Rezultatai nustebino: nemažai smulkiųjų augintojų parduodamų populiariausių maisto produktų kainuoja net kelis kartus pigiau nei analogiški produktai parduotuvėje, o bendra tirto prekių krepšelio kaina apie 30 proc. mažesnė, rašoma pranešime.

„Kad maitintis smulkiųjų augintojų išaugintais produktais yra brangu, tėra mitas, kuris daugiausia susijęs su dažnai gerokai didesne ekologiškų ar kaimiškų produktų kaina parduotuvėse. Iš tiesų, kaip rodo mūsų skaičiavimai, maisto produktų iš smulkiųjų augintojų, ūkininkų dažnai galima įsigyti gerokai pigiau. Tereikia jų paieškoti ne tik pamėgtų prekybos centrų lentynose. Smulkiųjų augintojų produktus išbandę ir pamėgę pirkėjai žino, kad jie kokybiški ir skanesni. Šie augintojai dažniausiai neturi ekologiškumą įrodančių sertifikatų, tačiau daugelio jų produktai, neabejotina, yra ir sveiki, ir natūralūs – juk juos smulkieji augina savo ir šeimos narių reikmėms“, – aiškina platformos Maistoturgus.lt kūrėjai.

Atliekant tyrimą buvo tikrinamos 20 atsitiktinai pasirinktų produktų kainos smulkiuosius augintojus vienijančioje platformoje ir elektroninėje maistų prekių parduotuvėje, taip pat atsižvelgta ir į produktų kainas (be nuolaidų) keliuose prekybos centruose.

Tyrimas atskleidė, kad kai kurių kategorijų smulkiųjų augintojų produktai, pavyzdžiui, vaisiai ir daržovės, kainuoja panašiai kaip ir įprasti (ne ekologiški) analogiško pavadinimo produktai tirtose kitose prekybos vietos, tačiau mėsos, žuvies, medaus, kiaušinių ir pieno produktų iš smulkiųjų augintojų galima įsigyti pigiau.

„Jeigu smulkiųjų augintojų parduodamų produktų kainas lygintume su ekologiškų produktų kainomis parduotuvėse (mūsų nuomone, būtent taip ir reikėtų lyginti ir vertinti šiuos produktus), tuomet skirtumas šokiruotų. Smulkiųjų augintojų parduodamos daržovės palyginti su tomis pačiomis ekologiškomis daržovėmis tirtose parduotuvėse kainuoja net iki 3–4 kartų pigiau“, – skaičiuoja prekybinės platformos kūrėjai.

Pavyzdžiui, platformoje Maistoturgus.lt siūloma įsigyti bulvių už 20 ct/kg, prekybos centruose šiuo metu paprastos bulvės kainuoja apie 24 centus, o už ekologiškų bulvių kilogramą prašoma jau apie 90 centų ir daugiau. Kaime laisvėje augintą vištą iš smulkiųjų augintojų galima įsigyti ir už 3 Eur/kg, o parduotuvėje ekologiškos vištienos kilogramas kainuos jau apie 6–7 eurus. Panašus skirtumas ir perkant kiaušinius: smulkieji augintojai 10 kaimiškų vištų kiaušinių parduoda už 1,5–2 eurus, o ekologiški kiaušiniai prekybos centruose kainuoja apie 3,5 euro.

Viso tirtų prekių krepšelio kainų palyginimas pateiktas lentelėje (pilno ekologiško krepšelio parduotuvėse nepavyko surinkti, nes ne visais produktais prekiaujama).

Maisto produktų kainų lentelė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)