„Prekiauju salotom, petražolėm, burokėlių lapais, česnakais. Labai šalta, daugiau niekas neauga. Rūgštynės nuo šalčio net violetinės. Auginu pati šiltnamyje. Ten sodinu ridikus, burokėlius, svogūnus“, – pasakoja Auksė, parduodanti savo augalus.

Rūgštynių ryšulėlis nuo 50 centų iki euro. Ridikėlių nuo 80 centų iki euro, svogūnai po 50 ct.

Burokėlių lapai po 60 centų. Tai specifinė prekė. Kol burokai dar neužmezga šaknų, aukštaičiai skina jų lapus ir verda vadinamą batvinių sriubą.

„Pas mus Aukštaitijoje tai labai populiari sriuba, burokėlių lapus vadina batviniukais. Ji verdama kaip įprasta sriuba, tik pabaigoje prideda pjaustytų lapų, pakepintą svogūną su morkomis, įspaudžia citriną. Batviniukai ant močiučių stalų ilgai neužsiguli“, – pasakoja Asta Pačekajūtė, turgaus direktorė, ir sako, kad pardavėjai siekia, jog pirkėjai sugrįžtų ir visada stengiasi patarti, kad ir palauktų, nebūtinai pirkti čia ir dabar ir sušaldyti augalą.

„Parduodu tramažolę – „raschodniką“ – melisą, mėtą, viską auginu pati. Ryšulėlis po 50 centų“, – sako Valerija.

Jolita prekiauja rabarbaru. „Pundelis“, apie 200 gramų, euras, tačiau žmonės kol kas netiki, kad tai gali būtų šių metų derlius ir sunkiai perka.

„Sūnus augina, aš prekiauju. Krapų ryšulėlis 50 centų, ridikėliai iki euro. Labai sunku auginti. Tam, kad nenušaltų augalai, šiltnamyje pastatėme dar vieną šiltnamį ir jame auginame. Kitaip sudėtinga“, – sako viena iš prekybininkių, taip pat parduodanti ir kiaušinius nuo 2,5 iki 3 eurų už 10.

Daiginti bulvių sodinukai po 50 ct už kilogramą, tačiau žmonės jų dar neperka – bijo, kad per anksti, nes labai šalta, dirva gali būti neįšilusi ir „antra lietuviška duona“ neaugs.

„Auginu daržovių daigus. Kopūstiniai augalai 4 už eurą, pomidorų daigas 1,5 – 2 eurai, cukinijos, moliūgai 2 eurai. Žemuogės 40-50 ct, porų 10 už eurų, braškės 50-80 ct. Lyginant su pernai metais šiek tiek pabrango, tačiau pirkimo dar nėra, nes žmonės laukia. Kol kas šalta ir sausa. Tikimės, kad pagrindinis pirkimas bus savaitgalį“, – sako pardavėja.

Kita moteris pardavinėja arbūzų, cukinijos, moliūgų daigus po 2 eurus už vienetą. Dabar juos galima sodinti tik šiltnamyje. Lauke dar anksti, nebent laukuose sodinti kopūstus – 5 daigai už eurą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją