„Prieš įkurdami šį ūkį 5 metus važiavome dirbti į Nyderlandus, ten užsidirbome ir investavome į žemę. Dabar lieka tik viską parduoti ir važiuoti atgal“, – dėsto Jūratė ir sako, kad taip nutiko, nes pieno kainos nelogiškos – už litrą mokama apie 30 euro centų.

Moteris pasakoja, kad apie susitaupymą ateičiai net nesvajoja. Kartais nepavyksta net apmokėti paskolų.

„Nuotaikos neliko, nes kainos stipriai mažinamos, žlugdomas žemės ūkis, nors tikėjomės, kad bus gerai. Naudojomės daug paramų“, – aiškina Jūratė.

Pienininkų asociacijos vadovas sako, kad ūkininkai spaudžiami iš visų pusių.

„Mes kaip aukšlė vandenyje. Iš apačios duoda plėšri lydeka, iš viršaus kiras. Mus spaudžia valdžia, perdirbėjai, prekybininkai“, – aiškina Jonas Vilionis, Lietuvos pieno gamintojų asociacijos tarybos narys.

Situacija susidomėjo ir Seimo kaimo reikalų komitetas.

„Kreipėmės į Konkurencijos tarybą, ar nėra kartelinio susitarimo, kai per radiją paskelbiama, kad nuo šiol pieną pirksime tokia ir tokia kaina“, – sako Viktoras Pranckietis, Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininkas.

Skaičiuojama, kad artimiausiu metu Lietuvoje užsidarys bent 50 pieno ūkių. J. Vilionis sako, kad tai 50-100 karvių ūkiai. Jų būtų dar daugiau, tačiau kai kuriuos prilaiko įsipareigojimai – gavus ES paramą privalumu ūkininkauti keletą metų.

„Virš 500 karvių 42 ūkiai iš 14 tūkst. virš 100 karvių 254 ūkia. Jei dings mažieji, iš kur perdirbėjai ims pieną“, – retoriškai klausia J. Vilionis.

Žemės ūkio viceministras Paulius Astrauskas sako, kad vyksta natūrali atranka – traukiasi vyresnio amžiaus ūkininkai: „pavojų matome ir suprantame, tačiau ateina jaunoji karta, kuri motyvuota.“

Tačiau jaunimas, net ir labai motyvuotas, prasmės ūkininkauti nebemato.

„Pradėjo patikti, žiūriu į ekologiją, ūkininkavimas traukia. Tačiau netgi atsisakyti paramos ir mesti ūkininkavimą, nes labai nestabilu. Tėvai ūkininkauja, tačiau nuo 2005 m. jie geresnių laikų nematė“, – dėlioja jaunasis ūkininkas Eimantas Eigirdas.

Skaičiuojama, kad per 20 metų nuo 500 tūkst. Lietuvoje laikytų karvių, jų sumažėjo iki 200 tūkst.