Tačiau buvo ir išskirtinių augalų, kurių karantinas nepaveikė. Iš kitos pusės, daigais ir gėlėmis prekiaujantys žmonės sako, kad mato prekybos pagyvėjimą. Karantinas miestiečius pastūmėjo žemės ūkio link.

„Lietuviškos braškės prasidėjo prieš savaitę. Brangu, bet perka. Vieni vaikams, kiti, kurie turi daugiau pinigų, sau“, – pasakoja vardo nenorėjusi sakyti uogų pardavėja.

Ji vardina ir kainas. Lietuviškų braškių kilogramas 8 eurai, graikiškos po 2,5 euro. Jos stovi šalia ir įvežtinių visgi nuperkama kur kas daugiau nei išaugintų pas mus.

Paklausta, ar, jei nežinotų iš kurio indelio paimta uoga, pagal skonį atskirtų lietuvišką, pardavėja tikino, jog tai nebūtų sudėtinga, nes braškių veislės skiriasi ir galėdama ji rinktųsi vietines.

Kol kas jos atvežamos iš šiltnamių. Kai prasidės derlius iš laukų, kaina ženkliai kris, tačiau išliks brangesnis už importą.

„Kai prasideda masinis derlius, lietuviškų uogų kilogramas būna maždaug euru brangesnis nei atvežtinių“, – aiškina prekybininkė.

Ji įvardina ir kitą uogą, kurią dievina lietuviai – šilauogės. Pernai, kai prasidėjo lietuviškos, jas pardavinėjo po 5-4,5 euro už kilogramą, tačiau šių uogų derliaus iš mūsų laukų dar reikės palaukti.

Božena, kartu su seserimi pardavinėjanti šeimos ūkyje išaugintas prieskonines daržoves sako, kad šis sezonas kitoks nei anksčiau.

„Matome, kad žmonėms trūksta pinigų ir derlių šiek tiek atpiginome. Svogūnai pernai buvo po 50 ct, šiemet 20 ct, ridikai pigo nuo 80 ct iki 70-50 ct. Mažiau prašome ir už salotas. Pernai buvo euras už šimtą gramų, šiemet 50 ct. Pagrindinės mūsų prekės svogūnų laiškai, rukala“, – pasakoja Božena.

Gediminas, garsiausias Kalvarijų turgaus agurkų pardavėjas, jais prekiauja jau trečią savaitė. Jo „firminis agurkas“ Rodničiok veislės.

„Pirmieji agurkai buvo po tris eurus, o Rodničiok ir šiandien pardavinėju po 5 eurus už kilogramą. Nors ir nedaug, bet jį išperka tie, kurie dievina šią senovinę veislę. Jų ieško nenorintys pirkti hibridinių agurkų, mėgstantys agurkus raugti“, – niuansus pasakoja Gediminas.

Gėlių pardavėja sako, kad šiemet vien gėlių rūšių siūlo 56 rūšis. Jei pridėsime spalvas, bus virš 200. Kainos panašios kaip ir pernai. Surfinijos nuo 2 eurų, pelargonijos nuo 2 iki 6 eurų, priklauso nuo dydžio. Vidutinė vazoninės gėlės kaina du eurai.

„Karantinas atvedė žmones į žemės ūkį, pirkėjų sulaukiame daugiau“, – prisipažįsta gėlininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)