„Į Italiją išvežame ketvirtadalį jautienos skerdenų. Tai labai didelis kiekis. Per metus virš 5000 t. arba 18 mln. eurų. Šio eksporto sustabdymas kelia nerimą. Neaišku, kaip bus toliau. Jei ir kitoms šalims, tokioms kaip Lenkija, eksportas taip pat bus sustabdytas, pigi produkcija plūstels iš jų. Gal verta galvoti apie savo rinkos apsaugą, nes supirkimo kaina gali pradėti kristi“, – aiškina Egidijus Mackevičius, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius.

Įtampos yra

Audrius Kantauskas, UAB „Biovela Group“ generalinis direktorius sako, kad kol kas Italija, kurioje parduodama 20 proc. produkcijos, skaičiuojant tonomis, vienintelė rinka, kurioje jaučiama įtampa. Su kitomis šalimis trikdžių nėra. Į Jungtines Amerikos Valstijas įmonė veždavo nedidelius kiekius.

„Dėliojame scenarijų, kur nukreipti produkciją jei sustos pardavimai Italijoje. Nors užsakymai kol kas neatšaukiami, tačiau tenykščiai partneriai jau užsimena, kad priimtos karantino priemonės stabdys vartojimą ir, tikėtina, pardavimai mažės“, – prognozuoja A. Kantauskas ir spėja, kad reali padėtis paaiškės artimiausiomis dienomis arba kitos savaitės pradžioje.

Kol kas visi tik dalinasi informacija ir svarsto, kokius sprendimus reikia priimti.

Į JAV „Biovela“ veždavo, tačiau tai nebuvo dideli kiekiai ir dabar sprendžiama, ką daryti su šiuo kiekiu – jį pavyks išsiųsti, ar reikės parduoti kitose rinkose. Tačiau tai nėra tokios apimtys, kurios įmonei padarytų žalą.

Kainos kris

E. Mackevičius pastebi ir kitą aspektą – mums trūksta kiaulienos ir daugiau kaip pusę jos turime išsivežti. Be to, neaišku ir kaip bus su pieno supirkimo kainomis. Jei jos mažės, tai jautienos pasiūla išaugs ir kainos kris.

„Tikiuosi, kad valgyti visiems reikės. Tačiau padėtis kol kas neaiški ir nėra optimistinė. Nors kol kas apie gamyklų stabdymą nekalbame, nes niekas nežino, kaip bus toliau. Jei draudimas prekiauti tęsis kelias savaites, tai nieko baisaus. Jei tai užtruks ilgiau, pasekmės bus“, – pripažįsta E. Mackevičius.

Kalbant apie mėsą, vienintelis kelias „dirbti į sandėlį“ šaldyti skerdenas.

Apie tai, kad dėl viruso gali kristi pieno produktų paklausa ir pieno kainos jau kalbėjo pieno perdirbėjai. Mėsos perdirbėjų asociacijos Lietuvoje tik 1 iš 10 galvijų mėsinis. Kritus pieno kainoms į gamyklas gali plūstelti karvės.

„Jei prekyba su Italija sustos, ieškosime kitų pardavimo kanalų. Tačiau visos mūsų rinkos Europa ir neaišku, kokia padėtis bus ten“, – ilgam prognozuoti nesiima A. Kantauskas.

Pertvarkys gamybą

„Biovela Group“ vadovas sako, kad jei virusas ir jo sukeliamos ekonominės pasekmės plėsis, reikės galvoti apie gamybos ir sąnaudų mažinimą. Tai atsisuks prieš gyvulių augintojus. Tačiau verslininkas tikisi, kad pavyks išbalansuoti paklausą, nes raguotį galima tiesiog auginti 2–3 mėn. ilgiau. Jo nebūtina skersti tuoj pat, kai tik pasiekia reikiamą svorį.

„Kol kas nekalbame, kad mūsų įmonės veiklai pasekmės bus kritinės. Tiesiog reikės priimti atitinkamus sprendimus, nors sunku komentuoti, kokie bus sprendimai, nes situacija sparčiai keičiasi“, – aiškina A. Kantauskas.

Verslininkas pasakoja ir ko imsis praktiškai pertvarkant bendrovės darbą. Tikimasi, kad žmonių nereikės atleidinėti. Tik mažinant riziką daugumą administracijos žmonių išsiųs dirbti iš namų.

Kalbant apie gamybą, šiek tiek bus pertvarkoma gamyba, kad žmonės dirbtų tik vienoje pamainoje, kuo mažiau judėtų po pačią gamyklą ir kontaktuotų su kitais darbuotojais. Visų, kurie buvo užsienyje, prašoma apie tai pranešti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)