Pasak projekto iniciatorių, pastaruoju metu sodininkų bendrijų veiklai neigiamą poveikį daro asmenys, įsigiję sklypus sodininkų bendrijų teritorijose, nestojantys į bendrijas ir nenorintys mokėti jokių mokesčių bendrijai.

Pagal svarstomą projektą, sodininkų bendrijai nepriklausančių asmenų teises ir pareigas nustatytų šis ir kiti įstatymai, taip pat bendrijos įstatai ir bendrijos vidaus tvarkos taisyklės. Pavyzdžiui, šie asmenys galėtų be balsavimo teisės dalyvauti bendrijos narių susirinkime, gauti informaciją apie bendrijos narių susirinkimo nustatytas ir jam privalomas įmokas, kartu su šeimos nariais naudotis bendrijos bendrojo naudojimo objektais pagal jų funkcinę paskirtį ir kt.

Tarp sodininkų bendrijai nepriklausančių asmenų prievolių būtų laikytis bendrijos įstatų ir vykdyti jos sprendimus, nedaryti žalos kaimyninių sklypų naudotojams ir aplinkai, imtis priemonių prieš augalų kenkėjus, augalų ligas, invazines rūšis ir augalų plitimą į kaimyninius sklypus, pagal bendrijos pateiktas sąskaitas apmokėti už proporcingai jiems tenkančias bendrojo naudojimo objektų eksploatacijos, bendrosios sodo teritorijos tvarkymo, bendrojo naudojimo objektų priežiūros organizavimo išlaidas bei proporcingai jiems tenkančias tikslinių įnašų dalis, susijusias su bendrosios dalinės nuosavybės objektų mėgėjų sodo teritorijoje atnaujinimu ar pagerinimu, kitas suteiktas paslaugas ir kt.

Pasiūlymų iniciatoriai atkreipia dėmesį, kad šalyje daugėja teisinių ginčų dėl sodininkų bendrijose vykdomos komercinės veiklos, kuri nėra susijusi su mėgėjiška sodininkyste, todėl įstatyme siūloma tobulinti teisinį reguliavimą dėl veiklos, kuria galima užsiimti mėgėjų sodo teritorijoje, dėl sandorių ar kitų veiksmų, atliekamų su sodo sklypais.

Įstatyme būtų apibrėžta, kad mėgėjų sodo teritorijoje ūkinė-komercinė veikla gali būti vykdoma tik laikantis teisės aktų, nedarant žalos asmenų turtui ir gyvenamajai aplinkai, nepažeidžiant sodininkų ir kitų asmenų gyvenimo ir poilsio sąlygų, mėgėjų sodininkystės veiklos ir sodo bendrijos vidaus tvarkos taisyklių.

Svarstomais pasiūlymais taip pat numatoma įtvirtinti sodininkų kelių perdavimo savivaldybėms reglamentavimą, nustatant perdavimo ir registravimo Nekilnojamo turto registre tvarką, sąlygas ir prioritetus.

Naujai projektuojamiems mėgėjų sodų teritorijos vidaus keliams (gatvėms) būtų nustatytas minimalus plotis – 4,5 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)