„Ūkininkai pašarų stengiasi nepardavinėti, ypatingai pieninių fermų savininkai. Mėsinių gyvulių ūkį, jei parduosi gyvulius, gali atstatyti kur kas greičiau nei pieninį,. Šių ūkių savininkai savo bandas stengiasi išgelbėti bet kokia kaina Be to, šieno trūksta ir prognozuojama, kad žiemą jis brangs“, – aiškina - Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos vadovas Vytautas Buivydas.

Tačiau jis pabrėžia, kad pašarų trūkumas bus vienas iš stimulų daliai pieno ūkių trauktis iš šio sektoriaus, nes sunkmetis tęsiasi jau ne pirmus metus. Supirkimo kainos gana mažos ir nėra signalų, kad žaliava greitai brangs.

Šiandien šienainio rulonas kainuoja apie 25 eurus, šieno 18-20. Pernai žiemą, kai pašarų trūko visur, lenkai už kokybiško šienainio ruloną mokėjo 35–40 eurų. Pirko ir švedai, kurie kainas dar padidino.

„Manau, kad pašarai tikrai brangs, nes šiuo metu dauguma ūkių turi tik apie pusę reikalingų pašarų. Paprastai pašarų ruoša žiemai jau būdavo baigta. Dabar dar tikimės patręšti pievas ir jas nušienauti“, – kaip elgsis aiškina V. Buidydas, bet sako, kad pats pievos potencialas, ką galima išauginti, nėra didelis. Žolė paprasčiausiai nudžiūvusi ir išretėjusi.

Normaliais metais šieno rulonas kainuodavo apie 10, šienainio iki 17 eurų. Paprastai gyvuliui per šėrimo sezoną reikia apie 10 šienainio rulonų.

Liepos vidury paskelbta, kad vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina birželį buvo 264 eurai už toną – 5,9 proc. mažesnė nei gegužę.

Pasak specialistų pieno supirkimo kainų mažėjimas šiuo metų laikotarpiu – tai bendra tendencija, stebima visose ES šalyse. Kita bėda, skatinanti pasitraukimą – dėl sausros paruošta mažai pašarų ir jie brangūs.

Supirkėjai kainų kritimą aiškina tuo, jog kiekvieną pavasarį ir vasarą primelžiama daugiau pieno, bet jame mažėja baltymų ir riebalų santykis, dėl ko atitinkamai mažėja žaliavos supirkimo kaina. Rudenį ir žiemą atvirkščiai – pieno mažėja, bet dėl karvių mitybos piene daugėja riebalų ir baltymų, atitinkamai brangsta ir pieno žaliava. Kalbant apie pašarą, jei iki šiol normaliais metais žolę pašarui buvo galima pjauti keturis kartus, šiemet to nebėra. Iš hektaro kai kuriuose regionuose anksčiau ūkininkas gaudavo 15 – 17 t šienainio, šiemet tik 2–3 tonas.

Taip pat nėra ir kur gyvulių ganyti ir tenka naudoti žiemai paruoštus pašarus. Tokius faktus pateikia Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Petras Puskunigis. Vyras teigia, kad dėl sausrų šiemet kenčia gyvulininkystės sektorius ir tai turi dramatiškų Lietuvos žemės ūkiui pasekmių. „Pienas be jokios priežasties atpigo, ganyti nėra kur, pašarų nėra kur paimti ir žmonės masiškai parduoda karves ir baigia savo vargus“, – aiškina P. Puskunigis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)