Jeigu Seimas priims naująsias Užimtumo įstatymo įstatymo pataisas, biudžete ūkininkams reikės rasti apie 12 mln. eurų, o ne 20 mln. eurų, kaip buvo planuojama anksčiau. Šiems siūlymams ketvirtadienį pritarė Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Dabar maždaug 30 tūkst. ūkininkų, kurie neturi pajamų iš darbo santykių arba yra užregistravę bedarbiais, siūloma mokėti vienkartinę 200 eurų išmoką. Anksčiau jiems siūlyta mokėti 400 eurų išmokas už du pirmus karantino mėnesius.

„Jeigu jie neims šios išmokos, gali pretenduoti į darbo paieškos išmoką, siekiančią taip pat 200 eurų. Jie galės pasirinkti, kurią išmoką norės gauti. 200 eurų gaus tie, kurie nenorės registruotis bedarbiais“, – BNS sakė iniciatyvos autorius, parlamentinio Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys „valstietis“ Tomas Tomilinas.

Už visus tris karantino mėnesius po 200 eurų subsidijos pasiektų 9 tūkst. ūkininkų, kurie turi darbą ir gauna pajamų, bet ne daugiau kaip minimalią algą. Anksčiau siūlyta šiems ūkininkams mokėti šias subsidijas penkis mėnesius.

Subsidijos būtų mokamos ūkininkams, kurių ūkis ne didesnis nei 4 ekonominio dydžio vienetai (EDV), būtų deklaravę pasėlius arba turėtų bent vieną sąlyginį gyvulį, gyventų kaime. 4 EDV nesiekiančiame ūkyje gali būti iki 11 melžiamų karvių arba auginama iki 17 ha kviečių, jų pajamos per metus negali viršyti 8,7 tūkst. eurų, o pelnas – 4,8 tūkst. eurų. Tokie ūkininkai atleisti nuo „Sodros“ mokesčių, bet moka privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

„Sodros“ duomenimis, 2018 metais buvo beveik 152 tūkst. mažesnių nei 4 EDV ūkininkų, pusė jų buvo pensininkai.