„Ištisus metus mūsų partneriai į „Maximos“ parduotuves tiekia lietuviškus ilgavaisius ir trumpavaisius agurkus. Šiuo metu parduotuvėse taip pat galima rasti Lietuvoje užaugintas lietuviškas garbanotąsias ledo salotas, salotas vazonėlyje, salotų asorti, ąžuolines salotas, bazilikus, melisas, mėtas vazonėlyje bei svogūnų laiškus“, – sako Paulius Stonis, tinklo atstovas ryšiams su visuomene ir sako, kad šiuo metu bendradarbiaujama su 10 ūkių kooperatyvų, kurie vienija per 50 ūkininkų, tiekiančių šviežias lietuviškas daržoves mūsų tinklo parduotuvėms.

Tiesa, daržovių kainos kiek aukštesnė nei pernai tuo pačiu metu. „Maximos“ duomenimis, vidutiniškai lietuviškų daržovių kainos keitėsi apie 10 proc. – šiemet kainos kiek pakilo dėl ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyje prastesnio daržovių derliaus. Išaugusi paklausa ir sumažėjusi pasiūla kiek kilstelėjo jų kainą.

Audriaus Juškos ūkyje pirmųjų šiemet užaugintų pomidorų laukiama balandžio mėnesį, o trumpavaisių agurkų – mėnesiu anksčiau. Šiuo metu ūkyje skinami ilgavaisiai agurkai, tiesa, jiems skirtas nedidelis plotas.

Pasak Anykščių rajone įsikūrusio ūkio bendrasavininkės Rūtos Juškienės, pomidorų daigai šiuo metu žydi, jau yra pirmosios kekės bei formuojasi antrosios. Sodinukus Juškai perka iš Lenkijos arba Suomijos.

Agurkai

Kainos

„Pirmieji pomidorai pasirodys balandžio antroje pusėje. Jų kainos, daugiau ar mažiau, kiekvienais metais yra stabilios, nors ir sunku tiksliai pasakyti, kiek kainuos pirmieji pomidorai iš šiltnamių. Kainas diktuoja Europa – Lenkijos, Olandijos ir Ispanijos rinkos. Lietuvos augintojai tiesiog prisitaiko. Mes jų negalime diktuoti. Už kiek iš mūsų pirks, už tiek parduosime“, – DELFI pasakojo R. Juškienė.

A. Juškos ūkis tiekia produkciją į visus didžiausius Lietuvos prekybos centrus.

Šiuo metu ūkyje skinami ilgavaisiai agurkai, kurie pasirodė nuo gruodžio vidurio. Ūkininkai juos parduoda 2,30 – 2,40 euro už kilogramą be PVM. Tiesa, prekybos centruose šių agurkų kaina pirkėjams didėja beveik dvigubai. Remiantis vieno didžiausių prekybos tinklo internetinėje parduotuvėje pateikiama informacija ilgavaisio agurko kilogramas kainuoja apie 6 eurus.

Trumpavaisių agurkų laukiama antroje mėnesio kovo pusėje. Šias daržoves pavasarį A. Juškos ūkis parduoda jau 12 metų. R. Juškienė prognozuoja, kad šie agurkai prekybos centrams bus realizuojami maždaug už 2,5 euro už kilogramą. Pasak moters, lyginant kainas litais ir eurais, kainos galima sakyti, nepakito.

Šviežių svogūnų laiškų, jei jie bus perkami tiesiai iš ūkio, galima įsigyti už 4 eurus už kilogramą. Didžiausioje elektroninėje maisto produktų parduotuvėje jų kilogramas 7,9 euro.

Neseniai pasirodė informacija, kad lenkiškos trumpavaisių agurkų kainos šį pavasarį pasieks neregėtas aukštumas. Vasarį paskelbta, kad lenkiškų agurkų kilogramo kaina gali siekti 10-12 eurų. Didžiausio Baltijos šalyse šiltnamių komplekso „Kietaviškio gausa“ verslo plėtros vadovo Karolio Montvilo teigimu, Lietuvos vartotojai neturėtų išsigąsti. Žadama, kad lietuviškų vaisių tokių kainų parduotuvėse nebus.

„Tikrai tokių lietuviško agurko kainų negali būti. Už tokią kainą niekada nepardavinėjome. Bendraujame su prekybos tinklais, manome, kad rasime kompromisą, tikime, kad vartotojas tikrai gaus pirmuosius agurkus už mažesnę nei paskelbta pirmųjų lenkiškų agurkų kainą.

Prognozuoti kainas kol kas yra būrimas iš tirščių. Mes nežinome, kokios bus sąnaudos, gal dar bus dideli šalčiai ar pakankamai šviesos ir derlius bus geras. Žemės ūkio verslas visada turi tas rizikas. Tas pats galioja ir pomidorams“, – DELFI sakė K. Montvila.

P. Stonis sako, jog konkuruoti su atvežtinėmis daržovėmis vietiniams augintojams iki šiol sekėsi visai neblogai. Kaip bus šiais metais, priklausys ir nuo orų, kurie bus pagrindinis faktorius, lemsiantys tiek derliaus gausumą, tiek ir kainą. Kaip ir pirkėjai, taip ir tinklas pirmenybę teikia lietuviškoms daržovėms. Lieuviškų šviežių daržovių segmentas plečiasi,.

