Sinoptikas Paulius Starkus sako, kad pirmą vasaros savaitgalį daugumoje šalies regionų temperatūra atšalo iki 0-5 laipsnių. Kai kur 5 laipsniai šalčio buvo net 2 metrų aukštyje. Didžiausios šalnos Pietų Lietuvoje, birželio 4 d. pagerintas šalčio rekordas, kai buvo 1 laipsnis šalčio ore. Prieš tai buvo 0,2 laipsnio žemiau nulio.

„Temperatūra nėra įprasta, tačiau birželio pirmoje pusėje šalnos dar gana dažnos. Tiek, kad jos labai stiprios. Tai neįprasta. Tokios didelės, apimančios didelę šalies dalį, šiame sezone turėtų būti paskutinės. Ateina šiltesni orai. Artimiausiomis dienomis gali būti tik silpnos šalnos“, – dėsto P. Starkus.

Saulius Nainys, ūkininkas, sako, kad šalnos, skaičiuojant dienomis, šiemet truko kur kas ilgiau nei paprastai. Žieminiai javai ir rapsai daug smulkesni. Tai reiškia, kad bus mažesnis derlius ir tai gali lemti mažesnes maisto kainas. Nors derlius dvigubai pigesnis nei 2022 m., tačiau trąšos pirktos tais metais, kai jos buvo dvigubai pigesnės.

„Šalnos turės įtakos duonai ir mėsai, nes joms užauginti reikia grūdų. Mūsų pagrindinės kultūros rapsai ir kviečiai. Tai lems didesnes kainas. Tačiau šalnos paveikė tiek sodus, tiek daržoves. Vakar išėjau su šunimi pasivaikščioti ir mačiau, kad bulvės pajuodavo – jos nušalo. Bulvės ataugs, tačiau augalas energiją naudos ne derliaus kaupimui, o savo žaliosios dalies atauginimui“, – kaip vartotojai sumokės už šalnas aiškina S. Nainys.