Agrarinės ekonomikos institutas skelbia, kad šiemet derlius – 30 proc. mažesnis už pastarųjų penkerių metų vidurkį. Vidutiniškai Lietuvoje prikuliama apie 5 mln. tonų grūdų, šiemet jų, skaičiuojama, bus apie 1,5 mln. mažiau.

Alytaus rajono ūkininkas Saulius Valūnas jau ruošia dirbą žieminiams kviečiams, pasak jo, pernai tokiu pat metu javapjūtė buvo tik įpusėjusi. Šiemet per dvi savaites nukūlė visus 400 hektarų javų, ir derlius yra perpus mažesnis nei pernai. Pasak ūkininko, praėjusiais metais lietus pridarė mažiau nuostolių, nei šiųmetė sausra.

Pietų Lietuvoje bendras javų derlingumas tarp regionų prasčiausias ir nesiekia nė 3 tonų iš hektaro, šalies vidurkis – 3,5 tonos. Grūdinių kultūrų prikulta beveik perpus mažiau nei pernai. Mažiausiai – vasarinių kviečių.

„Parduodame grūdus tik antros, trečios klasės, netgi į pašarinius kai kurie pateks. Žirnių nė tonos nekulsime. Dar yra tokių kultūrų, kurių net nepaimsime, nes yra nesubrendę grūdai. Grūdas yra mažas, jam trūksta visų reikalingų medžiagų, kadangi metai buvo sausringi, jis nesugebėjo užaugti“, – pasakoja Alytaus r. savivaldybės Žemės ūkio sk. vedėjas Stasys Supranavičius.

Agrarinės ekonomikos institutas skelbia, kad Suvalkijoje derlius šiek tiek geresnis, o daugiausia prikulta Vidurio Lietuvoje.

Žemdirbiai sako, kad labiausiai pralošė su grūdų perdirbėjais iš anksto sudariusieji supirkimo sutartis, nes pasaulinėje rinkoje trūkstant grūdų, dabar kaina už toną pakilusi iki 200 eurų už toną. Pasirašant sutartis ji tesiekė 160–165 eurus.