Kaip rašoma asociacijos pranešime žiniasklaidai, pienininkams didžiausią nerimą kelia besitraukiantis vertingiausios prekės – lietuviškų sūrių – eksportas.

„Per šių metų pirmuosius du mėnesius lietuviškų sūrių eksporto apimtys susitraukė apie 13 proc. Pieno pramonėje sūris yra pagrindinė ir vertingiausia eksporto prekė, sukurianti beveik pusę visos pieno produktų eksporto vertės“, – teigė asociacijos „Pieno centras“ vadovas Egidijus Simonis.

„Pieno centro“ duomenimis, šių metų sausį ir vasarį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, lietuviškų pieno produktų eksportas į ES mažėjo 4,7 proc. ES yra didžiausia lietuviškų pieno gaminių eksporto rinka.

E. Simonio vertinimu, lietuviškų pieno gaminių eksportą į Bendriją šiais metais paveikė smarkiai kritusios visų pagrindinių pieno produktų kainos Europos biržinėje prekyboje.

„Mes matome, kad visų eksportuojamų pieno produktų vertė šiais metais yra gerokai mažesnė nei pernai. Eksporto rinkose tvyrantis neapibrėžtumas reiškia, kad pieno pramonė susiduria su svarbiausiu iššūkiu – kaip subalansuoti produkcijos gamybą ir pardavimą“, – teigė E. Simonis.

Europos Komisijos (EK) duomenimis, šių metų gegužę, palyginti su 2022 metų geguže, krito visų pagrindinių pieno produktų didmeninės kainos. Nugriebto pieno miltelių kaina susitraukė 40 proc., sviesto – 33 proc., išrūgų miltelių – 46 proc., sūrio „Gouda“ – 1 proc.

EK duomenimis, eksportuotų už ES ribų lietuviškų pieno gaminių vieno kilogramo vertės vidurkis šių metų sausį-vasarį, palyginti su pernai, susitraukė daugiau kaip dešimtadaliu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją