Jeigu Seimas pritartų, šių metų liepos 1 d. įsigaliosiantys griežtesni reikalavimai ūkininko sodybos statybai būtų netaikomi ūkininkams, kurie yra pradėję rengti ar parengę kaimo plėtros žemėtvarkos projektus, turi leidimą statybai ar yra pradėję statybas.

Tokiems ūkininkams būtų taikomos anksčiau galiojusios Ūkininko ūkio įstatymo nuostatos.

Naujas Seimo Aplinkos apsaugos komiteto patobulintas įstatymo pataisų variantas numato, kad griežtesni reikalavimai nepaliestų ūkininkų, jei jau yra pradėti rengti ar patvirtinti kaimo plėtros žemėtvarkos projektai, pateikti prašymai išduoti statybą leidžiantį dokumentą ar jis jau yra išduotas, ūkininko sodyba yra pradėta statyti.

Parlamentarai nutarė ištaisyti teisinę problemą, nes šių metų kovo 16 d. Seimui priėmus Respublikos Prezidento vetuotą Ūkininko ūkio įstatymą, jame neliko įstatymo taikymą reglamentuojančių nuostatų.

Įstatymo pataisas parengti paskatino ir Seimo kanceliarijai adresuoti gyventojų prašymai išaiškinti naujų Ūkininko ūkio įstatymo nuostatų taikymą. Nežinioje yra gyventojai, kurie yra pradėję rengti kaimo plėtros žemėtvarkos projektus ar jau juos yra parengę, tačiau dar negavę ūkininko sodybos pastatų statybą leidžiančių dokumentų.

Ūkininko ūkio įstatymo pataisas teikia Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo nariai Aidas Gedvilas, Justinas Urbanavičius, Petras Gražulis, Ligita Girskienė, Romualdas Vaitkus, Kasparas Adomaitis.

ELTA primena, kad šių metų liepos 1 d. įsigalios Ūkininko ūkio įstatymo pataisos, kurios neleis „sofos“ ūkininkams lengvatinėmis sąlygomis statyti sodybas.

Įstatyme nustatyta, kad gyvenamosios paskirties pastatas su pagalbinio ūkio pastatais galės būti statomi nuosavybės teise priklausančiame žemės ūkio paskirties žemės sklype, ne mažesniame kaip 2 hektarai, o kitos paskirties pastatai, reikalingi ūkininko veiklai vykdyti, galėtų būti statomi ir nuosavybės teise priklausančiame žemės ūkio paskirties žemės sklype, ne mažesniame kaip 0,5 hektarai, išskyrus atvejus, kai kituose įstatymuose, teritorijų planavimo dokumentuose nustatyta kitaip.