Aušrys Macijauskas, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas, pristatydamas pageidaujamus pakeitimus sakė, kad pirmiausia prašo sumažinti datų skaičių, nes taisyklėse yra 14 įvairių terminų, kada ūkininkas privalo atlikti vienus ar kitus darbus. Vienam žmogui juos susekti neįmanoma. Jei darbai atliekami porą dienų vėliau, jau taikomos sankcijos.

„Reikėtų atsisakyti termino „ariama žemė“ arba „arimas“, nes dabar taikomos modernesnės žemės dirbimo priemonės ir šios technologijos dalis ūkininkų nenaudoja“, – dėsto Algimantas Salamakinas.

Tačiau Venantas Griciūnas, žemės ūkio viceministras sako, kad atsisakyti šio reikalavimo Lietuvoje negalime, nes tai ne mūsų, o Europos Komisijos (EK) reikalavimas ir norėdami pakeisti taisykles turime kreiptis į juos.

A. Macijauskas sako, kad kita perteklinė nuostata, kad reikia deklaruoti visus žemės plotus, net tuos, už kuriuos neprašo išmokų, perteklinė.

V. Griciūnas sako, kad tai vėlgi EK reikalavimas, kurio atsisakyti taip paprastai nepavyks. Jis turi pagrindą, nes taip siekiama išvengti manipuliacijų.

A. Macijauskui nesuprantamas ir reikalavimas periodiškai dirbti žemę, kad joje dominuotų žemės ūkio augalai. Užtektų, reikalavimo, kad ten dominuotų žemės ūkio augalai. Tai vėlgi naujų technologijų pasekmė.

A. Macijauskas prašo atsisakyti ir reikalavimo iki lapkričio 1 d. apsėti pūdymą, nes kai kurie ūkininkai dėl sėjomainos norėtų pūdymą laikytų ir keletą metų. Kaimo reikalų komitetas šiam reikalavimo pakeitimui pritarė. V. Griciūnas sakė, jog šį reikalavimą keisti galima, tačiau yra rizika, jog dalis ūkininkų pradės piktnaudžiauti.

Prašoma, kad posėlio vietoje būtų galima įterpti kitą pasėlį. Tiesiog yra technologijos kai vieno pasėlio nebereikia užarti, nes vasariniai augalai per žiemą sunyksta ir galima sėti tiesiai neužariant, kaip reikalauja dabartinės taisyklės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)