Tai bus pirmoji Europos Sąjungos (ES) valstybė, turinti tokį statusą, kai liga šalyje buvo pasireiškusi. Kadangi nuo 2018 m. Čekijoje nebuvo nustatyta nei vieno AKM protrūkio kiaulių laikymo vietose ar laukinėje faunoje, šaliai panaikinti visi apribojimai dėl AKM, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime.

Pirmasis AKM atvejis Čekijoje buvo užfiksuotas 2017 m. laukinėje faunoje šalies pietryčiuose. Iki 2018 m. balandžio mėn. AKM buvo diagnozuotas 230 šernų (211 nugaišusių ir 19 sumedžiotų). Protrūkių kiaulių laikymo vietose šiai šaliai pavyko išvengti.

Nustačius AKM atvejus, Europos Komisija (EK) Čekijai teikė veterinarijos ekspertų pagalbą ir glaudžiai bendradarbiavo su šios šalies atsakingomis institucijomis, padėjo pasirinkti ir įgyvendinti tinkamas ligos prevencijos ir kontrolės priemones.

Čekijos atsakingos tarnybos stengėsi užtikrinti, kad AKM virusas neišplistų. Užkrato teritorijose buvo nustatyti griežti priėjimo ir įvažiavimo apribojimai, vykdyta intensyvi šernų medžioklė ir stebėsena, sutelktos didelės pajėgos šernų gaišenoms ieškoti ir šalinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)