Rugpjūtį šeimininkės perka uogas saugojimui žiemai. Pasižvalgėme po Lietuvos turgus, kur ir kiek kainuoja šios „vitaminų bombos“.

„Kainos krenta. Prieš dvi savaites jos buvo didesnės. Dabar Veisiejų turguje kilogramas mėlynių 3,50 euro, aviečių 2,5, vyšnių du eurai už kilogramą“, – kainas Dzūkijoje vardina Romas Sadauskas-Kvietkevičius.

Kita uoga, dėl kurios jau keletą metų iš proto eina lietuviai – šilauogės. Jos pigesnės ne tik nei buvo sezono pradžioje, bet ir pigesnės nei pernai.

„Šilauogių kainos šiek tiek pakritusios lyginant su praėjusiais metais dabar ūkininkai prašo nuo 4-7 eurų už kilogramą. Pernai pardavinėjo po 9 eurus, šiemet tokios kainos nebuvo girdėti net sezono pradžioje“, – aiškina šilauoges auginantis Vytautas Buivydas.

Jis įvardina ir kodėl uogos atpigo. Pasiūla padidėjusi ir tai jaučiasi, bet persisotinimo dar nėra, bet jis gali būti. Susidomėjimas šilauogių auginimu labai didelis.

Indrė Strumilienė, Vilniaus Kalvarijų turgaus administratorė, vardina kainas sostinėje. Didelių braškių kilogramas 4,5 euro už kilogramą, mažų 3,5 euro. Juodieji serbentai 2,5 euro už kilogramą, vyšnios 2,5, aviečių pusė kilogramo 3 eurai. Litras mėlynių 2 eurai, toks pat kiekis agrastų 2 eurai, gervuogių 4 eurai. Kilogramas šilauogių 4 eurai.

„Prekybininkų ir pirkėjų daug. Nuotaikos neblogos, nors visi po truputėlį bijo, kaip bus toliau. Kol kas nejaučiame, kad mažėtų pirkėjų ir pardavėjų“, – dėlioja I. Strumilienė.

Šilauoges auginantis Vidas Juodsnukis sako, kad šis sezonas ypatingas tuo, kad žmonės mažiau perka šilauogių ir braškių.

„Kiek teko bendrauti su kitais augintojais, kurie prekiauja turguje, tai vienas žmogus vidutiniškai trečdaliu uogų perka mažiau nei pernai, nors kainos žemesnės nei 2019 m. Tačiau kur kas daugiau žmonių atvažiavo į ūkį, kad patys nusiskintų uogas. Matosi, kad pirkėjai taupo kiekvieną centą“, – apie naujas tendencijas pasakoja V. Juodsnukis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)