„Lietuva kels pagrindinį klausimą - kiek galima susitarti dėl Bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) ateities, kol nėra sutarta dėl finansavimo? Mums svarbūs nepagrįsti tiesioginių išmokų lygio skirtumai tarp valstybių narių, drastiškas kaimo plėtros finansavimo mažinimas“, - nurodoma Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) atsakyme Eltai.

Kalbant apie bioekomikos strategiją bus pabrėžiama, jog jos potencialas dar nėra pakankamai išnaudojamas.

„Šiai sričiai turi būti teikiamas dėmesys ir skatinimas tiek nacionaliniu, tiek ES lygiu. Bioekonomika, kaip vienas iš prioritetų žemės ūkio ir kaimo plėtros srityje, yra akcentuojama ir Žemės ūkio ministerijos baigiamoje rengti Baltojoje knygoje“, - nurodo ŽŪM.

Žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos posėdis prasidės pirmadienį ir baigsis antradienį, gruodžio 18 dieną.

Kaip ELTA jau rašė, praėjusią savaitę Briuselyje posėdžiavę šalių vadovai diskutavo dėl ateinančios ilgametės ES finansinės perspektyvos. Tačiau pačios derybos nukeliamos į kitų metų rudenį, nors ilgai teigta, kad jas tikimasi užbaigti iki naujo Europos Parlamento rinkimų kitų metų gegužę, sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Didžiausią įtaką tam daro Jungtinėje Karalystėje vyraujantis politinis chaosas ir negebėjimas priimti susitarimų dėl „Brexito“.

Pasak prezidentės, Lietuvos, be kitų dalykų, netenkina Europos Komisijos siūlymas dėl tiesioginių žemės išmokų. ES jau dabar nesilaiko savo 2013 m. prisiimto įsipareigojimo, kad tiesioginės išmokos Lietuvos žemdirbiams 2020 m. sieks 196 eurus už hektarą. O naujajame septynerių metų biudžete jos nebus pakankamai sparčiai didinamos, kad pasiektų ES vidurkį. Prezidentės teigimu, toks biudžeto pasiūlymas diskriminuoja mūsų ūkininkus ir sukuria nelygiavertes konkurencines sąlygas rinkoje.

Europos Vadovų Tarybos metu Lietuvos žemės ūkio rūmų organizacija surengė antrąją šiais metais protesto akciją Briuselyje, reikalaudama ES tiesioginių išmokų vidurkio, kuris yra apie 266 eurai už hektarą. Prie lietuvių protesto akcijos prisijungė Lenkijos, Čekijos, Slovakijos žemės ūkio rūmai bei Latvijos žemdirbių savivaldos organizacijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)