Ženklų, kad šis virusas cirkuliuoja Estijos laukinėje gamtoje, buvo pastebėta keliomis dienomis anksčiau, didelio patogeniškumo paukščių gripo virusas nugaišusiai gulbei buvo patvirtintas vasario 12 d.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų teigimu, šis atvejis tik patvirtina, kad paukščių gripas kelia grėsmę visame Baltijos regione, todėl itin svarbu šalies ūkiuose toliau griežtai laikytis visų biologinio saugumo priemonių: dažnai plauti ir dezinfekuoti rūbus, batus ir įrankius, naudojamus atliekant paukščių priežiūros darbus, vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje, saugoti paukščius nuo kontakto su laukiniais paukščiais, paukščių girdymui nenaudoti vandens iš atvirų vandens telkinių.

Lietuvoje paukščių laikytojams privaloma laikyti naminius paukščius uždarose patalpose, o jei yra būtinybė išleisti į lauką – tai tik į aptvertus kiemus ar aikšteles. Gyventojams nerekomenduojama liesti rastų kritusių arba leisgyvių laukinių paukščių, nepatartina iš rankų lesinti laukinių paukščių. Daugiau rekomendacijų pateikiama VMVT interneto svetainėje čia, kur nuolat atnaujinama ir informacija apie bendrą šio viruso situaciją Europos Sąjungos valstybėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)