Šilauogių augintojai pasakoja, kad dėl ypač didelės pasiūlos dabar žmonės turi galimybę šių uogų įsigyti už prieinamą kainą. Anot ūkininkų, Lietuvoje kuriasi daugybė naujų šilauogynų, tad pasiūlos ateityje tikrai netrūks.

Pastebi, kad kaina greitai kinta

Anykščių rajone, Šlavėnų kaime įsikūrusio „Vitaminų ūkio“ šeimininkas Rolandas Lančickas užtikrina, kad šis šilauogių sezonas yra normalus, tačiau jo pradžioje buvo bijota, jog kils bėdų dėl šalnų. Tačiau atsparios veislės šalnas atlaikė ir didesnių nuostolių nebuvo.

„Lyginant su praėjusiais metais derlius šiek tiek geresnis, šiemet nuskiname truputį daugiau. Šilauogių kaina stipriai kinta, iš pradžių ji buvo 7 eurai už kilogramą, ja pardavėme apie 40 kilogramų. Vėliau kaina krito iki 6 eurų už kilogramą, ji išsilaikė labai trumpai, pardavėme gal 50 kilogramų. Dabar kritimas sustojo ties 5 eurais už kilogramą, bet žiūriu, kad turguje ir forumuose visur prašo net 4 eurų už kilogramą šilauogių. Baisu, kad kaina gali kristi net iki 3 eurų už kilogramą“, – aiškina pašnekovas.

Kuriasi daug naujų šilauogių ūkių

Pasak R. Lančicko, kainos kritimą lemia didžiulė pasiūla, kadangi įsisteigė daug naujų ūkių. Jo manymu, laidos apie ūkį ir pasakojimai, kad šioje srityje uždirbami dideli pinigai, suvilioja daug žmonių. Anot jo, augintojai puikiai investavo savo pinigus, tačiau rinka dabar yra labai smarkiai perpildyta.

„Taip pat Europos Sąjunga labai remia didesnius, jaunus ūkininkus, kurie galėjo įsikurti ūkius, sodintis šilauoges, avietes ir braškes, tad šilauogių labai smarkiai išsiplėtė. Manau, kad per praėjusius 4 metus šilauogių plotai kiekvieną sezoną didėja po 20 procentų. Žinau, kad vien aplink Anykščius yra du stambūs ūkininkai, kurie turi iki 1 hektaro šilauogių. Miestas nedidelis, tad žmonės nuskina ir reikia uogas realizuoti, o pirkėjai nelabai perka, tad kaina automatiškai ir krenta“, – rinkos situaciją analizuoja jis.

Sezonas trunka apie 3 mėnesius

Pasak pašnekovo, šilauogių paklausa gana didelė ir žmonės tikrai renkasi šias uogas, taip pat kaina dabar yra pakankamai įkandama. Jis atvirauja, kad ūkyje šilauogių plotų didinti neketina, kadangi pas labiau orientuojasi į įvairovę.

„Pas mane yra apie 12 arų šilauogių, tai galvoju nebeplėsti, bet po truputį gryninti veisles. Žiūriu kurios veislės saldesnės ir skanesnės, truputį atsinaujinsiu. Plėstis neketinu, nes dabar tikrai užtenka ir pats esu dirbantis, tai labai sunku viską susitvarkyti.

Šiemet sezoną pradėjau vėlai, kolegos iš Kauno rajono savaite anksčiau pradėjo skinti uogas. Mano sezonas po truputį prasidėjo liepos 15-20 dienomis, o tęsiasi iki rugsėjo, vėlyvos uogos dar yra žalios. Visas sezonas trunka apie 2-3 mėnesius. Ankstyvos jau kaip ir baigėsi, dabar įpusėjo vidutinės ir po truputį prasideda vėlyvos veislės“, – pasakoja jis.

Mėlynių kaina didesnė nei šilauogių

R. Lančickas tikina, kad šiemet lenkai veža nemažai šilauogių. Anot jo, labai sunku žinoti, kas tikrai parduoda savo uogas, o kas vežasi lenkiškas ir realizuoja kaip lietuvišką prekę. Pasak pašnekovo, perpardavinėtojai deklaruoja, kad parduoda graikiškas ar lenkiškas, o paprastesni prekeiviai slapukauja. Augintojas pasakoja, kad leidžia žmonėms atvykti į savo ūkį ir patiems pasiskinti uogas nedideliais kiekiais.

