Vieną dieną derlius kaupiamas, kitą dieną apdorojamas. Kaip pasakoja LNK žinių kalbinti žmonės, jie kol kas veža po kelis maišus.

„Spaudžiame kartu su aronijomis, avietėmis. Šiemet populiariausias receptas obuoliai su kriaušėmis, nes pastarųjų derlius labai didelis, tačiau patys obuoliai gana maži. Sultys užkaitinamos iki 80 laipsnių ir taip išsaugomi mineralai, vitaminai. Be to, pakuotės tokios, kad į jas nepatenka saulės šviesa. Tada jos nesioksiduoja ir išsaugomi vitaminai“, – pasakoja Laura Baronaitė, sulčių cecho vadovė.

80 proc. sulčių iš obuolių. Likusios išspaudos keliauja į biokuro gamyklas.

Kaip sako kalbinti žmonės, obuoliai pūna, todėl žmonės skuba derlių suvežti į spaudyklas ir paskui iki pavasario mėgaujasi sultimis.

Tačiau kalbant apie verslą, pavyzdžiui, Panevėžyje sulčių spaudyklų ne viena. Atvažiuoja ir mobilios. Tačiau sezonas trumpas, todėl darbo užtenka visiems, nes derlių sudoroti reikia labai greitai.

Pats sulčių spaudimo procesas trunka apie 10 minučių. Obuoliai nuplaunami, susmulkinami, spaudžiami ir kaitinami iki 80 laipsnių. Taip jie gali laikytis iki 2 metų, tačiau tiek saugoti nepatartina. Skonis keičiasi.

Sulčių spaudyklos tikina, kad bumui ruošiasi nuo savaitgalio. Kainos visur vienodos ir nuo pernai metų nepadidėjo. 3 litrų sulčių maišelis kainuoja 2,3 eurų, 5 litrų 2,9 euro.