„Pardavėjai į susidariusią situaciją žiūri atsargiai, neskuba užsakyti iš karto viso kiekio, nors mūsų užaugintos tulpės jau visos užsakytos“, – ramiau atsikvepia Punios kaime Alytaus rajone įsikūrusio Algimanto Žemaičio ūkio ūkininkas Eimantas Žemaitis, rašoma pranešime.

Jis teigia, kad šių metų derlius buvo suplanuotas dar pernai ir nė kiek ne kuklesnis, nei įprastai. Didžiausią plotą gėlių ūkyje tarp tulpių užima geltonžiedės „Strong gold“ veislės tulpės, kurios pasižymi tuo, kad ilgai išsilaiko vazoje, šilumoje jos žiedas didėja, bet iki pat savo gyvavimo pabaigos iki galo taip ir neišsiskleidžia. Todėl šią rūšį labai mėgsta prekybininkai. „Strong gold“ sudaro trečdalį mūsų auginamos produkcijos.

„Auginame ir kitų veislių tulpes, bet su jų kiekiais metai iš metų vis dar žaidžiame, eksperimentuojame“, – sako ūkininkas.

Lietuvos gėlių augintojų didžiausi konkurentai – kolegos iš Olandijos, iš kurių didmenininkai produkciją įsigyja gėlių aukcionuose. Tačiau E. Žemaitis sako, kad lietuvių tulpių augintojų didžiausias pranašumas yra trumpesnis transportavimas, o asortimentu, kokybe jie niekuo nenusileidžia didžiausiems savo konkurentams.

Su tuo sutinka ir gėlėmis prekiaujančios įmonės „Pasaulio gėlės“ atstovas Benas Pabilionis. Jis teigia, kad šiemet kaip tik nuspręsta pirmenybę teikti Lietuvoje užaugintai produkcijai.

„Atsirinkome geriausius, mūsų nuomone, augintojus ir tulpes užsakėme iš jų. Karantino metu verslas patyrė didelių nuostolių, todėl solidarizuodamiesi nusprendėme pirmiausiai paremti Lietuvos augintojus, taip apsaugodami juos nuo bankroto ir prisidėdami prie šalies ekonomikos skatinimo. Tie, kurie dirba atsakingai ir siūlo tikrai kokybiškai užaugintas gėles, manau, šiemet jas realizuos be didelių rūpesčių. Dalį produkcijos atsivešime ir iš Olandijos, bet tik dėl to, kad lietuviai negali pasiūlyti tokio kiekio, kurį mes pajėgtume realizuoti“, – sako B. Pabilionis.

Tulpės yra sezoninė prekė, žiemos ir pavasario sezoną laikosi tarp perkamiausių, o kovo 8-ąją, Tarptautinę moters dieną ant gėlininkų prekystalių jos karaliauja be didelės konkurencijos. Nors E. Žemaitis išskyrė „Strong gold“ veislės tulpes, prekybininkai teigia, kad neužsilaiko ir kitos rūšys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)