Lenkijoje, Vokietijoje, JAV ir kitose šalyse vykstantys teisinio reguliavimo pokyčiai formuoja naują konkurencinę žemės ūkio ir verslo aplinką. Pavyzdžiui, leidus auginti pluoštines kanapes JAV bendri pasėlių plotai iš karto išaugo iki 30 tūkst. hektarų, o šiemet šis skaičius turėtų pasiekti 100 tūkst. hektarų plotą.

Todėl memorandumu siūlome ir Lietuvoje priimti teisinę aplinką gerinančius sprendimus, kurie leistų perdirbti pluoštines kanapes.

Praktika rodo, kad pluoštinėms kanapėms auginti tinkamas dirvožemis ir Lietuvos ūkininkų kompetencijos pritraukia vietos ir užsienio investuotojus, norinčius statyti gamyklas, kurti darbo vietas ir aukštos pridėtinės vertės produktus. Mūsų asociacijos skaičiavimu, palankūs įstatymo pakeitimai vien per artimiausius kelerius metus pritrauktų 290 mln. eurų tiesioginių užsienio investicijų. Tokio masto investicijos leis sukurti 1100 naujų darbo vietų ir šaliai atneš 870 mln. eurų ekonominės naudos.

Investicijas paskatino JAV sėkmė

Šiuo metu verslo susidomėjimą perspektyvia sritimi atspindi strateginiai investicijų sprendimai. Bendrovė „Natūralus pluoštas“ balandį atidarė pluoštinių kanapių stiebelių apdorojimo fabriką Kėdainių laisvojoje ekonominėje zonoje, investavusi 7 milijonus eurų. Kanados bendrovė „Aurora Cannabis“ įsigijo Lietuvos pluoštinių kanapių augintoją ir perdirbėją – įmones „AgroPro“ ir „Borela“, investicijos siekė 8 mln. eurų. Danijos įmonių grupei priklausanti bendrovė „Endobiotech“ įgyvendina 3,7 mln. eurų vertės projektą – Kauno rajone kuria funkcionaliųjų ingredientų tyrimo centrą.

Pasauliniu mastu šioje pramonės srityje lyderio pozicijose stengiasi įsitvirtinti JAV. Federaliniu lygiu pluoštinių kanapių verslas buvo įteisintas prezidento Donaldo Trumpo iniciatyva pernai gruodį, tad nuo šių metų pradžios valstijos, kuriose auginamos kanapės, išgyvena tikrą investicijų proveržį: statomi sandėliai, perdirbimo fabrikai, tyrimų laboratorijos. Verslas tobulina ir kuria įvairius pluoštinės kanapės perdirbimo būdus ir technologijas.

Laimėsime pasekę JAV pavyzdžiu

Naujas įstatymas JAV aiškiai apibrėžė, kad pluoštinės kanapės ir iš jų pagaminti produktai, pavyzdžiui, kanabidiolis (CBD), nepatenka į Narkotinių ir kontroliuojamųjų medžiagų sąrašą. Tai per metus leido sukurti net 1,1 mlrd. JAV dolerių dydžio rinką – produktų įvairovė apima driekiasi nuo kosmetikos priemonių iki maisto gyvūnams.

Būtent JAV praktika nubrėžia kryptį kitoms pasaulio valstybėms, tarp jų ir Europos šalims. Farmacijos pramone garsėjančios šalys, tokios kaip Šveicarija ir Vokietija, aktyviai tyrinėja pluoštinių kanapių produktų pritaikomumą medicinai. Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio šiai žemės ūkio kultūrai skiria Lenkija.

Jeigu Lietuvoje būtų galima iš pluoštinių kanapių išgauti CBD medžiagą, veiklos pajamingumas padidėtų daugiau negu dešimt kartų – daugiau uždirbtų ir ūkininkai, ir perdirbėjai, eksportuotojai. Pluoštinių kultūrų augintojų asociacija skaičiuoja, kad Lietuvos ūkininkų pajamos iš vieno pluoštinių kanapių hektaro galėtų siekti 4 tūkst. eurų ir daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)