„Ateityje bus vis daugiau uogų, nes šilauogynai tik plečiasi ir kuriasi nauji. Reikės labai daug dirbti reklamuojant savo produkciją. Jeigu didieji ūkiai ieškos rinkų eksportuoti, tai situacija bus gera, tačiau jeigu jie viską bandys parduoti Lietuvoje, tai tikrai bus perteklius. Tada bus gerai žmonėms, nes jie galės gauti skanių uogų už pakankamai gerą kainą.

Kiek žinau, net mėlynės dabar kainuoja brangiau nei šilauogės. Turguose ūkininkai šilauoges parduoda po 4 eurus už kilogramą, o mėlynių kaina siekia net 5 eurus už kilogramą. Manau, kad paskui šilauogių kaina kris iki 3,5 ar net 3 eurų už kilogramą. Sakiau, jei kaina nukris iki 3 eurų už kilogramą, tada uogas paliksiu paukščiams“, – sako jis.

Derlius vėlavo 2 savaites

Kauno rajone, Lapių seniūnijoje šilauogių ūkį kartu su vyru įkūrusi Irena Šimkienė aiškina, kad dabar yra pats uogų pikas, kadangi derlius dėl šalto pavasario vėlavo net 2 savaites. Ji tikina pastebinti, kad žmonės labai mėgsta šias uogas ir dažnai jas perka.

„Šis sezonas panašus į praėjusį, blogesnis tikrai nėra. Mūsų atvejų, kadangi krūmeliai didesni, tai atitinkamai buvo ir daugiau uogų. Uogos nenukentėjo ir nuo šalnų, tik vieną veislę šiek tiek pakando. Prekyba taip pat panaši, nepastebėjome, kad žmonės pirktų mažiau. Jeigu šilauoges lyginti su braškėmis, tai buvome nustebę, kad vienu metu paskutinės braškės buvo tokia pačia kaina kaip ir šilauogės. Braškes gausiai pirko, net kai ir kaina buvo pakankamai didelė“, – teigia ji.

Tikina kainų kritimo nepastebinti

Pasak pašnekovės, šilauogių kaina smarkiai nesikeičia ir lieka tokia pati kaip ir pernai. Jos teigimu, piko metu kaina laikosi 4-4,5 euro už kilogramą. I. Šimkienės teigimu, kaina priklauso nuo uogų, kadangi mažytės kainuoja mažiau, tačiau mažiau nei 4 eurų už kilogramą kainos tikrai nebuvo. Ji tikina kainų kritimo visai nejaučianti.

„Keli metai turime tą patį plotą ir norime kokybės, o ne kiekybės. Jeigu turi didelį plotą, tai kokybę išgauti yra labai sunku, nes reikia labai daug rankų darbo. Mes norime turėti tiek, kiek dviese galėtume aprėpti ir užtikrinti kuo geresnę kokybę“, – pabrėžia ji.

Konkurencija ir investicijos yra didžiulės

Jos teigimu, šilauogių versle konkurencija yra didelė, tačiau vyrauja tendencija, kad daugelis pirkėjų renkasi lietuvišką produktą. Anot ūkininkės, tarp pirkėjų pastebimas nepasitikėjimas prekybininkais, kurie tikina esantys ūkininkai ir patys auginantys šias uogas. Pasak I. Šimkienės, žmonės pasitiki tais prekeiviais, kuriuos žino ir yra užtikrinti, kad jie augina patys, o neperka iš naktinių turgų, kur parduodamas importinis derlius. Pašnekovė tikina, kad yra dalis žmonių, kuriems nesvarbu, kokios yra uogos, svarbu, kad jos būtų kuo pigesnės.

„Pastebime, kad šilauogių ūkių labai sparčiai daugėja ir ūkiai didėja, tačiau čia yra didžiulės investicijos. Yra ir kitų augalų bei uogų, kur investicijos ne tokios didelės ir lietuvaičiai mieliau renkasi jas. Jeigu dabar mums reikėtų rinktis ką auginti, tai mes tikrai nesirinktume šilauogių, tai didžiulė investicija“, – aiškina ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (428)