Tuo pačiu patikrinome ir pirkėjų sąžiningumą.

Pradėkime nuo egzotiškų daržovių. Lėktuvu iš Peru atskraidintas mangas (vienas) 4 eurai, graikiškų braškių kilogramas 5,5 euro, ispaniškos šilauogės po 14 eurų.

„Vežam viską pagal sezoną. Tuoj prasidės braškių sezonas, trešnės. Populiariausia prekė agurkas ir pomidoras. Prie jų lietuviai įpratę, nes lašinuko be agurkų neįsivaizduoja“, – pokštauja daržovėm prekiaujanti Ilona ir tikina, kad žmonių požiūris keičiasi. Geriau perka mažiau, bet renkasi kokybiškus vaisius. Pomidorus vežasi iš Lenkijos, Ispanijos ir Turkijos.

Ji prognozuoja, kad tikri lietuviški agurkai ant prekystalių atguls balandį, o pomidorai vasaros pradžioje.

Nuo egzotikos sukam pomidoro ir agurko link. Vos tik įžengę į turgų aptikome trumpavaisius agurkus (3,99 eur/kg) ir papuoštus išdidžiu užrašu „lietuviški“. Tiek pat standartiškai kainuoja ir tokie pat lenkiški. Apsukome ratą ir suskubome šnekinti lietuviškus agurkus kur kas pigiau nei prekybos tinkle parduodančią moterį. Deja, eksperimentas žlugo. Ant to paties maišelio puikavosi ta pati kaina, tačiau etiketę puošė kitas užrašas „lenkiški“.

Tačiau kitame turgaus gale mums pasisekė labiau. Atsisakęs prisistatyti ir filmuoti pardavėjas aiškino, kad pas jį lietuviški pomidorai iš „Kietaviškių gausos“ (2,5 euro už kilogramą) ir lietuviški trumpavaisiai agurkai, kuriuos „žmogus atveža iš Kėdainių“ ir kuri parduodami tradicine lenkiškų agurkų kaina po 4 eurus už kilogramą. Tiesa, „Kietaviškių gausa“ pomidorų neaugina, tačiau pardavėjo tokios menkos gyvenimiškos detalės nė kiek netrikdė.

Tačiau sakyti, kad turguje nėra nieko lietuviško būtų neteisinga. Prieš savaitę čia pradėti pardavinėti svogūnų laiškai, krapai, rukola. Kaina 1,5 euro už 100 gramų.

„Kai kurie pardavėjai tiesiog prirašo prie produktų, kad jie lietuviški. Jei žmogus nori girdėti, kad perka vietinius vaisius, tai tą jam ir patiekia. Mes neapgaudinėjame, nors žmonės už lietuvišką sutinka mokėti brangiau. Be to, mūsiškių “, – pasakoja Ilona.

Patys augintojai į prekybininkų gudrybes žvelgia atsargiai.

„Mano nuomone, turgaus prekybininkai, sakantys, kad parduoda lietuviškus pomidorus ir agurkus meluoja. Pomidorų iš vis pas mus dar niekas neaugina, o agurkus parduodame tik prekybos tinklams. Tačiau šis melas būna kiekvienais metais. Aš pats einu į turgų, prekybininkams sakau, kad jie meluoja, tačiau mane mėgina išvyti iš turgaus“, – dėsto Donatas Montvila, Lietuvos šiltnamių asociacijos valdybos narys, „Kietaviškių gausos“ bendraturtis.

Jis įvardina ir lietuviškos produkcijos privalumus – ji šviežesnę, ne tiek ilgai laikyti sunkvežimiuose ir sandėliuose. Dėl to žmonės mieliau perka vietinį derlių. Prekybininkams tai pagunda etiketėse rašyti netiesą ir sako, kad savo akimis matė, kaip po prekystaliu praplėšia itališkų prieskoninių daržovių pakelį, purškia vandenių ir pardavinėja, kaip augintą Lietuvoje.

D. Montvila sako, kad 6 eurai už kilogramą agurkų ypatingai aukšta kaina ir po savaitės ji mažės. Tačiau tai ankstyvosios daržovės, kurios negali būti pigios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)