O šiltnamių agronomas Jonas Valevičius visoms šeimininkėms, norinčioms užsiauginti tvirtus daigus ir gauti gausų derlių, negaili patarimų, kaip tai padaryti ir kokias sėklas rinktis.

Planuojamas rekordiškai ankstyvas derlius

J. Valevičius atkreipia dėmesį, jog daigų auginimas – skirtingų technologijų reikalaujantis procesas. Todėl „Agrošiltnamiuose“ jie nėra daiginami.

„Mūsų šiltnamiai pritaikyti daržovių auginimui, todėl daigus užsakome ir juos atsivežame jau su 4–5 tikraisiais lapeliais.

Prieš atvažiuojant naujiems „gyventojams“, šiltnamius paruošiame: išvalome, pakeliame temperatūrą, tam, kad jie gautų kuo mažiau streso.

Juokaujame, kad atvažiuoja mažiukai vaikiukai, kuriems reikia skirti ypatingą dėmesį ir sukurti kuo geresnes sąlygas“, – linksmai pasakojo agronomas.

Anot jo, šiuo metu visi šiltnamiai jau yra apsodinti.

„Gaudome kiekvieną saulės spindulį, kad jie užaugtų kuo greičiau ir galėtume pradėti skinti pirmuosius agurkus.

Šiuo metu vystome augalų šaknyną, kai kurie daigai jau pradeda žydėti, stiebiasi aukštyn“, – apie ankstyvą daržovių auginimą pasakojo pašnekovas.

Šiltnamių direktorius Paulius Andriejavas pabrėžia, jog šiemet derlių planuojama skinti rekordiškai anksti – vasario antroje pusėje.

„Matome didelį poreikį mūsų auginamos produkcijos, todėl šiemet nusprendėme sodinti anksčiau, kad pirkėjai anksčiau galėtų mėgautis lietuviškais trumpavaisiais agurkais“, – pažymėjo pašnekovas.

Agurkai Kėdainiuose

Daržovės – be pesticidų

Paprašytas paaiškinti, kuo „Agrošiltnamiuose“ auginamos daržovės skiriasi nuo šiuo metu atvežamų iš, pavyzdžiui, Ispanijos, Nyderlandų ar kitų šalių, agronomas sakė: „Mūsų daržovės auginamos nenaudojant pesticidų, naudojame biologinę apsaugą.

Daržoves auginame laikantis aukščiausių reikalavimų, esame sertifikuoti pagal gerosios augalininkystės praktikos sistemą – Global G.A.P, visi procesai automatizuoti ir kiekvieną veiksmą, atliktą šiltnamyje, galime atsekti.

Nuskintos daržovės dar tą pačią dieną iškeliauja į prekybos tinklus, taigi pirkėjai jomis mėgautis gali jau kitą dieną.“

Tiesa, pasakyti, kokia galėtų būti šviežių daržovių kaina, P. Andriejavas prognozuoti kol kas nesiryžo.

„Daržovių kaina labai priklauso nuo išorinių veiksnių (importo), konkuruojame su kitų šalių augintojais“, – sakė vadovas.

Svarbiausia – saulė

Sulaukėme žiemos, kokios jau seniai neturėjome. O tai, anot agronomo, turi ir šiokios tokios įtakos ir šiltnamiuose auginamoms daržovėms.

„Esame priklausomi nuo klimatinių sąlygų. Nors šiltnamyje įdiegtos naujausios technologijos – šilumą taupančios užuolaidos, ekonomiški ir galingi šildymo katilai, tačiau energetinės sąnaudos yra didžioji sąnaudų dalis auginant daržoves, – aiškino specialistas. – Taip pat augalų vegetacijai labai svarbus saulės intensyvumas. Mūsų atveju daug geriau, kai lauke šaltukas, bet šviečia saulė, tuomet ir šildyti reikia mažiau, ir augalai aktyviau vykdo fotosintezę, o tai sąlygoja – greitesnį augimą, augalai tampa stipresni, greičiau mezgami vaisiai. Todėl kiekvienas saulės spindulys mums yra ypatingai svarbus.“

Pasiteiravus, ko reikia ir ar namų sąlygomis lygiai taip pat anksti galima sulaukti šviežių daržovių derliaus, pašnekovas šypsojosi: „Reikia šviesos ir šilumos, todėl labai anksti užsiauginti daržovių namų sąlygomis turbūt galima tik ant palangės.“

Matome didelį poreikį mūsų auginamos produkcijos, todėl šiemet nusprendėme sodinti anksčiau, kad pirkėjai anksčiau galėtų mėgautis lietuviškais trumpavaisiais agurkais

Patarimai renkantis sėklas

Paprašytas pasidalinti bent keliais patarimais, kaip tinkamai reikėtų auginti daržovių daigus, kad šeimininkės sulauktų gausaus ir gražaus derliaus, J. Valevičius patarė nedaryti pagrindinių klaidų.

„Geri, sveiki ir stiprūs daigai yra labai svarbu norint gauti gausų derlių, todėl svarbu nepadaryti šių klaidų: daigus išpikuoti kai prasiskleidžia pirmieji lapeliai ir pradeda matytis viršūnėlė, tada juos pasodinti į vazonėlį.

Pradžioje svarbu neperlaistyti, kad nesupūtų sėkla ir formuotųsi šaknynas, palaikyti tinkamą temperatūrą (daiginant – 24–27 °C, auginant – 20–24 °C) ir pasirūpinti, kad daigai gautų kuo daugiau saulės šviesos, – patarimais dalijosi agronomas. – Į šiltnamį daigus geriausia sodinti, kai agurkai yra 4–5 tikrųjų lapelių ir suformavę stiprią šaknų sistemą, o pomidorus – kai užmezgami pirmieji žiedukai.“

Ne mažiau įtakos daržovių kokybei ir kiekybei, pasak specialisto, turi ir sėklos.

„Kadangi turime didelę patirtį ne tik daržovių auginime bet ir sėklininkystėje, galime patarti, kad sėklas reikia rinktis atsakingai.

Svarbu renkantis sėklas išsiaiškinti veislės savybes, t. y. kokioms ligoms augalai yra atsparūs, kokio tipo šiltnamyje juos galima auginti, ar jie skirti šiltnamiui, ar auginimui lauke.

Taip pat išsiaiškinti, ar daržovės yra skirtos šviežiam vartojimui, ar marinavimui ir rauginimui. Rinktis tik sertifikuotą sėklą. Tuomet nereikės nerimauti dėl sėklų sudygimo bei augalo savybių“, – geranoriškai patarė J. Valevičius.