Jie ne tik spaudžia sultis iš aplinkinių gyventojų atvežtų obuolių, bet ir siūlo ir pasigaminti sulčių mišinių, taip išnaudodami galimybę parduoti savo ūkyje pagamintą produkciją.

Kaina nedžiugina

Nors obuoliai laužo šakas, tačiau ūkininkai jų spaudimą šiemet pabrangino. Iš kitos pusės, pačių krituolių kaina kol kas sodininkų nedžiugina.

„Supirkimo dar nepradėjome, nes praktika rodo, kad tokiu laiku obuoliai yra vežami prastos kokybės ir nėra tinkami sultims.

Paprasčiausiai, anksti nukritę obuoliai turi didelį rūgštingumo kiekį, o ilgiau bręstantis – mažiau. Laukiame kol mus tenkins kokybė“, – sako bendrovės direktorius.

Konkrečios supirkimo kainos, pasak L. Bagatyriaus, bendrovė dar nėra nusistačiusi, tačiau žada kur kas mažesnes sumas nei praėjusiais metais. „Pernai krituolių kaina buvo pasiekusi 18 euro centų už kilogramą ir, greičiausiai, jie buvo brangiausi šį dešimtmetį. Šiemet kainos jei ne trigubai, tai bent dvigubai mažesnės“, – teigia vyras.

Ir nors dabar supirkėjai už kilogramą obuolių, skirtų perdirbimui, siūlo vos 4 centus, visgi, sezonui įpusėjus, anot L. Bagatyriaus, jie turėtų šiek tiek brangti. „Sezonas visada prasideda nuo 4 centų, praėję metai buvo ne išimtis. Šiais metais, atsižvelgus į daugelį veiksnių, pasiūlą, paklausą ir kokybę, manau, kad realu tikėtis 10 centų už kilogramą. Taip pat svarbu, kaip šioje situacijoje sužais kiti supirkėjai. Jeigu pas juos bus augantis poreikis, tai kainodara gali būti ir šiek tiek didesnė.“, – prognozuoja supirkėjas.

Vilnių iškeitė į Gelgaudiškį

Pats darbymetis šiuo metu ir Gelgaudiškio miestelyje (Šakių r.) veikiančio „Vakarų ūkio“ sulčių spaudykloje. Joje šeimininkaujantis ūkininkas Linas Česnulevičius taip pat augina uogas, turi sodų.
L. Česnulevičius džiaugiasi, kad šiemet, skirtingai nuo praėjusių metų, sodai itin dosnūs, todėl ir sulčių spaudimas prasidėjo anksčiau nei bet kuriais metais – rugpjūčio 27 d. Pernai pirmuosius obuolius gelgaudiškiečiai atvežė spausti tik rugsėjo 8 d.

Sulčių spaudimo paslaugas Gelgaudiškio gyventojams teikiantis ūkininkas per dvejus metus paslaugą pabrangino 20 ct – nuo 2,20 iki 2,40 Eur. Kaip ir visur, už dėžutę reikia sumokėti 0,40 eur.
Tačiau savo sode užaugintų obuolių sulčių ūkininkas parduoti neskuba. Ir uogų, ir obuolių sultis jis naudoja šerbetams gaminti. Per karščius tokio skanėsto neatsisako nė vienas masinių švenčių dalyvis.

„Jei žmonės įsivaizduoja, kad įmanoma išgyventi vien iš ūkininkavimo, labai klysta. Mūsų šeima turi daug veiklų, o ūkininkavimas duoda gal tik pusę pajamų“,– sakė prieš penketą metų Vilnių į Gelgaudiškį iškeitęs ir ūkininku tapęs verslininkas.

Įsigijo naujausią presą

Nuskynus uogas, baigiasi ir pajamos, o gyventi reikia visus metus, todėl ūkininkai dairosi papildomų verslų. Prieš penkerius metus pradėjęs auginti juoduosius serbentus, jurbarkietis Nerijus Blažys pernai pardavinėjo ne tik uogas – siūlė ir džemų, ir sulčių, bet joms išspausti pirko paslaugas iš uogų perdirbimu užsiimančių įmonių.

Ūkininko serbentyne šiemet uogų užderėjo tiek daug, kad N. Blažys nutarė įsigyti savo mobilią sulčių spaudyklą. Pasirinko austrišką juostinį presą „Foran“, tinkantį ne tik vaisiams, bet ir uogoms spausti. Tokie presai išspaudžia dešimtadaliu daugiau sulčių, nes palieka sausesnes išspaudas.

„Juoduosius serbentus spausti brangu, nes prieš tai reikia fermentuoti, todėl uždirbome ne tiek, kiek norėtume. Šiemet spaudžiame patys ir pelnas lieka mums“,– sakė Jurbarko rajone esančio serbentyno savininkas.

Nerijus Blažys

Į mokyklas – tyrelės ir saldainiai

„Tuo metu, kai ėmiausi uogų auginimo, visi augintojai serbentynus naikino, nes už kilogramą uogų supirkėjai siūlė vos kelis centus. Bet aš tikėjau, kad žmonės atsisuks į sveikus produktus, ir neapsirikau“,– tvirtina jurbarkietis N. Blažys.

Uogininkystės ūkio savininkas neslepia ambicingų planų mokyklose pasiūlyti ne tik ekologiškų sulčių mišinių, bet ir be pridėtinio cukraus pagamintų daržovių bei vaisių traškučių, tyrelių, vaisinių saldainių.
Šiemet N. Blažys išsinuomojo 15 ha ekologiškai auginamų obelų sodą ir dabar jau ne tik spaudžia ne tik klientų atsivežtus obuolius, bet ir gamina sultis iš savo sodo vaisių.

1 l obuolių sulčių, išspaustų iš nuosavame sode ekologiškai užaugintų obuolių, ūkininkas parduoda už eurą. Litras juodųjų serbentų sulčių kainuoja 3 Eur. 5 l maišelis obuolių ir juodųjų serbentų sulčių kainuoja 5,5 Eur. Maišomos ir obuolių, juodųjų serbentų, aronijų sultys – už litrą tokio mišinio prašoma 1,5 Eur.

Šiuo metu nacionalinės kokybės produkcijos ženklu pažymėtą produkciją N. Blažys pardavinėja tik savaitgaliniuose didžiųjų miestų ūkininkų turgeliuose.

Spaudžia net pomidorų sultis

Kad naujutėlis presas nestovėtų be darbo, ūkininkas sveikų sulčių mišinių pakvietė pasigaminti aplinkinių rajonų gyventojus. Nors sulčių spaudyklų veikia kone kiekviename didesniame miestelyje, tačiau N. Blažys spaudžia daržoves – siūlo obuolių sultis maišyti su morkų, moliūgų, aronijų sultimis.

Specialiu priedu, skirtu tyrelėms gaminti, pabandė išspausti net pomidorus. „Įbėrėme druskos, pabarstėme pipiriukais – skanu!“ – juokėsi ūkininkas.

Kauno technologijos universiteto mokslininkai ūkininkui parengė rekomendacijas, kokiomis proporcijomis maišyti sultis, kad jos būtų ne tik gero skonio, bet ir turėtų maksimalų kiekį vitaminų.
Duodamas paragauti obuolių ir juodųjų serbentų sulčių mišinio, reto kurio kliento, atvežusio spausti obuolius, N. Blažys neįtikina, kad toks sulčių mišinys labai skanus ir sveikas.

Nerijus Blažys

Siūlo įvairesnių pakuočių

Ūkininkas sako, labai dažnai sulaukiantis klausimų, ar neketina supirkinėti krituolių, tačiau įranga skirta pirmiausia savo ūkyje užaugintai produkcijai perdirbti. Lietuvos kaimo plėtros 2014 – 2020 metų programa investicijoms į uogininkystės ūkį skyrė 172 tūkst. eurų. Ūkininkas planuoja, kad dvigubai didesnė investicija atsipirks per septynerius metus.

Prie to prisidės ir lėšos, gautos spaudžiant aplinkinių gyventojų atvežtus obuolius.

„Obuolių išspaudimas visur kainuoja panašiai tiek pat, tačiau mes naujokai, todėl siūlom pigesnes paslaugas ir įvairesnių pakuočių – ne tik prastus 5 l maišelius su dėžutėmis, bet ir pastatomas 3 ir 5 l tetrapakus, 1 l stiklinius butelius,“,- sakė ūkininkas.

Sulčių išspaudimas ir supilstymą į 5 l pakus N. Blažio ūkyje kainuoja 2.3 Eur, dar 0,4 Eur imama už dėžutę. Tiek pat – 2,7 Eur kainuoja ir pastatomas 5 l tetrapakas. Už išpilstymą į 3 l tetrapakus imama 2,3 Eur, į tokio pat tūrio maišelius dėžutėse – 2,2 Eur. Butelio kaina su išpilstymu – 0,7 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)