Garsiausiame Pietų Dzūkijoje Veisiejų turguje ketvirtadienį tik vienas uogautojas prekiavo žemuogėmis. Už nediduką plastiko indelį, kuriame nė stiklinė uogų netilptų, prašė 2 eurų. Toks būdas pardavinėti uogas ne kilogramais ar litrais, o miniatiūriniai, beveik homeopatiniais kiekiais pasiteisino – prie vyriškio stalo kaip mat išsirikiavo pirkėjų, pasiilgusių pirmųjų žemuogių kvapo, eilė.

Druskininkuose poilsiaujanti vilniečių pora, atvažiavusi į Veisiejų turgų, kaip patys sakė, pasikuisti tarp sendaikčių, porą indelių žemuogių nusipirko todėl, kad patys jau spėjo įsitikinti, jog gamtoje šiemet jų ne taip lengva prisirinkti.

„Prieš porą dienų buvome išėję pasivaikščioti pamiške, kur kasmet iki soties prisiragaudavome žemuogių, bet ant apvytusių uogienojų raudonavo vos kelios apdžiūvę uogelės. Ir žalių nesimatė. Be to, prie kiekvieno keliuko į mišką jau stovi ženklai, kad dėl sausros ten draudžiama lankytis, tai suprantu, kodėl kaina tokia, kaip iš tolimų kraštų atvežtos egzotikos“, – sakė vilnietė Vilija“.

Atsižvelgiant į visos Lietuvos, o taip pat ir Druskininkų miškuose susidariusią situaciją, kai miškuose ypatingai sausa, atkreipiame gyventojų ir kurorto svečių dėmesį, kad miškuose šiuo metu reikia elgtis ypač atsargiai. Druskininkų savivaldybė yra viena miškingiausių visoje Lietuvoje, todėl susidariusi padėtis verčia suklusti ir būti budriems – net menkiausia kibirkštėlė gali sukelti gaisrą ir didžiulę žalą gamtai. Bendradarbiaujant su VĮ Valstybinių miškų urėdija, Druskininkų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Grigorienė pasirašė įsakymą, dėl fizinių asmenų lankymosi miškuose apribojimo.

Žemuogės Veisiejuose

Druskininkų savivaldybė apribojo lankymąsi miškuose nuo gegužės 30 d., Lazdijų rajono – kiek anksčiau. Kol Dzūkijos miškuose vyrauja IV arba V klasės miškų gaisringumas, ten draudžiama ne tik kūrenti laužus, bet ir grybauti bei uogauti, rinkti vaistažoles.

„Prašome gyventojų miškuose lankytis tik esant būtinybei ir būti itin atsargiems – nekūrentų laužų, nemėtytų nuorūkų, pastebėjus bepradedantį degti mišką operatyviai informuoti ugniagesius gelbėtojus“, – ragina Druskininkų savivaldybė.

Dėl užsitęsusios sausros nerimauja ir Pietų Lietuvos ūkininkai. Lazdijų rajono Pakirsnių kaime javus auginantis ūkininkas Rolandas Čėpla teigia, kad pirmiausia į laukus išvažiuoti trukdė vėluojantis pavasaris, todėl vėlavo ir sėja.

„O kai javai sudygo, prasidėjo šita sausra, tai taip ir sustojo augti. Jei artimiausiu metu nepalis, gero derliaus tikėtis neverta“, – kalbėjo R. Čėpla.

Orų tinklalapiai žada, kad lietaus dzūkai gali tikėtis tik kitą savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)