Nemažai lietuvių vis dar nežino, ką virtuvėje veikti su tokia egzotiška daržove kaip baklažanas. Kai kas jos nėra ir ragavęs.

„Mano ūkyje vyksta vaikų stovykla. Supratau, kad daugelis jų niekada nėra valgę baklažano, tėvai tokios daržovės neperka. O rytais labai skanu išsikepti kiaušinienės su baklažanu“, – teigia kaip tik šiltnamio lysvėje, kur susodinti egzotiniai augalai, kalbinta ramygalietė.

Šįmet S. Kievinienės šiltnamyje veši septynių rūšių baklažanai.

„Pernai turėjau baltų, bet nelabai patiko, nes rudavo. Šiemet turiu paprastų, margų, šviesiai violetinių ir net mažų iš Vokietijos, kurie tinka auginti net vazonuose“, – vardija ūkininkė.

Derlius stebina

S. Kievinienės šiltnamyje auginamos egzotinės daržovės nėra hibridai, pritaikyti lietuviškam ar europietiškam klimatui. Lietuviškose parduotuvėse pardavinėjamos sėklos, anot ūkininkės, tokių pat daržovių, kokias augina pietiečiai savo laukuose.

Ramygalietė įsitikinusi, kad šią vasarą baklažanai darže sėkmingai augtų ir Lietuvoje. Jiems labai tinka karštas oras.

„Baklažanai – šilumamėgiai, tad dabar dera kaip ant mielių. Kai kurie jų sveria ir 600 gramą. Jei nenugrauš juos labai mėgstančios erkutės ir kolorado vabalai, neatvės orai, vaisių turėtų būti dar ir rugsėjį“, – teigia S. Kievinienė.

Daržininkė pasakoja savo šiltnamio gražuolių priežiūrai per daug dėmesio neskirianti. Kai kurie augintojai, pasak ūkininkės, baklažanus geni kaip pomidorus. Ji ir to nedaro.

Baklažanai mėgsta laistymą. Jei jiems trūksta drėgmės, krinta žiedai ir vaisių užuomazgos.
Ūkininkė gailisi, kad šią palankią vasarą baklažanų nesugalvojo pasėti daugiau, mat pietietiška daržovė sparčiai populiarėja ant lietuvių stalo. O Ramygalos baklažanų ypač prašo vilniečiai.

Turkų pasididžiavimas

„Man labiau patinka baklažanus auginti, nei valgyti. Bet tai visgi labai gera ir skani daržovė“, – teigia recepto su egzotiniu skanėstu paprašyta ūkininkė.

Salvina baklažano griežinėlius kepa aliejuje, prieš tai juos išvoliojusi miltuose arba džiūvėsėliuose. Prie tokių pietų, pasak pašnekovės, tinka jogurto su česnaku padažas.

Salvina Kievinienė

Mėgstama mėsa, paprika, pomidoras, česnakas, pomidorų padažas ir aliejus – tokius pagrindinius ingredientus, tinkančius su baklažanu, vardija turkiškos virtuvės profesionalas Caglaras Narinas.
Šis 46-erių turkas prieš kelerius metus vedė panevėžietę ir apsigyveno Aukštaitijos sostinėje. Čia jis dirba virėju viename miesto restoranų. Iki karantino emigrantas virtuvės virtuozas restorano svečius dažnai vaišindavo turkiškais patiekalais. Tarp jų ir pagamintais iš baklažanų.

„Šiuo metu atostogaujame Turkijoje, Adano mieste, pas mano sesę prie jūros. Čia oro temperatūra jau ryte siekia 46 laipsnius šilumos. Gaisrai mūsų regiono neliečia, bet labai karšta“, – pasakoja internetu su „Sekunde“ iš tolimo krašto susisiekęs Caglaras su žmona Ermina.

Kalbantis pora pasuka į virtuvę ir iš šaldytuvo ištraukia riebų baklažaną. Ši daržovė turkams, pasak virėjo, tokia pat svarbi kaip lietuviui bulvė.

„Mieste, aišku, baklažanus perkame. Bet Turkijos kaimuose auga jų plantacijos. Turkai apskritai labai mėgsta visas daržoves“, – pasakoja virėjas.

Iš daržo – ant keptuvės

C. Narinas šypteli, kad Turkijoje baklažanai skanesni nei perkami Lietuvoje, bet tik todėl, kad savame krašte. Daugiau, anot jo, šios daržovės niekuo nesiskiria.

Turkai baklažanus, pasak Caglaro, labiausiai mėgsta gaminti su mėsa, dažniausiai ėriena. Pastaroji jo krašte tikrai labai skiriasi nuo lietuviškos.

„Gal todėl, kad mūsų avys visus metus ėda žolę ir šieno joms niekas neduoda, turkiška ėriena be kvapo ir skanesnė“, – patikina virėjas.

Caglaras pirmą kartą girdi, kad baklažanas lietuviams atrodo kartus. Jo gimtinėje nėra jokio specialaus baklažano paruošimo – daržovė tiesiog kepama aliejuje ir niekada niekam neatrodo karti.

„Pas mus nėra įprasta, kaip pas jus, kažkur kažką mirkyti, ilgai marinuoti. Turkai iš karto pjausto, barsto prieskoniais – ir į keptuvę“, – pasakoja virtuvės šefas.

Jo žmona spėja, kad tokią gamybą lemia karštos Turkijos oro sąlygos. Čia negalima maisto produktų ilgiau laikyti, nes tuojau pat pradėtų gesti.

Patiekalas su baklažanu

Ermina prisipažįsta labiausiai mėgstanti paprastai ant žarijų keptą, nepjaustytą baklažaną. Taip pat, pasak panevėžietės, jos sutuoktinis dažnai gamina įdarytus baklažanus, ką lietuviai daro su cukinija.
Caglaro baklažano suktinukui reikia baklažano, pasirinktos mėsos faršo, paprikos, pomidoro.
Visos daržovės supjaustomos griežinėliais. Baklažano griežinėliai šiek tiek apkepami aliejuje. Paskui jie sukraunami ant ištiestos skardoje folijos. Ant baklažano gabalėlių dedamas su mėgstamais prieskoniais paruoštas faršo kamuoliukais. Ant viršaus klojamas paprikos griežinėlis, ant jo – pomidoro griežinėlis.

Kiekvienas gabalėlis apvyniojamas folija ir pašaunamas kepti į orkaitę 20 min. Paskui folija praplėšiama ir dar pakepama 10 min. Šis turkiškos virtuvės skanėstas patiekiamas su ryžių arba bulguro kruopų garnyru.

C. Narinas vilioja pasigaminti ir baklažano kebabą. Jam baklažanas supjaustomas stambiais griežinėliais ir veriamas ant iešmo. Tarpuose įlipdoma paruošto faršo, kepama ant žarijų.
O baklažano apkepui reikės mėsos, baklažano, paprikos, pomidoro ir česnako.

Mėsa supjaustoma kubeliais ir apkepama. Paskui ji sudedama ant troškintuvo dugno, ant viršaus klojamas supjaustytas baklažanas, virš jo sluoksniuojama paprika, tada pomidoras. Nieko nemaišoma ir užpilama trintų pomidorų bei vandens užpilu, beriama mėgstamų prieskonių. Ant viršaus uždedama česnako galvutė. Kepama, kol česnakas suminkštėja.