„Balsuosiu už, jeigu toks balsavimas bus“, – antradienį Seime žurnalistams sakė premjeras, paklaustas, kaip jis balsuos dėl pataisų.

„Kaip ir patenka smulkūs ūkininkams į tą patį ratą, kur paramą skyrėme. Iš kitos pusės – koks jų indėlis, kiek mokesčių sumoka. Bet (sprendimas iš išmokų – BNS) atitiktų mūsų paramos poziciją – visiems. Mes juk neskirstėme ir individualiai dirbančiųjų – kaip jie nukentėjo nuo pandemijos ar nenukentėjo, kokias pajamas turėjo“, – teigė S. Skvernelis.

Seimas praėjusią savaitę priėmė svarstyti Socialinių reikalų ir darbo komiteto nario „valstiečio“ Tomo Tomilino pataisas, kuriomis siūloma apie 40 tūkst. nedidelių ūkininkų iš mokėti 200 eurų per mėnesį valstybės kompensacijas. Už penkis mėnesius – tris karantino ir du po jo – jiems iš viso būtų išdalinta apie 20 mln. eurų.

T. Tomilinas sako, kad parama pasiektų smul­kius ūkius, kurių že­mės ūkyje yra dauguma.

Subsidija būtų mokama ūkininkams, kurių ūkis ne didesnis nei 4 ekonominio dydžio vienetai (EDV) ir kurių pajamos iš darbo santykių neviršytų minimalios algos arba jie iš viso nedirbtų, taip pat būtų deklaravę pasėlius arba turėtų bent vieną sąlyginį gyvulį, gyvenantys kaime ir negaunantys nei nedarbo draudimo, nei savarankiškai dirbančiojo išmokos.

400 eurų išmokos už du pirmus karantino mėnesius pasiektų visus tokius ūkininkus, o nuo gegužės vidurio iki rugpjūčio vidurio po 200 eurų gautų tik uždirbantieji, bet ne daugiau kaip minimali alga. Nedirbantieji per karantiną ir du mėnesius po jo gali gauti 200 eurų bedarbio išmokas.

4 EDV nesiekiančiame ūkyje gali būti iki 11 melžiamų karvių arba auginama iki 17 ha kviečių, jų pajamos per metus negali viršyti 8,7 tūkst. eurų, o pelnas – 4,8 tūkst. eurų. Tokie ūkininkai atleisti nuo „Sodros“ mokesčių, bet moka privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

„Sodros“ duomenimis, 2018 metais buvo beveik 152 tūkst. mažesnių nei 4 EDV ūkininkų, pusė jų buvo pensininkai.

Valstybės subsidija dabar mokama visiems savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie atitinka tam tikras sąlygas, ir smulkiems ūkininkams, kurių ūkis didesnis negu 4 EDV.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)