„Dabar bus imamas antras mėginys. (...) Antro tyrimo metu VMVT apžiūrės ir pašarus, įsitikins, kad jie nebuvo užteršti. Po antro mėginio leis pardavinėti pieną. Tai truks ne savaitę, tai – mėnesio klausimas“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete sakė A. Palionis.

Jis taip pat sakė, kad Vyriausybėje trečiadienį turėtų būt priimtas pasitarimo protokolas, kuriame vienas iš punktų – pritarti Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) siūlymui nedelsiant pradėti kompensavimo procesą. Pagal protokolą, Alytaus miesto ir rajonų savivaldybės turės teikti Finansų ministerijai prašymus atlyginti žalą, patirtą dėl ekstremalios situacijos.

Tuo metu Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas sakė, kad gyventojai teiraujasi, ar žala bus atlyginta tik už pieną, ar ir, pavyzdžiui, pagamintą produkciją.

„Yra 72 pieno ūkiai, kurie turi 1-4 karves. (…) Dauguma parduoda perdirbtą produkciją. Tačiau kaip jiems bus atlyginta – ar už pieną, už karvę, ar ir už produkciją sumokėta?”, – klausė A. Vrubliauskas.
„Patiriami nuostoliai siekia apie 3 tūkst. eurų kasdien, kas susiję su pienu, o šalutinius dalykus apskaičiuojant, apie 60-70 tūkst. eurų. Paskui (duomenis. – ELTA) tikslinsime”, – kalbėjo Alytaus rajono meras.

Tuo metu žemės ūkio ministras patikino, kad atlyginta bus visa žala.
„Ne kartą buvo pasakyta ir ministro pirmininko, kad pagal valstybės nutarimą kompensuojama visa žala. Jūs ją tvirtinsite ir teiksite Finansų ministerijai, kad ji būtų apmokėta. Turi būti visiškai atlyginta”, – sakė A. Palionis.

A. Palionis pirmadienį sakė, kad kol kas negalima tiksliai pasakyti, kiek iš viso finansinių išteklių pareikalaus visas žalos atlyginimas.

„Bendros sumos, kiek pinigų reikės, negalime dar įvertinti. Šį savaitgalį buvo bandymai – dešimt gyvulių paskersta iš tos zonos, kad būtų įvertinta, ar tuose gyvuliuose yra susikaupę dioksinų. Turėsime po dešimties dienų atsakymą“, – sakė A. Palionis.

Jis taip pat informavo, kad surinktas užterštas pienas gali būti panaudotas perdirbimui į biodujas. Tokį perdirbimą, pasak A. Palionio, galėtų atlikti Vievyje įsikūrusi įmonė „Modus Energy“.

Antradienį jis tikino, kad valstybė nesinaudos Europos Sąjungos pinigais kompensuojant žalą, kurią patyrė ūkininkai dėl kilusio padangų gaisro Alytuje, nes nuostoliai ūkininkams esą nėra milijoniniai.

Spalio 16-osios naktį Alytaus miesto padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kilo didelis gaisras, kurį pavyko užgesinti po 10 dienų.

Praėjusią savaitę VMVT nurodymu iš prekybos atšaukta 382 tonos pieno gaminių. Sprendimas iš rinkos surinkti 382 tonas pieno gaminių buvo priimtas dėl atsargumo, įvertinant faktus, kad šių produktų gamyboje buvo panaudotas galimai per gaisrą Alytuje kenksmingomis medžiagomis užterštas žaliavinis pienas, teigė Žemės ūkio ministerija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)