aA
Karantinas ir sėdėjimas namuose pagreitino pokyčius lietuvių racione.
Salotos
Salotos
© Shutterstock

Kaip pastebi ūkininkai, vis mažiau perkama tokių žalių daržovių, kaip kopūstai ir burokėliai – žmonės tiesiog nenori vargti iš jų gamindami valgį. Tuo pačiu, pavyzdžiui, kopūstus sėkmingai keičia lauko salotos, vis stipriau įsitvirtinančios mūsų racione.

Kritusios kainos

„Derlius geras, tačiau laukia sudėtingi prekybos metai. Net panaikinus karantiną jaučiame apribojimus ir daržovių vartojimas negrįžo į buvusį lygmenį. Mažesnis viešojo maitinimo poreikis. Nuolatiniai klientai, su kuriais buvo sudarytos nuolatinės sutartys, jų laikosi. Ten viskas gerai, tačiau smūgį pajuto smulkūs augintojai, kurie orientavosi į vienkartinius pardavimus“, – pokyčius vardina Zofija Cironkienė, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė.

Prekybos tinkluose žmonės renkasi raugintus kopūstus, virtus burokėlius, žalių įsigyja vis mažiau. Kopūstų kaina šiemet, lyginant su pernai metais, krito pakankamai daug, jie atpigo dvigubai.

„Vasarą kopūstus keičia salotinės daržovės, špinatai. Žalumynų mūsų ūkininkai jau užaugina pakankamai daug“, – aiškina Z. Cironkienė ir sako, kad augintojai skaičiavo, jog prekybos tinkluose nemažėjo tik lietuviškų svogūnų ir morkų pardavimai. Burokėlių ir kopūstų realizuota mažiau.

Panašias kainas kaip prieš metus išlaikė tik retesnės daržovės, tokios, kaip česnakai.

Nebenori gaminti

„Litbanos“, didmena prekiaujančios vaisiais ir daržovėmis, pirkimų vadybininkas Nerijus Pranckus patvirtina šią tendenciją: „Šviežių kopūstų pardavimai mažėja, nors kritimas lėtesnis nei burokėlių, kurių rinkoje pokyčiai dideli. Gaminti niekas nebenori. Taip patogiau. Kopūstus stumia salotos.“

Asociacijos vadovė įvardina ir kokie pokyčiai prekyboje. Paprastai smulkūs ūkiai laukdavo, kol paaiškės, kokiame regione buvo nederlius. Iš ten atvažiuodavo pirkliai ir mūsų daržovės keliaudavo į tokias šalis kaip Rumunija, Albanija, Didžioji Britanija. Šiemet tokia prekyba sudėtinga, nes pabrango transportas, sumažėjo paklausa. Iš kitos pusės, mūsų vidaus rinkoje didžiulė konkurencija su pertekline Vakarų produkcija, nes visi užaugino per daug ir kainai spaudimas didelis.

Pasak Z. Cironkienės šiemet kainos žemesnės nei pernai ir laukiama, kad įtampą ūkiai jaus ištisus metus. Be to, neramu, kad vėl sustos viešojo maitinimo sektorius – ten buvo gana didelis maisto švaistymas.

Per karantiną pakito lietuvių skonis: žmonės nebenori dviejų tradicinių lietuviškų daržovių
© Shutterstock nuotr.

Šviežių kopūstų nebeparduoda

„Kai buvo uždarytos kavinės ir restoranai, pamatėme, kad namų ūkiai nesunaudoja tiek burokėlių, kopūstų ir kitų daržovių, kaip buvo įprasta parduoti. Išimtis tik morkos ir svogūnai“, – dėsto Z. Cironkienė ir sako, kad mato ir kaip keičiasi lietuvių skonis.

Prie šių tendencijų ūkininkai prisitaiko. Vidmantas Kvedaras, vienas didžiausių raugintų daržovių gamintojų, žalių kopūstų rinkai nebetiekia.

„Atsisakėme veislių, kurios tinka parduoti kaip šviežius. Jų kainos mažos, kiekiai didžiuliai. Perdirbus gaunama kur kas didesnė pridėtinė vertė“, – aiškina ūkininkas.

