertės - Ūnikių kaimo gyventojo gręžinyje.

ELTA primena, kad rugpjūtį pranešta, jog, palyginti su pernai, Raseiniuose arseno koncentracija yra žymiai padidėjusi. Spalio viduryje tokia pati žinia atėjo iš Marijampolės, spalio pabaigoje - iš Jurbarko.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas tikino, kad Aplinkos ministerija atliks išsamią geologinę studiją, ieškant gamtinės kilmės arseno.

„Tai rimtas signalas. Jeigu arsenas yra geologinės kilmės, tada gali ribos plėstis, ir mes turėsime labai rimtą problemą su geriamu vandeniu“, - sakė K. Navickas.

Lietuvos geologijos tarnybos vadovė Jolanta Čyžienė pirmadienį Eltą informavo, kad tyrimų dėl arseno kilmės rezultatų galima tikėtis maždaug po mėnesio.

Geriamo vandens tiekimą, nuotekų tvarkymą, geriamo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų teikimą pagal kompetenciją teisės aktų nustatyta tvarka reguliuoja: Aplinkos ministerija, Sveikatos apsaugos ministerija, VMVT, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, savivaldybių institucijos, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Arseno, kaip ir daugelio kitų cheminių medžiagų, nedideli kiekiai gamtoje aptinkami natūraliai. Tačiau, kaip nurodoma Europos Komisijos reglamentuose, neorganinis arsenas sukelia ne tik odos vėžį, bet ir plaučių, šlapimo pūslės vėžį, kitas ligas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)