Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad kainų skirtumai Vilniuje ir Vokietijos sostinėje Berlyne iš pirmo žvilgsnio nėra šokiruojantys. Nors vokiečių atlyginimai keletą kartų didesni, tačiau maisto produktai kainuoja panašiai, arba tik šiek tiek brangiau. Laukto įspūdžio „kaip pigu, aš čia karalius“ nėra. Tai liečia tiek mažas parduotuvėles, tiek gana didelius prekybos centrus. Be to, palyginti būna gana sudėtinga, nes skiriasi patys produktai. Tačiau nė euro tenykštėse parduotuvėse nekainuojantys žuvies konservai įspūdį padaro.

Kitas niuansas, kurio įvertinti „plika akimi“ nepavyks, tai prekių sudėtis. Daliai tenykščių produktų pagaminti naudoti kur kas kokybiškesnės sudedamosios dalys nei tų pačių gamintojų maistas ir kiti gaminiai, kurie vežami į Rytų Europą. Kiek dėl to realiai skiriasi produkto savikaina ir tuo pačiu didėja prekybininkų bei gamintojų pelnas, nepasakys niekas.

Tačiau netgi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) , ištyrusi kai kuriuos produktus, nustatė, jog kai kurie gaminiai Lietuvoje yra ne tik prastesnės kokybės, bet ir brangesni nei Vokietijoje arba jų kainos beveik nesiskiria. VMVT iš viso tyrė 33 skirtingus maisto produktus, iš kurių 23 savo sudėtimi arba kitomis savybėmis skyrėsi. https://www.delfi.lt/verslas/verslas/kai-kurie-prastesnes-kokybes-produktai-lietuvoje-dar-ir-brangesni.d?id=75805761

Kalbant apie pramonines prekes, kai kurios, ypatingai parduodamos per akcijas ar išpardavimus, Berlyne iki trijų kartų pigesni. Pavyzdžiui, analogiškų gamintojų dantų pasta, batai.

Kaip skiriasi kainos Lietuvos ir Berlyno parduotuvėse galite palyginti patys. Galerijoje praeito savaitgalio Vokietijos sostinės parduotuvių lentynos.

Ypatingai smalsiems – kiek maisto prekės Vokietijoje kainavo kiek daugiau nei prieš metus – 2016 m. gruodį

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (253)