„Vyrauja stereotipinė nuomonė, kad Lietuvoje žemės ūkis taršus ir teršia paviršinius vandenis, noriu tai paneigti. Augalų apsaugos priemones naudojame atsakingai ir tik tiek, kiek reikia.

Pademonstruosiu, kad tas vanduo ne tik švarus, bet ir geriamas“, – kalbėjo Aušrys Macijauskas, asociacijos feisbuko paskyroje viešai išgėręs iš griovio pasemto vandens ir pakvietęs tą pakartoti visus ūkininkus.

Vėliau Delfi jis praplėtė savo komentarą:

„Noriu paneigti mitą, kad žemės ūkis vienintelis atsakingas už paviršinių vandens telkinių taršą. Ūkininkaujant atsakingai taršos nėra. Iš kitos pusės labai daug kaimų ir miestelių gyventojų iš viso neturi nuotekų valymo įrenginių arba nesijungia prie jų. Miestų nuotekų „švara“ menka, teršalų normos jose „užaukštintos“, nes upėse „atsiskies“. Reikia remti precizinį ūkininkavimą, kad kiekvienas, net ir mažiausias ūkininkas, galėtų tręšti su išmania technika pagal tręšimo žemėlapius tik tiek kiek reikia ir tik ten, kur reikia.“

Ūkininkai geria melioracijos griovio vandenį

Vienas iš ūkininkų lyderių Martynas Puidokas šį veiksmą su stikline pakartojo ir iššūkį dar patobulino. Savo feisbuko paskyroje jis rašo:

„Prieš kelias dienas Lietuvos Grūdų Augintojų Asociacija pirmininkas Aušrys Macijauskas atsigėrė vandens iš melioracijos griovio. Vanduo prafiltruotas pro laukų dirvožemį. Aš taip pat nusprendžiau atsigerti vandens ištekančio iš savo laukų.

Dėl vandens kokybės esu užtikrintas, bet ar dėl vandens kokybės, ištekančios iš nuotekų valymo įrenginių, yra užtikrinta Aplinkos ministerija ir ministras Simonas Gentvilas ? Ar visoje Lietuvoje nuotekų valymo įrenginiai veikia kokybiškai ir sugeba išvalyti nuotekas? O gal, ministre, atsigertumėte vandens iš melioracijos griovio esančio sodų bendrijoje, miestelyje, mieste?“

Simonas Gentvilas

Aplinkos ministerijos atsiųstame komentare ministras sunerimęs dėl ūkininkų sveikatos:

„Ministras Simonas Gentvilas saugodamas grūdų augintojų sveikatą pirmiausia linkęs ištirti vandenį iš melioracijos griovių, nutekantį nuo dirvožemio ir tada pamačius, ką iš tiesų geriame ir paaiškinus žmonėms kokiu laikotarpiu imtas vanduo: ar po liūčių, ar tik po laukų patręšimo, žiūrėti, ar galime tokio vandens gėrimą rekomenduoti žmonėms savo pavyzdžiu.

Tiek nuotekos, tiek nuo dirvožemio nutekantis vanduo neskirtas gėrimui. Jis valomas, kad neterštų mūsų upių, ežerų, požeminio vandens. Daugeliu atvejų išvalytas nuotekų vanduo yra dar kartą panaudojamas parkams drėkinti ar tualetams nuleisti, bet tikrai ne maistui. Ir turbūt neatsakinga rodyti pavyzdžius, kad lyg ir visi dabar galime atsigerti iš melioracijos griovių ar nuotekų vamzdžių."

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)