Lietuvos gamintojams kelia susirūpinimą, kad į Europos Sąjungą ukrainietiška produkcija vežama nevaržomai. Vien paukštienos importas į bendriją pernai šoktelėjo 80 proc. ir siekė 164 tūkstančius tonų. Tai – daugiau nei Lietuva pagamina per metus.

Kiaušinių importas taip pat kilo 4 kartus. Paukštininkai bijo, kad šiemet skaičiai bus pustrečio karto didesni.

„Palyginimui, jei anksčiau Ukraina importuodavo į Europos Sąjungą apie 90–100 tūkstančių tonų per metus, tai vien tik per šių metų pirmą ketvirtį buvo virš 60 tūkstančių tonų importuota“, – sakė Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas Gytis Kauzonas.

Gytis Kauzonas

Siekdamos apginti vietos ūkius, kelios šalys uždraudė ukrainietiškus produktus. Lenkija neleidžia įvežti grūdų, kiaušinių, mėsos, pieno, vaisių bei daržovių. Bulgarija nebepriima ukrainietiškų grūdų, miltų, aliejaus, medaus ir bičių produktų, mėsos, riešutų ir alkoholinių gėrimų. Prie draudimo prisijungė ir Slovakija.

„Šia priemone siekiama apsaugoti Slovakijos žemės ūkio ir maisto produktų sektorių ir, svarbiausia, vartotojų sveikatą“, – sakė Slovakijos Žemės ūkio ministras Samuel Vlčan.

Praėjusią savaitę Europos parlamentas Ukrainos prekėms pratęsė režimą be kvotų dar metams. Lietuva embargo keliu dėl paukštienos eiti neketina.

„Tai labai nedidelis kiekis importuojamos produkcijos ir mes nematome, kad paukštienos sektoriui kiltų grėsmė“, – sakė Žemės ūkio viceministras Vytautas Abukauskas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šiemet kiaušinių, kurių kilmė yra Ukraina, į Lietuvą atvežtos 59 tonos, maždaug 8 vilkikai. O ukrainietiškos paukštienos – kone 200 tonų.

„Ukrainietiškos paukštienos ir kiaušinių šiuo metu neturime, esame turėję prieš kažkiek laiko ukrainietiškų kiaušinių. Turime kitos produkcijos, tai konditerijos, aliejaus, kitų prekių“, – kalbėjo „Norfos“ savininkas Dainius Dundulis.

Dainius Dundulis

„Iki“ atstovė Vaida Budrienė sakė, kad jų tinkle ukrainietiškų kiaušinių yra, bet nedaug – vos vienas tiekėjas.

Paukštininkystės asociacijos vadovas sako, kad dėl ukrainietiškos pigesnės produkcijos kenčia Lietuvos eksportas. Dėl to dirbtinai mažinamos paukštienos ir kiaušinių kainos šalies viduje.

„Prekybos centrai kainų nenuleidžia, bet iš tiekėjų reikalauja tokių pačių žemų kainų, kokios buvo žiemą. Jei paprastai balandžio mėnesį filė ar kitos paukštienos dalių kainos augdavo, tai dabar jos stabilios arba mažėjančios“, – sakė G. Kauzonas.

Merkinės dvare išrinktos gražiausios vištos ir gaidžiai

Tuo metu „Norfos“ savininkas D. Dundulis sako, kad krentant kainoms prekybininkai jas taip pat nuleidžia.

V. Budrienė teigia, kad visoje Europoje jaučiamas kiaušinių trūkumas, todėl derybos dėl jų kainų yra tarsi ėjimas į karą.

Vis dėlto paukštininkai prognozuoja, kad pajamų šiemet bus daug mažiau, todėl prašo Vyriausybės finansiškai paremti nukentėjusius augintojus. Tą jau du kartus padarė Lenkija, pasinaudojusi Europos lėšomis.

„Reikėtų šnekėti apie 4–5 milijonus eurų“, – sakė G. Kauzonas.

Buvęs Žemės ūkio ministras, Seimo narys Andrius Palionis sako, kad apmaudu, jog už žemės sektorių nekovojama.

Ministerija paukštininkams pinigų duoti nesiruošia. Vietoje to, augintojus skatina savo produkciją realizuoti kitur.

„Dabar atvertos rinkos į trečiąsias šalis, jų poreikis yra labai stipriai išaugęs, o Lietuvos gamintojai šiuo metu neaprūpina kiaušiniais ir paukštiena trečiųjų šalių. Nors galėtų pasinaudoti šiomis rinkomis, kurios dabar atvertos“, – kalbėjo V. Abukauskas.

Anot paukštininkų, negavus pinigų gresia ne tik bankrotai. Pralaimės ir vartotojai, kurie pirks žemesnės kokybės ukrainietiškas prekes. Lietuvos maisto veterinarai teigia, kad šiemet nesaugių siuntų nebuvo.

Visą LNK Žinių reportažą galite žiūrėti čia: