Pataisos įstatymo projekto rengėjams buvo pateiktos po išsamių diskusijų, apsvarsčius kiekvieną naujojo įstatymo punktą. Asociacijos vadovė Violeta Niūklienė tikisi, kad į įstatymo normas įtraukus asociacijos siūlomas pataisas bus išvengta korupcijos ir kitų valstybei bei visuomenei žalingų veiksnių.

Asociacija siūlo į įstatymo normas įtraukti ne tik gamintojus, importuotojus, bet ir perdirbėjus, kurie taip pat yra ekonominės veiklos vykdytojai. Tai reiškia, kad įstatymo normos negaliotų tokiems asmenims ar įmonėms, kurie trąšas perka Lietuvoje, pakeičia jų sudėtį (pvz., įmaišo priedų) ir parduoda kaip savo produktą. Todėl asociacija siūlo į įstatymo normas įtraukti ir perdirbėjus, kuriais turėtų būti laikomi fiziniai arba juridiniai asmenys, gaminantys tręšiamąjį produktą, pakeičiant jo pirminę fizinę ar cheminę sudėtį.

„Į įstatymo normas neįtraukus perdirbėjų, kai kuriems rinkos dalyviams atsiras galimybės nevykdyti įstatymo normų, bus galimybė išvengti atsakomybės už įstatymo pažeidimus, taip pat nebus sudarytos vienodos sąlygos visiems rinkos dalyviams ir taip bus pažeistas sąžiningos konkurencijos principas“, - teigia V. Niūklienė.

Asociacija taip pat siūlo detaliai ir aiškiai reglamentuoti, kaip turi būti registruojamas į Lietuvą vežamos trąšos - ar prieš jį įvežant, ar jau įvežus.

Be to asociacija siūlo reglamentuoti reikalavimų neatitinkančių produktų pašalinimą iš rinkos, nes pagal dabartinę įstatymo redakciją nėra aišku, kokiu būdu reikalavimų neatitinkantys produktai turi būti pašalinti, taip pat kas nutinka, kai sumokama paskirta bauda, bet produktas iš rinkos nepašalinamas.

Asociacija taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvoje veikia cheminių medžiagų registracijos, įvertinimo, autorizacijos ir apribojimų reglamentas REACH, todėl nėra būtinybės įstatymo nuostatose dar kartą apibrėžti cheminių medžiagų mėginių tyrimus. Jei ant trąšų gamintojų, importuotojų ar perdirbėjų pečių bus užkrautos pareigos papildomai derinti kartą jau suderintus leidimus, dar kartą atlikti tuos pačius tyrimus, dar kartą gauti valdininkų parašus, padidės trąšų patekimo į rinką kaštai. Tai gali nulemti trąšų kainos žemdirbiams pakilimą.

„Viliamės, kad į mūsų pastabas bus atsižvelgta, išvengiant politikavimo prieš artėjančius rinkimus“, - sako asociacijos vadovė. Jos teigimu, jau dabar pastebėti bandymai registruoti įvairias įstatymo pataisas, kurios iš esmės iškreiptų situaciją ir kai kuriems rinkos dalyviams sudarytų išskirtines sąlygas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)