Nuo ko priklauso vaisiaus skonis?

R. Juškienė tikina, kad ūkio veiklos sėkmė labai daug priklauso nuo saulės kiekio. Jei saulės bus daug, agurkai pasirodys anksčiau, jei mažai – vėliau. Ūkyje augalams suteikiama visos sąlygas, išskyrus saulę. Dirbtinis apšvietimas įrengtas nedideliame plote. Visur kitur laukiama natūralios saulės šviesos. Jei saulės per mažai, viskas vėluoja.

„Agurko skonines savybes lemia vandens kokybė, reikalingas kokybiškas laistymo vanduo. Jei tas vanduo „skanus“, tai ir agurkas bus skanus. Agurką bene 97 proc. sudaro vanduo. Nuo jo ir kažkiek nuo apšvietimo priklauso agurko skonis“, – teigia R. Juškienė.

Pomidoro skonį nulemia pirmiausia veislė. Svarbu, kiek veislė yra pritaikyta transportavimui. Vaisius turi būti kietas, kad atlaikytų pervežimus, saugojimą lentynose, sandėliuose.

„Dar pomidoro skonis priklauso nuo to, kur jis sunoksta. Jei sunoksta natūraliai ant augalo, jis sukaupia pakankamai cukraus, tada pomidoras saldus. Jei jis nuskinamas žalias ir sunoksta dėžėse, skonis bus prastesnis“, – teigia R. Juškienė.

Neužaugina kiek suvalgo

„Kietaviškio gausos“ verslo plėtros vadovas K. Montvila tikina, kad Lietuvos oro sąlygos lemia, kad daug produkcijos yra importinės.

„Vasaros sezono metu mes užauginame tikrai didelį kiekį produkcijos ir viliamės, kad prekybos tinklai teiks prioritetą lietuviškam produktui, kuris vartotoją pasiekia šviežesnis“, – sako K. Montvila.

„Nežinau ar galima kitas įmones užsiimančias panašia veikla vadinti konkurentais. Lietuvos šiltnamiuose užauginama tik apie 30-35 proc. šalies poreikio. Mes visi užsiimame ta pačia veikla, daržoves auginame identiškomis sąlygomis ir technologijomis, šiltnamiai tokie patys, kartais ir daigus iš ten pat perkame. Užauginame identišką produkciją, skonis subjektyvus reikalas, o visa kita yra rinkodara. Mes visi neužauginame tiek, kad patenkintume Lietuvos poreikį“, – apie šiltnamių ūkių konkurenciją kalba R. Juškienė.

Juškų šeimos ūkyje 10 ha šiltnamių. Pasak moteris, Lietuvos mastu toks ūkis – vidutinio dydžio. Kainas diktuoja paklausa.

„Patys matome, su tokia išvystyta logistika, produktai atvežami iš Pietų Amerikos, Afrikos, iš kur tik nori. Man labai juokinga, kai kiekvieną pavasarį būna ažiotažas dėl agurkų. Stebimasi, kokie jie brangūs, nors kainuoja tiek pat jau kokie 20 metų. Turint omeny, kiek išaugo atlyginimai, elektra, šildymo kainos, agurkai yra net per pigūs“, – teigia ūkininkė.

Kokybė

R. Juškienė tikina, kad rinkoje tuščia vieta niekada nebus, jei ūkis kažkokios produkcijos nepateikia, ji atkeliauja iš Maroko, Olandijos, Turkijos ar Ispanijos. Prekyboje niekada nebus tuščios vietos. Tačiau, moters nuomone, lietuviškos prekės kokybė visada bus aukštesnė.

„Nenoriu sakyti, kad kažkur auginama nekokybiška produkcija. Mano nuomone, lietuviška produkcija, kalbant ir apie lauko daržoves, yra tikrai aukštos kokybės. Sąlygos šiltnamių ūkiams yra sudėtingos, turime ištisus metus šildyti. Automatiškai produkcija yra brangi kaštų prasme. Bet ji labai kokybiška. Nenoriu apkalbėti, neturiu galimybes patikrinti, kaip užsienio šalyse auginamos daržovės. Vien tai, kad kuo ilgiau produktas keliauja, tuo jam reikia daug apdorojimo ir paruošimo, kad jis atlaikytų tą kelionę, nesupelytų ir nesupūtų.

Pavyzdžiui, pomidoras vežamas sunkvežimiu per visą Europą savaitę laiko, net jei atitinka temperatūra, kiti transportavimo reikalavimai, vis tiek atsiranda sąlygos pelėsiui. Kitas dalykas, tas pomidoras nuskinamas beveik žalias ir sunoksta kelionėje, be to, dažnai papildomai chemiškai apdorojimas, paruošiamas kelionei, kad nesugestų. O mes nuskiname, atšaldome ir tą pačią dieną vežame į prekybos centrą. Akivaizdu, ant kiek trumpesnis kelias iki vartotojo“, – tikina Š. Juškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)