Ukrainoje nuimtas ankstyvųjų grūdinių ir ankštinių kultūrų derlius. Kol kas galutinis rezultatas – 44,8 mln. tonų – pripažintas rekordiniu per visą šalies istoriją. Apie tai pranešama Ukrainos agrarinės politikos ir maisto ministerijos internetinėje svetainėje.

Kviečiai iš bendro kiekio sudaro 32,8 mln., miežiai – 10,94 mln., rapsų sėklos – 2,8 mln., o žirniai –570 tūkst. tonų. Gausiausią kviečių ir rapsų derlių pavyko išauginti Chmelnyckio, o miežių – Kijevo srityje.

Agrarinės politikos ministras Romanas Leščenka paminėjo, kad tokį iškalbingą rezultatą lėmė itin palankios oro sąlygos, taip pat išplėtota žemės ūkio sektoriui skirtos valstybinės paramos programa. Turima omenyje suteikiamų kreditų programai išleista 26 mlrd. grivinų (808 mln. eurų suma) suma ir ukrainiečių technikos bei įrangos kainos kompensavimas.

R. Leščenka nurodė, kad prastas derlius kituose kontinentuose ir pasaulinis kainų augimas padarys teigiamą įtaką šalies pajamoms ir sustiprins jos poziciją užtikrinant pasaulinį apsirūpinimo maistu saugumą.

Ministerija prognozuoja, kad bendras šių metų Ukrainos grūdų ir ankštinių kultūrų derlius sudarys net 75,8 mln. tonų. 56 mln. tonų numatoma eksportuoti. Tikimasi, kad iš žemės ūkių valstybė gaus daugiau nei pusę valiuta gaunamų įplaukų ir jos galėtų sudaryti penktadalį šalies BVP.

Kiek anksčiau Rusijos analitiniai centrai atnaujino šalyje tikėtino kviečių derliaus prognozes. Dabar numatomi rezultatai – pesimistiškesni. Remiantis Agrarinės rinkos konjunktūros instituto (IKAR) vertinimais, šių grūdinių kultūrų pavyks nuimti ne 81,5 mln., o 78,5 mln. tonų. Dar labiau pirmines prognozes pakoregavo analitinis centras „SovEkon“: anksčiau prognozuoti 82,3 mln. sumažinti iki 76,4 mln. tonų.

JAV žemdirbystės departamentas daro prielaidą, kad pastaraisiais žemės ūkio metais, t. y. nuo 2021 m. liepos 1 d. iki 2022 m. birželio 30 d., iš Rusijos žemės ūkių pavyks surinkti 72,5 mln. o ne 85 mln. tonų, kaip buvo prognozuota anksčiau.

Remiantis „Rosgidromet“ skaičiavimais, šių metų grūdų derlius galėtų būti 11 mln. tonų mažesnis negu pernai. Rusijos žemės ūkio ministerija, reaguodama į tokias prognozes, apkaltino analitikus klaidingos informacijos skleidimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)