Perdirbtų daržovių paklausa po truputį auga, tačiau didėja ir konkurencija. Eksportas sąlyginai nedidelis – V. Kvedaras šiek tiek produkcijos išveža į Didžiąją Britaniją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(35 žmonės įvertino)
4.1429

Spalį Lietuva eksportavo daugiau grūdų (3)

Lietuvos grūdų supirkimo įmonės spalį eksportavo daugiau grūdų, nurodo Žemės ūkio...

Kaip gaminama dirbtinė mėsa, kiek kainuoja ir ką tai reiškia ekologijai (21)

Patraukli naujovė, turinti labai neaiškų potencialą sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių...

Audinės bėga iš fermų: aiškinamasi, kiek tai pavojinga žmonėms ir naminiams gyvūnams (29)

Koronavirusas, patekęs į audinių fermas, atskleidė, kad šie žvėreliai ypatingai jautrūs ligai.

Grūdų augintojai ir perdirbėjai: be paramos už sertifikuotą sėklą, grūdų kokybė prastės, o derlius ir eksportas mažės. (6)

Grūdų augintojams bei perdirbėjams itin didelį nerimą kelia Žemės ūkio ministerijos planai...

Ūkininkai ir toliau nori lengvatinių paskolų (3)

Grūdų augintojų asociacija sako, kad lengvatinių paskolų priemonė žemdirbiams turėtų būti...

Top naujienos

Naujas rekordas: per parą patvirtinti 2848 nauji koronaviruso atvejai ir 21 mirtis papildyta (358)

Praėjusią parą, penktadienį, Lietuvoje nustatyti 2848 nauji COVID-19 infekcijos atvejai, ištirti...

Nausėdos ir Šimonytės derybos dėl ministrų kabineto: ar viskas taip ir turi būti (38)

Prezidento Gitano Nausėdos sprendimas atmesti susisiekimo ir žemės ūkio ministrų kandidatūras...

Ši žiema Lietuvoje nuo rekordiškai šilčiausios pernykščios skirsis vienu esminiu dalyku: jau aišku, kaip bus su sniegu (73)

Prasidėjusi kalendorinė žiema užklojo Lietuvą negausiu sniegu ir įkvėpė žmonėms tikėjimo,...

Kinų vakcina? Farmacinė chimera, kurios vieni ieško, kiti bijo (162)

Ji yra. Bet jos niekas iki šiol nematė. Cirkuliuoja šen bei ten Europoje vieniems keldama...

Ekspertai apie tai, kas naudingiau: eiti į prastovas, gauti ligos išmokas ar net stoti į bedarbių gretas (97)

Įmonėms skelbiant prastovas, gyventojai teiraujasi ir skaičiuoja, kas jiems naudingiau – eiti į...

Jasikevičius – apie žalias kojines, skambutį Schilleriui ir širdies skausmą dėl Blaževičiaus (58)

Kaip ir buvo galima tikėtis, po keturių beatodairiškos kovos tarp Kauno „Žalgirio“ (5/7) ir...

Užkalnis: pasiilgtas begėdiškos prabangos kvapas (37)

Šie kvepalai nėra revoliuciniai, jie nebuvo perkamiausi nė vienais metais (ir tikrai nebus) ir...

10 gardžiausių kiaušinienių savaitgalio pusryčiams (2)

Kiaušinienė – populiarus pusryčių maistas visame pasaulyje. Dažniausiai gaminamas...

Transliacija / Alfas live. Mokslininkas entomologas atskleidžia: svirpliai gali būti puikus ketogeninės mitybos produktas (4)

Tikriausiai esate girdėję, kad kitose šalyse tampa populiaru ragauti ar valgyti neįprastus mūsų...

Iš Vilniaus greitoji iškviesta į Ukmergę: atvykusi medikė nesulaikė ašarų – 35 metų pacientė nesulaukusi pagalbos mirė (959)

„Karščiuojanti pacientė saugiai perduota į rūpestingas infekcinės ligoninės slaugytojų...