Taip pat draudžiama prekiauti žemės ūkio augalų ar daržovių sėkla ar sėklinėmis bulvėmis, kurios neperėjo sertifikavimo proceso. Jas galima naudoti tik savo reikmėms ir negalima tiekti rinkai ar perduoti tretiesiems asmenims, rašoma pranešime.

Asmenys, kurie prekiauja dauginamąja medžiaga, atsako už tai, kad jos kokybės ir fasuočių ar kitos taros ženklinimas atitiktų privalomuosius rinkai tiekiamos dauginamosios medžiagos reikalavimus. Sėklos fasuotės negali būti daugkartinio naudojimo.

Dar kartą pabrėžiame, kad į Lietuvą įvežti žemės ūkio ir daržo augalų sėklą galima tik iš lygiavertiškumą turinčių trečiųjų šalių, nurodytų Tarybos sprendimo 2005/834/EB (nuoroda čia) ir Tarybos sprendimo 2003/17/EB (nuoroda čia) prieduose. Taigi, prekiauti žemės ūkio ir daržo augalų sėklomis iš tokių šalių kaip Rusijos Federacija ar Baltarusija yra draudžiama. Po BREXIT‘o kol kas negalima prekiauti sėklomis ir iš Jungtinės Karalystės.

Karantino metu Augalininkystės tarnyba didelį dėmesį skiria spaudoje ar interneto portaluose esančių skelbimų patikrai. Augalininkystės tarnybos darbuotojai konsultuoja ūkio subjektus, esant reikalui, susisiekia su sėklos ar sėklinių bulvių pardavėjais, informuoja juos apie teisės aktų reikalavimus. Augalininkystės tarnyba pardavėjams primena, kad pašarinių augalų skelbimuose privalo būti nurodyti sertifikatų numeriai (Privalomųjų rinkai tiekiamos pašarinių augalų sėklos kokybės reikalavimų aprašo 501 punktas). Pardavėjai įspėjami, kad draudžiama prekiauti sertifikavimo proceso nepraėjusiomis (nesertifikuotomis) sėklomis ir sėklinėmis bulvėmis.

Pastebėjome, kad skelbimų skaičius per pastaruosius metus labai padidėjo. 2020 m. Augalininkystės tarnybos darbuotojai tikrino skelbimus, kuriuose nurodoma, kad parduodamos sėklos ar jų mišiniai (dominavo skelbimai apie parduodamą pašarinių augalų ir javų sėklą), sėklinės bulvės. Augalininkystės tarnybos darbuotojai konsultavo pardavėjus, informavo juos apie teisės aktų reikalavimus. Po konsultacijų nemaža dalis skelbimų buvo pašalinta. Šiais metais Augalininkystės tarnybos darbuotojai taip pat tikrina skelbimus, kuriuose parduodamos sėklos (taip pat dominuoja skelbimai apie parduodamas pašarinių augalų sėklas) bei sėklinės bulvės ir, esant reikmei, nurodo skelbimus pašalinti ar pakoreguoti (džiugu, kad dalis jų jau pakoreguota).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)