„Savo nuosavame sklype rekonstruoju esamą ūkinį pastatą. Sklypas Kėdainių mieste nėra didelis, tad rekonstrukcijai reikalingos statybinės medžiagos jame netelpa. Už mano sklypo ribos yra valstybinės žemės plotelis. Ar galiu jame laikinai sandėliuoti statybines medžiagas?“ – teiraujasi kraštietis.

Kaip sakė Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kėdainių skyriaus vedėja Elva Druktenienė, žmogus, pageidaudamas laikinai pasinaudoti valstybine žeme, esančia už jo sklypo ribų, turi kreiptis į NŽT Kėdainių skyrių ir pateikti planą ar schemą, kurioje būtų pažymėtos žmogaus sklypo ribos ir valstybinės žemės, kuria norima naudotis, ribos ir plotas.

„Statybos įstatyme nustatyta, kad statybą leidžiančiam dokumentui turi būti pateikiama sutartis, sutikimas ar susitarimas su šio žemės sklypo savininku, kai kitą žemės sklypą numatoma laikinai naudoti statybos metu.

Sutikimas gali būti išduodamas naudoti tiek teisės aktų nustatyta tvarka suformuotus ir Nekilnojamojo turto registre įregistruotus valstybinės žemės sklypus, tiek valstybinę žemę, kurioje nesuformuoti žemės sklypai, esančią už žemės sklypo, kuriame planuojama vykdyti statybą, ribų.

Sutikimas išduodamas statant naują, rekonstruojant ar atnaujinant statinį, jeigu valstybinės žemės sklypą arba valstybinės žemės plotą numatoma laikinai naudoti statybos metu“, – komentavo E. Drukteinienė.